Ліквідація навчально-виробничого комбінату: які причини та що буде з приміщенням

Ліквідація навчально-виробничого комбінату: які причини та що буде з приміщенням
  • Заклад навчав учнів 24 роки.

  • Тепер його вирішили закрити.

У Хмельницькому остаточно вирішили ліквідувати міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Відповідне рішення прийняли на сесії міської ради. Комунальний заклад підпорядкований департаменту освіти і науки.

Навчально-виробничий комбінат як юридична особа був заснований у квітні 1999 року. Основним видом діяльності є професійно-технічна освіта. Керівник установи — Наталія Крупельницька. Комбінат здійснює допрофесійну та професійну підготовку учнів 8-11-х класів за спеціальностями «Автослюсар», «Дизайнер одягу», «Кухар», «Оператор комп'ютерного набору», «Секретар» та інших.

Міський голова Олександр Симчишин у коментарі журналісту vsim.ua розповів, що навчально-виробничий комбінат повністю себе вичерпав, адже фахівців відповідних професій готують заклади професійно-технічної освіти. Останніми роками наборів у заклад не проводили і наразі завершують навчання учнів, які вступили туди раніше.

Відео дня

Що ж до приміщення, яке розташоване на Проскурівській, 61, то його й далі будуть використовувати з освітньою метою. 2018 року там відкрили інклюзивно-ресурсний центр №1, він працюватиме у приміщенні і надалі.

— Ми будемо визначатися. Як одна з ідей — перенесення туди департаменту освіти і науки. А приміщення департаменту (на Грушевського, 53 — прим. авт.) використовувати під іншу потребу, але соціальну потребу, пов’язану з необхідністю забезпечення ветеранського руху. Є такі варіанти. Можливо, у міжкурсовому ми спробуємо інший якийсь навчальний заклад створити. Зараз, зважаючи на освітню реформу, є багато цікавих ідей. Це і створення наукового ліцею, це створення різноманітних наукових лабораторій, класів на зразок робототехніки і так далі, — розповів Олександр Симчишин.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (54)
  • Ада Ґордова

    Цікавий був театр,В  Смотриткль талановитий актор всі його моновистави,щорічні Міжнародні фестивалІ Відлуння залишаться в пам'яті Шкода,
  • Pavel Kondrashov

    «Автослюсар», «Дизайнер одягу», «Кухар», «Оператор комп'ютерного набору», «Секретар» та інших, Кому вони потрібні? Нам потрібні нероби та горе керівники. Але як ствержує голова фахівців відповідних професій готують заклади професійно-технічної освіти, Тільки не говорят в яких. Адже для навчання цим професіям потрібні дороге обладання і матеріали.
  • Liudmyla Suprunovska

    Адміни! Як ви рахуєте? Яких 24 роки? І для чого ця стаття взагалі? Якби ви переймалися долею цієї будівлі (а потрібно було б, бо від Проскурова скоро залишиться одна назва), ви б спочатку вивчили  історію цієї будівлі.
    У 1927 році тут було відкрито школу, а в 70-х роках ХХ ст. в приміщенні школи після незначної перебудови розташувався міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Тетяна Лук'янова Спеціальності здобували до 01.06.2023. А інклюзивний центр не був, а існує і зараз.

    Тетяна Лук'янова reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska , цікавить, як цей процес проходив останні 10-15  років. Бо бачила, що у приміщенні ХМНВК було інтернет-кафе, магазини,різні студії. Ще кілька років тому інклюзивний центр. Учні яких шкіл _здобували_ різні спеціальності - я не знаю, от і питаю. За фахом я вчитель, але з НВК стикалася тільки як учениця. Якщо для вас учні "ще хтось" - питань не маю. Директор тоді був приємна людина.

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Тетяна Лук'янова Я лише недавно почула схвальну думку про Брума самих вчителів, які з ним працювали, а не - бувших учнів чи ще когось. Ви - вчитель і з ним працювали особисто? А що Вас цікавить саме "про останні роки"?

    Тетяна Лук'янова reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska , нехай буде "здобували". Я питаю про останні роки. Бо у 1988-1990 сама "здобувала" фах секретаря -друкарки. І щодо цього всього маю свою думку. Щодо Семена Яковича просто промовчу.

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Тетяна Лук'янова Не навчалися, а здобували професії: швачок, секретарів, водіїв легкових машин, кухарів, будівельних спеціальностей (не пам'ятаю, яких точно) тощо. По закінченні видавали свідоцтва. Керівником був (спочатку - завучем, потім - директором) Брум Семен Якович, який всім серцем вболівав як за долю самого комбінату, так і з а долю його викладачів. Не те, що останні 2 директора, які "допомогли" його знищенню. І це в той час, коли в новинах постійно передають, що Україні сьогодні потрібні кваліфіковані працівники. Україні, а не Хмельницькому. Вважаю це не просто байдужістю чи тупістю, а зрадою всіх тих, хто домігся своїми діями чи бездіяльністю знищенню комбінату.

    Тетяна Лук'янова reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska , здається, десь із 1976-го він працював. У 80-і там навчалися учні 9-10 класів більшості шкіл  (не всіх).
  • Тетяна Галкіна Алсаабі

    Хто має бажання ознайомитись із роботою ХМНВК https://youtube.com/playlist?list=PLX0zJVoG9h6QLdcPPVZulyjjBf7c_PODH

keyboard_arrow_up