За тиждень шахраї розвели хмельничан на 173 тисячі гривень

За тиждень шахраї розвели хмельничан на 173 тисячі гривень
Фото ілюстративне
  • Хмельничани переходили за сумнівними посиланнями, перераховували кошти невідомим продавцям, намагались отримати держвиплати та повідомляли інформацію начебто банківським працівникам та мобільним операторам. 

  • Дізнавайтеся про 8 випадків шахрайств та як вберегти гроші на своїй карті. 

За останній тиждень на Хмельниччині зросла кількість телефонних та інтернет-шахрайств. Про це повідомляють в поліції. Правоохоронці розповідають, що мешканців області “розвели” під виглядом держвиплат, дзвінків від мобільного оператора, та під час купівлі в мережі. Розповідаємо про кожен випадок. 

Виманили гроші під виглядом державної виплати

Нещодавно до поліції звернулась 41-річна хмельничанка. Жінка розповіла, що на одному з інтернет-сайтів побачила оголошення про надання разової грошової допомоги.

Вона перейшла за посиланням для подачі заявки на її отримання. Але після того як ввела персональні дані для зарахування грошей, з її рахунку одразу ж списали майже 22 тисячі гривень.

Відео дня

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

Повідомлення від мобільного оператора

У Славуті місцева жителька втратила ще більше — 38 тисяч гривень. Вона також потрапила на гачок шахраїв. 

Жінка повідомила, що їй на мобільний надійшло смс-повідомлення від нібито мобільного оператора. Після цього зателефонував невідомий та представився оператором компанії мобільного зв'язку.

Він попросив жінку повідомити коди підтвердження смс. Після цього з її банківських карток зникли усі кошти. А зв'язок з псевдооператором обірвався.

За даним фактом слідчі також розпочали кримінальне провадження.

6 шахрайств на Кам’янеччині

А до поліції Кам’янеччини надійшло одразу 6 заяв про шахрайські дії від початку цього тижня. Зловмисники ошукали кам’янчан на майже 123 тисячі гривень.

Копи зазначають, шахраї діяли за відомими вже здавалося б усім схемами. Однак, громадяни й далі продовжують довіряти незнайомцям та втрачати свої гроші. Цього разу із шести фактів, два шахрайства пов’язані з купівлею товарів через інтернет, два – із банківськими рахунками, одне — із переходом за сумнівним інтернет-посиланням, одне – із купівлею авто. 

Так, 41-річна кам’янчанка замовила взуття за оголошенням в соцмережі. Вона перерахувала 3 200 гривень на платіжку картку «продавця», але товар до цього часу не отримала.

20-річний житель села Жванець у соцмережі знайшов оголошення про продаж мобільного телефону та перерахував 24 000 гривень за покупку. Телефон, звичайно ж, так і не отримав.

Ще одна кам’янчанка вирішила скористатись послугами купівлі та доставки з-за кордону автомобіля та перерахувала передплату в сумі 28 000 гривень. Але потенційний продавець, себто шахрай, більше не вийшов на зв’язок.

Ще два звернення надійшли від ошуканих мешканок Кам’янеччини. До них телефонували начебто представники служби безпеки банку. Вони дізнались реквізити карток та спокійно зняли з них кошти. В 48-річної жительки села Кам’янка з рахунку зникли 7 605 гривень, а в 55-річної жительки Дунаєвеччини шахраї зняли аж 17 800 гривень.

— І рекордсменкою цього тижня стала 36-річна жителька села Мукша Китайгородська. Заявниця перейшла за посиланням про нібито підтвердження на отримання коштів за проданий товар, оголошення про яке вона розміщувала в інтернеті, і позбулась коштів в сумі 42 236 гривень зі своєї кредитної картки на користь шахраїв, — підсумовують в поліції. 

Правоохоронці закликають не поспішати здійснювати онлайн-оплати, не переходити за сумнівними посиланнями, не повідомляти конфіденційну інформацію, а діяти "холодним розумом".

— Насамперед, перевірте отриману інформацію, адже шахраї зазвичай переконують своїх жертв, розраховуючи на вашу довірливість. Пам'ятайте просте правило: якщо пропозиція настільки хороша, щоб бути правдою, майже завжди це шахрайство, — пояснюють у поліції. 

Як не потрапити на гачок аферистів

Поліцейські вкотре закликають громадян бути пильними і ретельно перевіряти інформацію перед тим, як перераховувати кошти чи надавати незнайомцям персональну інформацію:

Проводячи транзакції в мережі, варто пам’ятати про безпеку та конфіденційність даних. Для цього слід дотримуватися базових рекомендацій, аби не потрапити на гачок інтернет-аферистів.

Як захистити свій банківський рахунок:

Які дані про банківську картку не можна повідомляти:

У поліції радять використовувати окрему картку для платежів в інтернеті та встановити на неї ліміт. 

Якщо ж ви постраждали від інтернет-шахрайства, в поліції радять повідомити про це за номером 0 800 505 170 або ж зателефонувати на 102. 

А ви потрапляли на гачок до шахраїв? Діліться розповідями у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Назаров Ігор

    Саме цікаво що раніше це було 30-50. Але так як зарас багато неблагоприємних переселенців, звісно ця цифра виросла.

keyboard_arrow_up