До школи за кордоном: історії хмельницьких батьків і поради психолога

До школи за кордоном: історії хмельницьких батьків і поради психолога
Фото - "Освіторія"
  • Для них навчальний рік розпочався далеко за межами країни. 
  • Багато школярів продовжують навчатись очно й дистанційно за кордоном. 
  • Батьки поділились своїми історіями, а психолог дала поради, як вберегти дитячу психіку.

Кілька мільйонів українців тікали від війни за кордон. Найбільше серед них матусь з дітьми. Велика кількість дітлахів новий навчальний рік зустріли далеко за межами країни. Хтось там встиг опанувати нову шкільну програму, вивчити мову і повернутись додому. А для когось іноземне навчання повністю замінило українське. Поспілкувались з батьками про освітній процес за кордоном, чи легко він дається їхнім дітям. А психолог поділилась порадами, як вберегти психіку малечі й уникнути перенапруження. 

Найголовніше - опанувати мову 

Пані Людмила з початком повномасштабного вторгнення разом з двома дітьми стали вимушеними переселенцями й опинились в Іспанії. Старшій доньці - 11 років, молодшій - 5. Жінка розповідає, за кордоном живуть родичі, чиї діти відвідують там місцеву школу. Тому вони “замовили словечко”  й обидві доньки Людмили теж опинились у школі при церкві. Туди ходять діти дошкільного віку й учні до шостого класу. 

Відео дня

Вчителі як друзі

Людмила каже, жодних труднощів з влаштуванням дітей до школи не було. Оформили їх одразу, навіть зробили знижку за харчування. Також поділилась, що була приємно вражена тим, наскільки вчителі невимушено спілкуються з дітьми. 

Матір з доньками повернулись з Іспанії на початку червня. Наразі діти навчаються дистанційно. У старшої доньки Маші в іншій країні з’явились друзі, з якими вона постійно підтримує зв’язок. Тому дівчинка продовжує вивчати іспанську, але вже з репетитором, аби вільно спілкуватись з однолітками. 

До п’ятого класу підручники безкоштовні

Хмельничанка Діана виїхала до Італії задовго до війни. Цього року її донька Єва вперше пішла до італійської школи. Зізнається, результат поки тішить. 

За словами жінки, в Італії доступні два типи шкіл: в одній школярі навчаються до 13:00, в іншій - до 16:00. Її донька ходить до першої. Навчання для малечі проводить троє викладачів. 

Як поділилась хмельничанка, у класі її донька - єдина українка. Дівчинці швидко вдається опанувати іноземну мову. Також для школярів тут важливо й престижно знати англійську. 

Вероніка Бабій, психолог:

Через воєнні дії майже 2 мільйони дітей вимушено покинули свої домівки. Психолог Вероніка Бабій каже, що зараз багато з них мають труднощі в адаптації, спілкуванні з однолітками чи відвідуванні школи/садочка. Аби полегшити дитині цей процес, насамперед потрібно привести до норми себе. 

Наразі багато дітей змушені навчатись за кордоном у місцевих школах і паралельно проходять онлайн уроки в Україні. Запитуємо психолога, чи під силу це дитині?

Що освітяни рекомендують дітям, які перебувають за кордоном?

У багатьох країнах Європи здобуття освіти у місцевих навчальних закладах є обов’язковим. Україна ж запропонувала своїм громадянам різні форми навчання за національною програмою. Для школярів підготували рекомендації, як здобувати українську освіту тим, хто тимчасово з родиною перебуває за кордоном. Брошуру з порадами щодо організації навчання підготували в офісі віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції спільно з Міносвіти. 

Запланували, що освітній процес може бути організований у зручний для учня час дистанційно, паралельно зі здобуттям освіти у країні перебування. За посиланням можна ознайомитись з освітніми можливостями для українських учнів та вчителів за кордоном, а також про ресурси з навчальними матеріалами, до яких надано безоплатний доступ. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up