Яким буде навчання у школах Хмельницького: 7 питань до департаменту

Яким буде навчання у школах Хмельницького: 7 питань до департаменту
  • Освітній процес під час війни може відрізнятися від звичайного.
  • Скажімо, в тернопільських школах планують розпочати навчання із 1 серпня.
  • Як буде в Хмельницькому?
  • Запитали в департаменті про плани на наступний навчальний рік. 

Пандемія та війна - причини, через які українські школярі якийсь час навчалися дистанційно. Цей навчальний рік Міносвіти планує запустити в очному режимі. Проте і він може відрізнятися від звичайного формату навчання. 

Верховна Рада внесла зміни до закону про освіту, який дозволяє починати навчання у школах, закладах технічної, професійної освіти та університетах раніше, ніж зазвичай. Проте у Міносвіти очікують, що його розпочнуть саме 1 вересня. Тим часом для університетів рекомендують запровадити освітній процес 15 серпня.

Під час повітряних тривог уроки та заняття будуть переривати. Не виключено, що їх будуть продовжувати проводити в укриттях. Про це на брифінгу повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Відео дня

Також Кирило Тимошенко розповідав, що до початку навчального року в школах має бути відповідно обладнане укриття, де є всі умови для перебування та навчання. У закладах повинні бути позначені шляхи евакуації й так звані “тривожні” кнопки.

Так, у сусідньому Тернополі вже готують школи до початку навчального року. Там планують розпочати освітній процес із 1 серпня. Про це пише місцеве видання 20 хвилин. 

Журналістка vsim.ua запитала в департаменті освіти та науки Хмельницької міськради, коли планують почати навчання для школярів. А також, за яких умов і чи у всіх школах освітній процес буде запроваджено. Про все розповіла виконуюча обов'язки директора департаменту освіти міськради Ольга Кшановська. 

Немає укриття - немає очного навчання

Журналіст: Коли попередньо планується початок навчального року в школах Хмельницького?

Ольга Кшановська: Ми чекаємо офіційного опублікування постанови про початок нового навчального року. Вона лише нещодавно була затверджена Кабміном. Офіційно ми постанову не отримували, відповідно не можемо сказати про терміни. Наскільки я зрозуміла, навчання має розпочатися 1 вересня. А в регіонах, де ведуться бойові дії - на розсуд органів місцевого самоврядування. Тому ми чекаємо офіційної постанови й далі будемо зважати на ситуацію в регіоні. 

Журналіст: У Тернополі розглядають варіант початку навчання із 1 серпня. Теоретично, чи може розпочатися освітній процес раніше і в Хмельницькому?

Ольга Кшановська: Мені складно щось сказати зараз. Поки ми плануємо з 1 вересня. Далі вже будемо бачити, як будуть розгортатися події. В разі чого будемо надавати рекомендації нашим закладам освіти. 

Журналіст: Яка ситуація в школах громади з укриттями?

Ольга Кшановська: Заклади мають мати укриття - це підвали чи переоблаштовані цокольні приміщення. У громаді є декілька шкіл, де немає укриттів. Та у більшості закладів вони є. Зараз ми їх активно готуємо до початку навчального року. Якщо буде потреба - то дооблаштуємо їх відповідно до рекомендацій ГУ ДСНС України. Облаштування буде відбуватися за кошти з міського бюджету.

Журналіст: Що буде із навчальним процесом у закладах, де немає укриття?

Ольга Кшановська: Очне навчання буде відновлене в тих школах, які будуть відповідати вимогам ГУ ДСНС України й про ті, що говорив прем'єр-міністр (вище описані в матеріалі, - прим. автора). Якщо в закладі немає укриття і його немає на відстані 100 метрів від школи - то навчальний процес буде відбуватися лише в дистанційному форматі. 

Журналіст: Ви сказали, що облаштування укриття - за кошти з міського бюджету. А як щодо благодійних внесків, які збирають з батьків?

