Репетиторство у Хмельницькому: скільки платять батьки і що кажуть освітяни

Репетиторство у Хмельницькому: скільки платять батьки і що кажуть освітяни
  • Батьки хмельницьких школярів все частіше звертаються до репетиторів. 
  • Платять, щоб підготувати до тестів або коли дитина “не витягує” матеріал. 
  • Дізнавались, скільки у Хмельницькому коштують послуги репетиторів. 
  • Що розповідають батьки і як коментують явище в Департаменті освіти.

Будні хмельницьких школярів важко уявити без репетиторів. “Підтягнути” англійську, алгебру або пройтись по програмі, коли “на носі” зовнішнє незалежне оцінювання. Найменших можуть підготувати до школи, допоможуть розібратись з навчальним матеріалом і “домашкою”. 

Батьки переконані, що репетиторство має перевагу, бо ж це - індивідуальна робота з їхньою дитиною і можливість краще засвоїти матеріал. Тому ініціюють платні додаткові заняття самі. Так вийшло і в хмельничанки Олени.

“Знайти репетитора не так легко”

Відео дня

Жінка має доньку, яка навчається у 7-му класі. Матуся зізнається, репетитора почала шукати відразу після того, як побачила табель успішності дитини перед новорічними святами. За алгебру і геометрію там “красувалось” 4 бали. 

Знайти хорошого педагога для додаткових занять виявилось складно - спрацювало “сарафанне радіо”, а також рекомендації та відгуки інших мам. 

“Зараз немає багато оголошень, особливо посеред навчального року. Ти ходиш, перепитуєш. Якби в липні-серпні, було б простіше. Пробувала і з вчителькою домовитись, яка викладає урок - вона відмовилась. Сказала, що не має місць і часу. Вчителі зараз більше налаштовані на тих, хто здає ЗНО. За урок вони беруть по 300-400 гривень. А менших брати не хочуть, бо там заняття коштують по 150-200 гривень. Їм не вигідно”, - переконана Олена. 

За словами хмельничанки, зараз її донька разом з подружкою ходить до репетитора з алгебри і геометрії. Програму надолужують, починаючи з 1 вересня. Два заняття в тиждень обходяться у 300 гривень за двох. Мама семикласниці додає, що ця сума з великою знижкою, бо ходять відразу двоє. Якби дитина ходила до репетитора сама, то вартість години заняття стартувала від 200-220 гривень. 

Готуються до ЗНО психологічно

Світлана - мама одинадцятикласниці, на яку зовсім скоро чекає ЗНО. Навіть попри те, що дівчина має хороші оцінки, хвилювань не уникнути. Тому рішення про репетитора прийняла самостійно. Зараз до тестування з української мови і літератури дитину готує вчителька з її школи. 

“Моя дитина гарно вчиться. Найнижчий бал 8 і то лише з двох предметів. Вона сама знайшла вчительку з нашої школи, але в її класі вона не проводить уроки. З репетитором нахил більше йде не на поглиблення навчальної програми, а на підготовку до тестування і психологічний настрой”, - розповідає Світлана. 

Які ціни за репетиторство у Хмельницькому?

У Хмельницькому вартість репетиторства стартує орієнтовно від 150 гривень на годину. Все залежить від предмета, кваліфікації вчителя і віку самого школяра. Тобто, для випускних класів - дорожче, для молодших як правило - дешевше. 

Чи це буде підготовка до ЗНО, державної підсумкової атестації або потреба “підтягнути” окремий предмет - ціни будуть різнитись. 

Наприклад, репетитор з української мови і літератури за підготовку до зовнішнього тестування бере від 200-250 гривень за годину. З інших предметів ціни можуть стартувати навіть від 300-400.  Для молодших школярів вартість години заняття може коштувати від 120-150 гривень. Ось, наприклад, одне з таких оголошень від репетитора з англійської мови:

“Проведу заняття зрозуміло пояснивши граматику, підкріпивши це все практичною частиною. Разом переглядаємо мультики англійською і виконуємо завдання до них на розуміння сенсу побаченого. При необхідності допоможу з домашнім завданням і повторним поясненням шкільного матеріалу”, - зазначила педагог, на ім'я Дарія, і вказала ціну. Вартість заняття - 150 гривень/година. 

До слова, більшість репетиторів крім очних занять також може проводити їх в онлайн форматі. 

Що кажуть у департаменті освіти?

Що кажуть про репетиторство і як ставляться до таких послуг, журналіст “ВСІМ” запитала у департаменті освіти і науки Хмельницької міської ради.

За словами виконуючої обов’язки начальниці департаменту Ольги Кшановської, такого явища як репетиторство у законі “Про освіту” немає. Але є поняття додаткових освітніх послуг. До слова, їх можуть обрати для своїх дітей батьки на початку навчального року. Переважно це підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання чи державної підсумкової атестації. 

“Такого явища як репетиторство у законі про освіту немає. У школах є додаткові освітні послуги. Це можуть бути індивідуальні заняття, а можуть бути групові. Оформлюється це як ДОП (додаткові освітні послуги). Відповідно до цього працівник тарифікується, складається специфікація і формується вартість цієї послуги”, - пояснює Ольга Кшановська. 

Також у департаменті додають, що шляхом опитування батьки можуть обирати додаткові освітні послуги у школах на початку навчального року. Оплата цих послуг озвучується і сплачується офіційно. 

Що ж до репетиторства, це не є забороненим. Вчителі можуть надавати платні послуги своїм учням, але, наприклад, в домашніх умовах або поза межами школи. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрій Валевський

    ще раз побачу взламаю ради мого сина
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗ Коротко про головне - долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up