"Незнана Хмельниччина". Стародавні церкви і руїни Сутковецької фортеці

"Незнана Хмельниччина". Стародавні церкви і руїни Сутковецької фортеці
Покровська церква-фортеця — унікальний зразок архітектури XIV—XV століть, який не має аналогів
  • Юрій Даценко та його дружина Катерина мотоциклом об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.
  • Про те, що знаходиться зовсім поруч і що варте вашої уваги вони розповідатимуть на vsim.ua.
  • Четверта історія мандрівників про Ярмолинецький район.

Багато хто дивується, коли ми стверджуємо, що в межах півгодини їзди автомобілем від Хмельницького можна знайти чимало цікавого та надзвичайно корисно провести вихідний день із родиною. Сьогодні ми хочемо розповісти про Південний напрямок, куди ми звикли їхати до Кам’янця-Подільського. Але цього разу не будемо забиратися аж так далеко.

В Шарівці - костел з 150-літньою історією

Заледве набираємо швидкість на кам’янецькій трасі, як у Правдівці Ярмолинецького району біля знаменитого «Пиріжкового раю» звертаємо ліворуч, маючи на меті завітати до сусіднього села Шарівки.

Відео дня
Покровська церква в Шарівці стояла на Кучманському торговому шляху

Шарівка знаменита своєю старовинною оборонною церквою Покрови XIV-XIX століть, котру називають сестрою церкви у сусідніх Сутківцях, куди ми також збираємося завітати. Церква стоїть на західній верхівці довгого мису, понад розлогим плесом у надзвичайно мальовничій місцевості. Хоча й знову дається взнаки бездоріжжя. Транспорт краще залишати в долині, а до церкви піднятися вузькою стежечкою, милуючись навколишніми красотами.

Костел розташований біля парку, якому майже 200 років

На жаль, церква не надто професійно відреставрована та не виглядає на пам’ятку старовини, але, все ж, відвідати її варто, тим більше, що у селі є ще кілька цікавинок. Дорогою від церкви проходимо повз зарослий старий парк XIX століття, котрий вже більше нагадує ліс, і наближаємося до старовинного костелу Матері Божої Пресвятої Розарії 1861 року.

Всередині споруда теж не справляє враження старовинної через сучасний ремонт, та все ж, має більш ніж 150-літню історію.

Старовинні поховання у церкві в Сутківцях

Знову повертаємося на кам’янецьку трасу та проїздимо всього кілька кілометрів, щоб на наступному повороті ліворуч звернути на Сутківці, де нас чекає ще одна старовинна церква.

Про Покровську церкву у Сутківцях ми можемо розповідати не одну годину, але всі розповіді не зможуть передати краси та величі цієї споруди.

Храм у Сутківцях, якому понад 500 років, досі працює

Оборонна церква Покрови у Сутківцях – це унікальна пам’ятка архітектури, котра збереглася з XV століття (1467 року!) і досі функціонує як храм.

Місцевий священник – отець Володимир – господарство котрого знаходиться поруч, радо проводить екскурсію церквою, пускає на горішній бойовий ярус та у підвали, де збереглися старовинні поховання.

Подільська Швейцарія з неймовірними краєвидами

Легенди розповідають, що під Сутковецькою фортецею є підземні ходи

На сусідньому від церкви пагорбі збереглися також руїни Сутковецької фортеці, котра разом із церквою представляла оборонний комплекс Сутковець, що на той час лежали на горезвісному Кучманському шляху. Звісно, не обійшлося без легенд, що замок та церква ніби-то сполучалися підземним ходом, хоча жодних підтверджень цьому немає. Але легенда на те й легенда, щоб зацікавлювати.

Зі старого замчища відкриваються вже звичні неймовірні краєвиди. Недаремно місцеві мешканці називають свої краї Подільською Швейцарією.

Спускаємося до неширокої тут Ушиці, де й досі стоїть споруда старого млина, можна також оглянути старі шлюзи на греблі через річку.

Туристичну марку можна придбати у Покровській церкві

Рік тому ми презентували у Сутківцях власний маленький доробок, котрий покликаний звернути на цю унікальну місцину та на старовинну Покровську церкву більше уваги туристів – Туристичну Марку. Це колекційний туристичний сувенір міжнародного зразка, котрий можна придбати для власної колекції лише у церкві Покрови. Загалом система туристичних марок діє по всій Європі та в нашій державі налічується близько трьохсот таких марок. Тепер і Сутківці мають одну!

За невеличку подорож, котра не займе у вас більше трьох-чотирьох годин та просто мізерної кількості палива для транспорту, ви отримаєте масу вражень та естетичного задоволення від споглядань неймовірних краєвидів та від доторку до сивої давнини. І все це – під самісіньким боком! Гарних вам мандрів!

Від редакції: Наступного тижня очікуйте нових історії від наших мандрівників! 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up