В ОВА розповіли нові деталі щодо навчання під час війни

В ОВА розповіли нові деталі щодо навчання під час війни
Фото з Вікіпедії
  • Сергій Гамалій повідомив про основні завдання на наступний навчальний рік.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій  відреагував на численні звернення до нього батьків школярів. Вони занепокоєні перспективою повернення учнів до шкіл на офлайн-навчання. 

Сергій Гамалій сформулював три основні завдання на наступний навчальний рік:

  • безпека дітей та вчителів; 
  • працююча система освіти, адаптована до викликів війни; 
  • повернення вчителів та дітей у школи 1 вересня.

Очільник ОВА зауважив, що остаточне рішення стосовно онлайн чи офлайн-форми навчання буде приймати засновник закладу освіти. Він повинен при цьому орієнтуватись на безпековий висновок військової адміністрації та подання педагогічної ради закладу. 

Відео дня

Батьки школярів самостійно обиратимуть  формат навчання

Сергій Гамалій підкреслив, що батьки також мають право самостійно обрати формат навчання для своїх дітей: онлайн чи офлайн. Натомість школи повинні забезпечити як традиційне навчання в класах, так і дистанційне – онлайн. Жодна дитина не буде відрахована через вибрану батьками форму навчання.

Наразі школи Хмельниччини активно облаштовують укриття, системи оповіщення, шляхи евакуації. Проте у будь-який момент мають бути готовими перейти на дистанційне навчання, якщо зміниться безпекова ситуація. 

Як нагадує Сергій Гамалій, зі зрозумілих причин традиційне навчання на тимчасово окупованих та особливо небезпечних територіях не відбуватиметься. До прикладу, діти з Луганської області вже приєднувались до онлайн-навчання в школах Хмельниччини. 

За словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, офлайн-навчання – це соціалізація та символ того, що навіть під час війни Україна продовжує освіту та формує майбутнє. Проте безпека та комфорт учасників освітнього процесу завжди залишатиметься на першому місці.

Раніше журналістка vsim.ua запитала в департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради, за яких умов і чи у всіх школах запровадять освітній процес. Як відповіла виконуюча обов'язки директора департаменту Ольга Кшановська, традиційне навчання можливе лише за наявності в школі укриття. У більшості шкіл громади вони є. Якщо ж укриття немає ні в школі, ні на відстані 100 метрів від неї - то навчальний процес буде відбуватися лише в дистанційному форматі.

Ми вже повідомляли, що вищі навчальні заклади області мають право самостійно визначати дати початку навчання та його форму. Деякі з них розпочнуть працювати зі студентством ще в серпні.

Читайте також:  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач96

    Я за офлайн
  • Катерина Мудрик

    Я за онлайн

keyboard_arrow_up