Укриття у хмельницькій школі. Як виглядає зсередини і що там є

Укриття у хмельницькій школі. Як виглядає зсередини і що там є
  • До освітнього процесу в умовах війни готувались ретельно, як ніколи. 
  • На ремонтні роботи в укриттях пішло з бюджету понад 15 мільйонів. 
  • Батьки побоюються, що сховища у школах не обладнані належним чином. 
  • Журналісти “ВСІМ” перевірили, як виглядає шкільне укриття і які зручності там є. 

У школах Хмельницького стартувало навчання. Готувались до нього особливо прискіпливо і в дуже короткі терміни. Уроки для дітей наразі проводять ті школи, які можуть забезпечити укриттям у випадку повітряної тривоги. До слова, саме укриття було тим каменем спотикання для батьків, які боялись віддавати дітей до школи. Мовляв, “підвал - не бомбосховище”.  Журналістка vsim.ua перевірила укриття у школі. Описуємо, як виглядає, чи будуть там проводити уроки і що всередині. Варто додати, що заклад ми обирали випадково - а не за принципом краще чи гірше. 

Тренування щодня 

Ранок, 2 вересня. У школярів саме триває урок. Навідуємось до одного із закладів міста. Одразу попереджаємо, що враховуючи воєнний стан і з точки зору безпеки ми не будемо вказувати номер школи і адресу її розташування. Також не називатимемо й ім’я директора. Отож, нам погодились розповісти, як школярі мають йти в укриття. Опишемо також те, що ми побачили всередині. 

Відео дня

Ситуація: урок перериває сигнал повітряної тривоги. Працює сучасна система оповіщення в кожному приміщенні школи. За лічені хвилини діти мають спуститись в укриття. На кожному кроці - купа вказівників зі стрілочками. Директор каже, в перший день навчання учням провели інструктаж і розповіли план дій. Також щоденно для двох змін проводять тренування - о 10:00 і 14:00.

Наприклад вчора, 1 вересня, вся школа змогла спуститись у сховище всього за 4 хвилини. До нього, до речі, йде чотири входи. У кожному - міцні металеві двері, як того вимагають рекомендації. 

Що всередині?

Зручними сходами спускаємось до укриття. Перше, на що кидаєш оком - різнокольорові стіни і яскраве світло. Дивуюсь, адже це аж ніяк не нагадує звичний підвал, якого так боялись всі батьки. Внизу кімнатна температура і ледь відчутний запах побіленого. 

Територія укриття величезна - це 350 квадратних метрів. Воно може помістити до 500 учнів одночасно. На свіжо пофарбованих дверях надруковані написи “медичний працівник, психолог, соціальний педагог” і назви класів, як от 2-Б чи 4-А. Тобто все впорядковано, аби не виникало метушні під час тривоги. Директор одразу наголошує, школа навчається у дві зміни. Тому з переповненим укриттям проблем не виникне. 

Поглянемо, як виглядає кожне з таких приміщень. Зовні вони нагадують окремі класи. Під стіною в ряд стоять стільчики. По центру є парти, лавки, деякі навіть з м’якими сидіннями. На підлозі - килимки. У кожному кутку підготовлені запаси питної води із стаканчиками. Також скрізь є вогнегасники - це обов’язкова умова. 

Що важливо, є рукомийники, санвузол і навіть крани з питною водою. Адже за проектом саме у підвальному приміщенні закладу розташована їдальня. Наближаючись ближче до неї, нюх вловлює смачнющі запахи. На момент нашого візиту там якраз снідала малеча.
У приміщеннях є батареї, які обігріватимуть з початком опалювального сезону. Освітлення в укритті повністю замінили. Були люмінесцентні лампи - тепер світлодіодні. 
Нижче пропонуємо переглянути фотогалерею. 

“Батьків не залучали”: школа про те, як готували укриття

Перед тим, як ми спустились до укриття, директор закладу поділилась тим, як тут тривала підготовка. Облаштування розпочали з 1 серпня.  Тобто за місяць у звичайному підвалі провели весь ряд внутрішніх робіт, знищили грибок, замінили освітлення і обладнали все необхідне. Додамо, що в укритті не будуть проводити уроки. Площі тут достатньо лише для того, аби  пересидіти тривогу. Окрім лавок, стільчиків і парт облаштовані також локації, де діти можуть погратись. Це стосується молодших школяриків. 

  • Ми планували очне навчання, розробили стратегію. Вирішили, якщо встигнемо зробити укриття, то будемо частково запускати освітній процес очно. Спочатку це було підвальне приміщення школи, якій більше 60 років. Звичайно, воно було у неналежному стані. Ми зробили дуже багато роботи. Збивали повністю шар штукатурки аж до каменю. Потім обробляли все від грибка. Штукатурили відповідно до рекомендацій вапняно-цементним розчином - чекали, поки воно застигне. Далі грунтували, фарбували. Повністю поміняли електромережу, замінили освітлення, а також всі вимикачі й розетки. Окрім умивальників, туалету, додатково є й фільтр для очистки води. 

За словами керівника закладу, до облаштування сховища не залучали батьківські гроші. Мовляв, кілька батьків лише допомогли з пошуком робітників, а також фізичною силою. Над ремонтом працювали переважно бригади з вчителів - фарбували, білили. 

Нагадаємо, з 39 шкіл Хмельницького рекомендованими до навчання в очному форматі визначили 34 заклади. Всі інші укриття не мають. Відповідно - для вихованців таких шкіл навчання буде відбуватись дистанційно.

Укриття облаштовували відповідно до рекомендацій ДСНС
Місце для учнів початкових класів
Вікна укріплені за рекомендаціями
Через цей прилад усю школу інформують про небезпеку і подальший план дій
На стінах школи - скрізь вказівники
Так виглядає система оповіщення

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Вас Пав

    Кожен коментатор нехай почитає вимоги до найпростіших укриттів від ДСНС, а потім висловлює своє фе, і у мін освіти є додаткові вимоги. Вони з'явилися у червні уже за результатами аналізу руйнувань і пошкоджень в реальних умовах війни. Все виконати нескладно. Лише бажання, а суми затрат на совісті адміністрацій.
  • Читач79

    Ніяке це не укриття, а підвал,  і імітація укриття. Не дай Бог поруч попаде і завалить.
  • Yura Chubaka

    Таке враження, що 15 млн пішли на облаштування однієї школи, яку можна показати журналістам)

    Читач44 reply Yura Chubaka

    В ЗМІ аже озвучили 34 млн.грн )Гроші освоїли на яркімфарби "Снєжка", бедрики , квіточки намалювали , але то немає жодного відношення до безпеки дітей !!Вражає ДСНС , котрі поприймали школи .Ганьба !!! А навчання по суботам з скороченими уроками дистанційно , замість  тоно аби в грудні вчились нормально (дистанційно) -вершина маразму !!
  • Зоя Золотарева

    Не зрозуміла, то харчуватися діти мають постійно у підвалах?

keyboard_arrow_up