Ольга Кшановська: Благодійні внески ніхто не скасовував. Інше питання, як керівник буде використовувати ці кошти. Адже благодійний рахунок є загальним. Якщо батьки мають бажання - то надсилають кошти. Це не заборонено чинним законодавством.

Журналіст: Була ситуація в колегіумі імені Козубняка, коли з батьків збирали по 250 гривень на бомбосховище. Чи надала пояснення директор?

Ольга Кшановська: Так, керівник написала пояснення. Вказівки збирати гроші з батьків від адміністрації не було. Батькам запропонували допомогти в облаштуванні. Мова йде навіть про фізичну допомогу. Адже штатних одиниць технічного персоналу є небагато. 

Журналіст: Крім укриття в школах мають бути тривожні кнопки. На це теж виділятимуть гроші з міського бюджету?

Ольга Кшановська: Наскільки я розумію, мова йде про тривожну кнопку, шляхом якої здійснюється сигнал оповіщення про тривогу.  Наразі складно сказати, чи є потреба облаштовувати її в кожному закладі. Ми будемо інспектувати й тоді вирішувати. Держава не передбачає виділення на це коштів. Тому фінансування буде здійснюватися з міського бюджету.

Що кажуть батьки

Чи готові хмельничани відпускати дітей до школи під час війни та що вони думають про благодійні внески на облаштування укриттів? Про це запитали в кількох мам, чиї діти відвідують різні школи міста.

Хмельничанка Ірина має 15-річну доньку. Вона навчається у Технологічному багатопрофільному ліцеї імені Артема Мазура. У закладі укриття облаштовують у цокольному приміщенні. Жінка каже: не боїться відпустити доньку до школи. Адже вона “за” очне навчання.

Хмельничанка Олена теж виховує доньку. Їй 13. Навчається у СЗОШ №24. За словами Олени, наразі там облаштовують укриття. Адміністрація закладу просить батьків за можливості принести речі, які можуть знадобитися. Наприклад, місця для сидіння. 

Олена розповідає: вона проти того, аби навчальний рік розпочинали раніше. Водночас каже про те, що діти мають навчатися в очному форматі. 

Опитування

Яким, на вашу думку, має бути навчання під час війни?

Про роботу дитячих садків у Хмельницькому під час війни читайте в окремому матеріалі - Хмельницькі батьки будуть скидатись на ремонт у бомбосховищах садочків. Що каже влада?

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Katya Vovk

    Хто надасть гарантію що дітей вчасно спустять до бомбосховища?? Хто дасть гарантію що то все разом не завалиться???? Хто дасть гарантію що спрацює тривога чи ппо??? Коли в зірвали  в Краматорську центр серена не спрацювала!!!!! Чому????? Ті хто хоче відправити своїх дітей до школи коли літають ракет, це не батьки а відморозки!!!!!
  • Victoria Pan

    тобто мін освіти, впевнене, шо з першого вересня, як діти підуть в школу, всі ракети будуть збиті ПВО? з яких пір освіта стала важливішою за життя?! всі забули як розбомбили драм театр в Маріуполі, де величезними буквами було написано "ДІТИ"?! ми воюємо з терористами, для них немає нічого святого. вони вже показали це в Сирії... на місці батьків, я б не пускала своїх дітей до школи, не маючи 100% гарантії їх безпеки. + додаємо те, що в період військового стану діти до 16 років не мають права пересуватися по місту без супроводу батьків, і хто це буде бігти з роботи, забирати своє чадо зі школи?
  • Under creatyve

    Це мій родич і він морально правильніший ніж ми усі разом узяті.

    Це підстава керуюча рашистами 100%.
  • Людмила Лужняк

    А я впевнена, що до 1 вересня ситуація зміниться і наші діти обов'язково підуть до школи. Слава Україні і її Героям!!!

keyboard_arrow_up