На Виставці відкрили нове крило НВО №1. Як воно виглядає і що там є (ФОТО, ВІДЕО)

На Виставці відкрили нове крило НВО №1. Як воно виглядає і що там є (ФОТО, ВІДЕО)
  • У навчальному закладі додалося 13 сучасних приміщень різного призначення.

  • На все витратили майже 43 мільйони гривень.

У мікрорайоні Виставка завершили реконструкцію приміщення навчально-виховного комплексу №1. Сьогодні, 1 вересня, новозбудоване крило закладу прийняло перших учнів. За словами чиновників, реконструкція дала змогу збільшити кількість дітей, які можуть навчатися у закладі. Розповідаємо про будівництво та показуємо, що є у новому крилі НВО №1.

Як будували нове крило навчального закладу

2009 року на той час міський голова Хмельницького Сергій Мельник заявив, що 2010 року буде добудоване приміщення НВО №1. Однак, як повідомляло видання «Слово і діло», станом на 2011 рік була лише виготовлена проєктно-кошторисна документація.

Згодом будівництво таки розпочалося, однак далеко не зайшло. Станом на 2016 рік замість очікуваного крила були руїни. Про це сьогодні, 1 вересня, розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. У цьому він звинувачує підрядників та говорить, що з ними довелося судитися.

Відео дня

— Нове крило НВО №1 — це об’єкт, який ми отримали в спадок. 2016 року в цій частині стояли руїни, зсувалася цегла, об’єкт був дуже сильно запущений. Звичайно, що довелося коригувати всю проєктно-кошторисну документацію, мати кілька судових справ для того, аби розірвати всі договірні зобов’язання з попередніми підрядниками, які цей об’єкт провалювали. І після того, як все це відбулося, була відкоригована проєктно-кошторисна документація, ми розпочали будівництво цього об’єкту, — розповів міський голова.

За словами Олександра Симчишина, тільки на будівельні роботи пішло близько 3 років. Чимало часу витратили на судову тяганину з попередніми підрядниками, демонтаж недобудованої споруди з минулих років та кількаразове коригування ПКД. Зокрема, останнє робили минулого року, оскільки набули чинності нові державні будівельні норми. Вони вимагають наявності ліфта, якщо у навчальному закладі є хоча б два поверхи. Це передбачено для того, щоб його могли відвідувати діти з інвалідністю.

Як розповів міський голова, відкриттям крила завершують першу чергу будівництва. На неї витратили майже 43 мільйони гривень. Друга черга передбачає:

Ці роботи будуть виконувати протягом 2022 року.

За інформацією системи електронних закупівель «Prozorro», будівництвом нового крила НВО №1 займалося приватне підприємство «Моноліт-Буд». Договорів з ним уклали два:

В обох випадках йдеться про першу чергу будівництва.

Крім того, з компанією «Моноліт-Буд» уклали договір на другу чергу будівництва. Сума угоди складає 10 317 284,97 гривні.

Що є у новому крилі закладу

У фоє закладу відвідувачів зустрічають яскраво розфарбовані стіни. На них зображені історичні споруди Хмельницького, а також острів Кохання. Нове крило налічує 13 приміщень різного призначення. Зокрема, є два кабінети української мови, два кабінети англійської мови, дві спортивних кімнати, актова зала, їдальня, харчоблок, медичний блок.

Останній включає лікарський кабінет, ізолятор на випадок інфекційного захворювання та санвузол. Також є господарські приміщення. Крило налічує чотири поверхи, на які можна діставатися як сходами, так і ліфтом. Окрім нього, безбар’єрність також забезпечує пандус при вході.

Як розповіла директор департаменту освіти Хмельницької міської ради Надія Балабуст, новим крилом будуть користуватися близько 400 дітей початкової школи. Зазначимо, що НВО №1 включає дитячий садок та 1-4 класи.

Відкриття нового крила дозволило суттєво розвантажити навчальний заклад, зокрема, покращити ситуацію з чергою. Про це розповіла директор Оксана Романів. За її словами, минулими роками близько 30 дітей, а інколи й до 60, не могли потрапити у дошкільні групи через переповненість закладу. Батьки були змушені віддавати своїх дітей в інші заклади.

Цього року відсутня черга дітей віком від 3 до 4 років, від 4 до 5 років та від 5 до 6 років. Крім того, до закладу прийняли 90% дітей віком від 2 до 3 років, батьки яких хотіли їх сюди віддати.

— В перші класи дітей набирають по мікрорайонах. Такого бути не може, що прийшли батьки, подали мені документи, я кажу «Я вас прийняти не можу, тому що у мене закінчилися місця». Тому всі мешканці мікрорайону, які тут проживають, приходять з відповідними документами, всі діти зараховані, і для всіх охочих цього року було відкрито шість перших класів, — директор НВО №1 розповіла Оксана Романів.

Вона також сказала, що до відкриття нового крила заклад найняв нових працівників — трьох вчителів початкових класів, трьох вихователів групи продовженого дня, чотирьох вихователів дошкільної групи, двох помічників вихователя та обслуговчий персонал.

Фоє нового крила

Спортивна кімната

Ліфт

Туалет

Їдальня

Медичний блок

Кухня

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up