2 жовтня відзначають День вчителя: яка історія свята

2 жовтня відзначають День вчителя: яка історія свята
Фото ілюстративне

Дізнавайтеся коли та де вперше почали вітати педагогів та як відзначають свято в Україні і світі. 

Офіційно він День працівників освіти. Неофіційно всі називають його Днем вчителя. Це свято кожного року відзначають в Україні в першу неділю жовтня. Школярі ж здебільшого вітають своїх вчителів напередодні свята в п’ятницю. А от Всесвітній день учителів або ж World Teachers' Day відзначають 5 жовтня. Яка історія свята та звідки воно пішло?

Історія свята походить з Бразилії

Уперше, День вчителя відсвяткували у 1947 році. Це трапилось в невеликій школі міста Сен-Пауло, у Бразилії. Однак, тоді це було неофіційне свято. На державному рівні День вчителя почали святкувати через 16 років, в 1963-му. І, знову ж, в Бразилії. Учні цієї країни вітають своїх педагогів 15 жовтня.

В Америці ж свято має дуже цікаву історію. Сталося це завдяки вчительці з Арканзасу Матті Віт Вудридж, яка в 1944 році написала листа в Білий Дім. У листі йшлося про те, що пора вже виділити в році один день на вітання людей, які займаються вихованням молодих поколінь, а отже — роблять чималий внесок у майбутнє країни. Лист потрапив до рук першої леді, Елеонори Рузвельт, яка виступила з цим питанням в американському конгресі та переконала чиновників у необхідності такого свята. Після довгих баталій, в 1953 році Америка почала святкувати День учителя.

Відео дня

Китайські педагоги відзначають своє професійне свято 8 листопада. Воно входить у трійку існуючих державних свят і є дуже важливим для жителів держави. До слова, в Китаї представники всього трьох професій мають своє свято — медичні сестри, вчителі та журналісти.

День вчителя вважають найбільш важливим, адже педагогічна професія в Піднебесній — одна з найповажніших. Учителів в цій країні завжди вважали хранителями мудрості та знань і виказували до них особливе ставлення. Та в епоху Мао Цзедуна (1943–76) багато вчителів постраждали від політичних репресій. Тому в наші дні на знак повернення поваги до педагогів це свято в Китаї відзначають на державному рівні

День працівників освіти в Україні

Свято вчителя почали відзначати за радянських часів, у 1965 році, а офіційно цей день став урочистим з 1980 року. В незалежній Україні указ про відзначення Дня працівників освіти президент підписав 1994 року.

За традицією Україна — разом із Білоруссю, Казахстаном, Латвією та Молдовою — День працівників освіти відзначає у першу неділю жовтня.

Коли Всесвітній день учителя

Всесвітній день вчителя має чітко фіксовану дату — 5 жовтня. Цю дату запровадила ЮНЕСКО в 1994 році. Але вона пов’язана з більш віддаленими подіями.

5 жовтня 1966 року в Парижі відбулася міжнародна конференція, присвячена питанням становища вчителів. На цій конференції вперше на міжнародному рівні:

І все ж проблеми недостатньої оцінки роботи вчителя, оплати й умов праці, професійної мотивації тощо існують по сьогодні. Тому кожен рік ООН визначає актуальну тему Всесвітнього Дня учителя.

Наприклад, у 2011-му визначили тему «Вчителі за гендерну рівність», у 2014-му — «Інвестуйте в майбутнє, інвестуйте у вчителів!», у 2016-му — «Високий статус учителя — визнання цінності професії».

Коли і як святкують День працівника освіти за кордоном

5 жовтня Всесвітній день вчителя відзначають у понад 100 країнах.

З-поміж країн, у яких це свято припадає на інші дати:

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський присвоїв почесне звання «Заслужений вчитель України» трьом освітянам Хмельниччини. А медаль «За працю і звитягу» від президента отримав керівник клубу «Алгоритм», програміст і відомий блогер Андрія Попик. Детальніше про це читайте за посиланням.

А ви привітали своїх вчителів?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up