Ідіть в лазню: що варто зробити на Івана Купала

Ідіть в лазню: що  варто зробити на Івана Купала
Фото ілюстративне. afisha.lviv.ua
  • 7 липня відзначають Івана Купала.
  • В народі є чимало прикмет і традицій, пов’зяних з цим магічним святом.

Наші предки вірили, що з 7 липня і до Ільїна дня (2 серпня) водойми покидала вся нечисть. Саме в ніч на Івана Купала вода ставала цілющою і люди могли очистити свої тіла від негативу і наповнитися красою і здоров'ям. 

На день Івана Купала обов'язково треба було зануритися у водойму між ранковою та обідньою службою в церкві, оскільки вважалося, що це дозволить вилікуватися від усіх хвороб. Казали, що 7 липня не купається тільки чаклун, а тому, уважно спостерігали за сусідами.     

Якщо в купальський день перелізти через дванадцять городів, збудуться бажання.

Відео дня

У день Івана Купала треба неодмінно піти в лазню, прихопивши з собою новий березовий віник із квітами рослини брат-і-сестра та папороттю або віник, зроблений із трав, зібраних у купальську ніч. Із таким віником можна зміцнити здоров'я та поворожити на заміжжя.

Щоб зміцнити здоров'я, треба добряче гарненько попаритися і побити себе віником. Щоб поворожити на заміжжя, слід вийти з лазні й кинути віник за спину - у якому напрямку полетить, туди й заміж можна піти.

Похід в баню в цей день – не тільки вкрай корисне, але ще і енергетично сильне дійство: в банному окропі потрібно заварити цілющі трави: кропиву, деревій і м’яту. Розведеним відваром потрібно вимити волосся і тіло: цей обряд допоможе позбутися від пристріту.

У купальський день опівдні прийнято обливати всіх зустрічних водою: це дія покликана викликати дощ.

Прийнято вважати, що трави та коріння в Купальський день володіють магічною і цілющою силою. Саме тому травники намагалися зібрати якомога більше рослин до настання темряви.

Вважається, що особливою силою на Івана Купала наділений звіробій: зібрані трави збирають в вінички і вішають над вікнами і вхідними дверима з зовнішньої сторони. Повішені правильним чином, букети звіробою здатні захистити будинок від злих духів.

На Купала молоде подружжя необхідно разом зварити і з’їсти щі з кропиви: ця страва зміцнить сімейні узи і збереже любов від чужої заздрості.

Увечері на Івана Купала необхідно накрити стіл і повечеряти всією сім’єю: така трапеза зміцнює і зберігає енергетичне поле роду.

Трава дуже сильно пахне – скоро почнеться дощ

Вранці випадає велика роса на Івана Купала – прикмета того, що буде хороший урожай огірків.

Багато зірок в ніч на Івана Купала – буде багато грибів

Дощ під час сінокосу 7 липня – сіну погано буде

Якщо жито на Івана Купала не заколосилося – це поганий знак.

Також у день Івана Купала варто примітити:

Якщо в день Івана Купала сильна роса, буде багатий врожай огірків;

Якщо піде дощ, через 5 днів сонце засміється.

Легкий, «грибний» дощ на Івана Купала означає прихильність Вищих сил, тоді як гроза говорить про те, що Небеса гніваються на людей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up