«Нам сказали, що 10 класу не буде»: батьки та учні школи в Раковому проти рішення міської ради

«Нам сказали, що 10 класу не буде»: батьки та учні школи в Раковому проти рішення міської ради
  • У СЗОШ №12, що в Раковому, з 1 вересня припиняється набір до десятих класів.

  • Батьки та учні – проти.

  • Що кажуть в департаменті освіти та науки?

  • Розповідаємо про все детальніше. 

«Нова українська школа». У рамках цієї реформи провели оптимізацію та трансформацію шкіл у Хмельницькому. Відповідне рішення затвердили у міській раді навесні минулого року. 

Реформа передбачає що, з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні: 

  • Відео дня
    /li>

Так, базова школа називається гімназією, а старша профільна – ліцеєм. Відповідно до рішення міської ради, в деяких навчальних закладах Хмельницького вже із 1 вересня минулого року припинили набір учнів до 5 та 10 класу. У яких саме закладах відбулися ці зміни ми вже розповідали вам раніше.

Що не влаштовує батьків

У переліку навчальних закладів, який був поданий минулого року, була й СЗОШ I-III ступенів №12, що в мікрорайоні Ракове. План передбачав, що у 2023-2024 роках це буде ліцей зі структурними підрозділами «Гімназія» та «Початкова школа». 

Проте цього тижня батькам учнів стало відомо, що від 1 вересня у школі припиняють набір старшокласників. Таке рішення багатьох обурило. Тож батьки сьогодні, 3 квітня, зібралися біля школи, аби обговорити це питання. А школярі тим часом вийшли під стіни будівлі, повторюючи: «Десятим класам бути». 

Журналістка vsim.ua поспілкувалася із мамою дев’ятикласниці зі школи №12, пані Іриною. Жінка розповіла: їм повідомили про припинення набору старших класів у понеділок, 1 квітня. Із цим вона не згодна. Жінку не влаштовують альтернативи, які пропонують для продовження навчання її дочки. Оскільки там, каже Ірина, відсутні достойні умови навчання. А також – немає напрямку німецької мови, вивчення якої потрібне дев’ятикласниці для подальшого вступу. 

- Наша школа мала статус ліцею. Ми були впевнені, що закінчимо 11 клас саме в цій школі. Ми були спокійні, поки от в понеділок, 1 квітня, дитина мені не повідомила, що в школі не буде набору до 10 класу. З’ясувалося, що проводять реорганізацію і нашу школу позбавили статусу ліцею. Тобто там навчатимуться лише до 9 класу. Це буде гімназія. Достойної альтернативи для наших дітей немає. Нам пропонують ліцей №9 на Чорновола, який навіть не може дітей забезпечити укриттям. А їздити в інший мікрорайон – це не зручно й це витрати на громадський транспорт. Ми в нашій школі навчаємося у першу зміну. Нас все влаштовує. Дитина має час на розвиток, на репетиторів, на спілкування із друзями. У нас є профіль – англійська й німецька мова. Всі кабінети в нас гарно оснащені. Також в нашу школу повернулося багато дітей з-за кордону. Вони приїхали, аби закінчити саме цей навчальний заклад, – каже пані Ірина.

Ірина говорить – зі скасуванням набору до 10 класів не згодні чимало батьків та учнів. Саме тому вчора, 2 квітня, на порталі петицій було створене звернення до міської ради. У ньому йдеться щодо забезпечення умов для отримання дітей повної загальної середньої освіти на базі школи №12. Також у петиції йдеться, що про відповідні зміни батьків мали попередити за 1,5 року. 

Дана петиція вже набрала 500 необхідних підписів. Тож її мають розглянути на найближчому засіданні виконавчого комітету міської ради. Разом з тим, мама дев’ятикласниці Ірина каже – готові звертатися і до юриста, якщо питання не буде врегульовано. 

Що кажуть в департаменті освіти та науки

Виконуюча обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська каже – рішення припинити набір до 10 класу в школі №12 було прийнято минулого тижня. За її словами, подібне чекає й на деякі інші навчальні заклади, які минулого року були визначені ліцеями. Це пояснено наступним:

Також виконуюча обов’язки директора пояснила, що норми законодавства при цьому ніяк не порушені. Мовляв, немає чітко встановленого терміну щодо того, коли повідомляти батьків про подібне. Тож рішення озвучили саме в той період, коли почалася вступна кампанія до 10 класу. До того ж каже Ольга Кшановська, батькам та учням запропоновано альтернативи для продовження навчання. Де, додає вона, це можна зробити за певним профілем.

Також Ольга Кшановська говорить: десяті класи не мають прив’язки до території обслуговування навчальних закладів. Тобто, школярі можуть проживати в одному мікрорайоні, а навчатися в іншому. Мовляв, територія обслуговування стосується лише учнів початкових шкіл і гімназій (5-9 класи). 

Ми будемо стежити за ситуацією в цій історії та обов’язково повідомимо про зміни. Зокрема ті, що відбудуться після розгляду петиції міською радою. Тож слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також: Вдарив однокласницю м’ячем: дізналися деталі подій в хмельницькій СЗОШ №19

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Sergey Nabokov

    Просто треба забирати документи з цих шкіл і їхати на навчання закордон, наприклад, в Польщу. Там якість освіти в рази краща і не буде таких неприємних новин. Я вам раджу перед цим вивчити польську. Можу порекомендувати чудові курси https://slavic-center.com.ua/uk/kursi-polskoi-movi-v-kiyevi/

  • Анастасія Мамчур

    Поняття "доступна якісна освіта" нівелюється фінансовими рамками і мінімальним коофіцієнтом заощадження.
  • Андрей Кузнецов

    Ганьба!!!
  • Stop Pytin

    Деградуємо з навчанням, - шкода... І взагалі ваш сторінка з новинами її неможливо читати лише реклама лізе і лізе...

keyboard_arrow_up