Переведення «Кадетського корпусу» зі Сум до Хмельницького суд визнав незаконним

Переведення «Кадетського корпусу» зі Сум до Хмельницького суд визнав незаконним
Світлини зі сторінки «Суспільне Суми» та ліцею
  • Рішення набрало законної сили 23 вересня.

Батьківська громадська організація «Сумське кадетство» та профспілка Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка виграли суд у Державної прикордонної служби про незаконність переведення навчального закладу з Сум до Хмельницького.

Рішення набрало законної сили 23 вересня. Держприкордонслужба не подавала апеляції.

Відео дня

Нагадаємо, в травні «Кадетський корпус», як свідчить інформація з відкритого реєстру організацій та підприємств, переєстрували у Хмельницькому. Зі Сум він переїхав через збройну агресію Росії.

У закладі змінився керівник — ним став полковник Юрій Стужук. На сайті закладу вказано, що він виконує обов'язки директора ліцею. Від 1 вересня в навчальному закладі розпочалося навчання.

«Ви знаєте, там - жах. Там вже була пожежа, там де моя 2-га рота, там, де дітки поїхали, - зазначає «Суспільному Суми» голова ГО «Сумське Кадетство» Ольга Ємельяненко. - Троє діток було в лікарні з отруєнням чадним газом. Вже був потоп у якійсь роті, теж нікого не попередили. Присилали вони фотографії – ковбасу їм давали. Вона запліснявіла і, коли батьки з обуренням зверталися до цього пана Стужука, знаєте, що він відповів? «Це наліт від пательні».

«Усі вказівки від 24 лютого, які надходили сюди до керівництва ліцею, вони не були від Державної прикордонної служби України, - підкреслює голова профспілки працівників «Кадетського корпусу», колишня викладачка закладу Наталія Нестреляєва. - Я можу сказати точно, що всю евакуацію дітей від 24 лютого зранку здійснювало керівництво ліцею, командири рот. Державна прикордонна служба України вийшла на зв’язок через декілька днів, вже після того, як дітей на території ліцею не було взагалі».

Жінка констатувала, що з «Кадетського корпусу» звільнили майже 200 осіб, зокрема й членів профспілкового комітету. На жодне з 16 її звернень до в.о. керівника ліцею, вона відповіді не отримала.

За словами адвоката батьків та працівників закладу Юрія Кондратенка, вони готуються звертатися до Дежприкордонслужби з листом про добровільне виконання рішення суду.

«Кадетські корпуси були лише в російській імперії і вони були царськими і наслідували імперіалістичну традицію. Це ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою і, оскільки у нас була попередня домовленість з Держприкордонслужбою, що не буде юридична особа перереєстровуватись. На жаль, і умови не такі, як обіцяли нам Держприкордонслужба для наших ліцеїстів створені в Хмельницькому», – зазначає голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Він зазначив, що звернувся до міського голови Сум та обласної ради з пропозиціями провести засідання профільної освітньої комісії обласної ради і, можливо, прийняти рішення про те, щоб розглянула можливість створення міського комунального закладу.

Очільник депутатської комісії з освіти облради Магомед Галаєв говорить про плани створення такого ліцею, але поки не може сказати, звідки будуть брати кошти і в які терміни це відбудеться.

Зазначимо, що 29 вересня юрист прикордонників Олексій Свислоцький, який представляв інтереси служби в сумському суді, від коментарів відмовився, констатує «Суспільне».

 Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tetiana Sheremeta

    Навіщо, це писати. Напишіть ще адресу.😡

keyboard_arrow_up