За сепаратизм та газету «Новороссия» двоє хмельничан втретє отримали вирок

За сепаратизм та газету «Новороссия» двоє хмельничан втретє отримали вирок
  • 2014 року мешканців міста спіймали на закликах до сепаратизму та поширенні незаконної газети.

  • Їх засуджували двічі, і стільки ж разів вироки скасовували.

  • Тепер їх засудили втретє.

Двоє мешканців Хмельницького отримали по п’ять років ув’язнення за статтею про сепаратизм. Злочин вони скоїли ще 2014 року та отримали за два вироки, які були скасовані. Тепер же їх засудили знову. Розповідаємо деталі цієї історії.

2014 рік — заклики до сепаратизму та газета «Новороссия»

Фігурантами цієї справи є Андрій Орєхов та Оксана Корецька. Перший із них був координатором проросійської організації «Союз граждан Украины» у західному регіоні. Вісім років тому, 3 травня 2014-го, на одному з інтернет-сайтів Андрій Орєхов провів відеоконференцію, де поширював сепаратистські ідеї.

Зокрема, як ідеться у вироку Хмельницького міськрайонного суду, закликав:

Відео дня

31 травня Андрій Орєхов провів ще одну відеоконференцію, де закликав, цитуємо:

Крім того, у травні 2014 року Андрій Орєхов та Оксана Корецька вирішили розповсюджувати у Хмельницькому газету «Новороссия». У номері цієї газети, який згадується у вироку суду, містилися заклики:

5 червня 2014 року Андрій Орєхов та Оксана Корецька отримали з Донецька 600 примірників газети «Новороссия». Частину Орєхов віддав знайомомим, а решту відніс додому. Надалі Корецька віддала частину газет двом знайомим. 14 липня 2014 року Андрій Орєхов та Оксана Корецька отримали для розповсюдження ще одну партію примірників газети «Новороссия», вже із Сум. 15 липня Андрія Орєхова затримали, а 24 липня відпустили з СІЗО.

2015 рік — перший вирок та його скасування

Перший документ за цією справою у реєстрі судових рішень датується 3 березня 2015 року. Це вирок, початкова частина якого описує суть злочину, про що йшлося вище. Андрій Орєхов та Оксана Корецька свою провину заперечували. Зокрема, остання говорила, що з Орєховим спілкувалася не часто, газети брала у нього для господарських потреб, а потім вивезла за місто й викинула, оскільки боялася кримінального переслідування.

Втім, враховуючи результати розслідування та свідчення свідків, суд визнав Андрія Орєхова та Оксану Корецьку винним за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу. Першому призначили п’ять років ув’язнення, другій так само, але зі звільненням від відбуття покарання та іспитовим терміном. Того ж дня, 3 березня, Андрія Орєхова взяли під варту. Оксана Корецька залишилася під домашнім арештом.

На рішення суду прокурор та адвокат подали апеляцію. Перший хотів реального терміну ув’язнення ще й для Оксани Корецької, другий — аби вирок для обох засуджених скасували.

28 квітня 2015 року Хмельницький апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції та відправив справу на повторний розгляд. Того ж дня Андрія Орєхова звільнили з-під варти, призначивши йому запобіжний захід у вигляді застави.

2016 рік — другий вирок та знову скасування

Надалі все практично повторилося. Хмельницький міськрайонний розглянув справу знову, та виніс аналогічний вирок. Тільки цього разу Оксані Корецькій, як і Андрію Орєхову, призначили реальний термін ув’язнення — п’ять років. Про це йдеться рішенні від 30 березня 2016 року. На це рішення знову подали апеляцію. Тоді ж стало відомо, що Андрій Орєхов працював в СБУ.

Хмельницький апеляційний суд знову скасував вирок та відправив справу в першу інстанцію на повторний розгляд. Про це йдеться в ухвалі від 7 червня 2016 року.

2017 рік — черговий розгляд справи

Далі справу певний час не могли взяти до розгляду в міськрайонному суді, оскільки останній повернув прокурору обвинувальний акт відносно підозрюваних. Зрештою прокуратура домоглася розгляду справи. Рішення про це прийняв Хмельницький апеляційний суд 3 березня 2017 року.

Після цього справу знову розглядав Хмельницький міськрайонний суд. Цей процес затягнувся — кілька суддів заявляли про відвід, призначали експертизу та не могли знайти одного зі свідків.

2020 рік — Андрій Орєхов та «міська рада» Віктора Вікарчука

Поки в суді розглядали справу, Андрій Орєхов засвітився в «СВ-клубі» Віктора Вікарчука. Там, нагадаємо, створили «міську раду». Організатори цього дійства вважали органи влади України, в тому числі Хмельницьку міську раду, незаконними. Тому створили свою «міську раду». Більше про це ви можете дізнатися з окремого матеріалу.

2022 рік — третій вирок

20 травня Хмельницький міськрайонний суд засудив Андрія Орєхова та Оксану Корецьку до п’яти років позбавлення волі для обох. Текст вироку був опублікований вчора, 30 червня. За своїм змістом він подібний до двох попередніх. Суть обвинувачення та ж сама — частина 2 статті 110 Кримінального кодексу. Вирок ще не набув чинності — його можна оскаржити протягом 30 днів.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач18

    Жах , скільки в нас тих к@цапцьких ср@колизів при владі ...
  • Читач67

    Треба  звільняти суддів за такі вироки. Що робить СБУ?
  • Ольга Неклюенко

    Таке враження, що Хмельницький був готовий для здачі путіну.
  • Читач50

    А вікарчук відкупився чи відкосив.

    І де суді які скасовували вирок.

keyboard_arrow_up