Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити

Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити
Фото depositphotos.com
  • Найближчими роками держава припинить фінансувати школи, де менш як 60 дітей.

  • Громади повинні будуть їх закрити або самостійно шукати гроші на зарплати вчителям.

  • Дізналися, скільки таких закладів на Хмельниччині.

У найближчі роки коштом державного бюджету припинять фінансувати школи, у яких мало учнів. Йдеться про заклади загальної середньої освіти усіх форм власності, яких навчається менш як 45 або менш як 60 учнів. На них не можна буде витрачати субвенцію з державного бюджету з 1 вересня 2025 та з 1 вересня 2026 року відповідно. Всі ці норми не стосуються початкових шкіл, тобто закладів, у яких є тільки 1-4 класи. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів від 5 березня цього року.

У документі йдеться, що витрачати освітню субвенцію повинні перш за все на зарплати педагогам. Також гроші допускається витрачати на оптимізацію закладів освіти. А у випадку, якщо субвенцію не витратять протягом року, її можна буде спрямувати на інші потреби, як от придбання шкільних автобусів, комп’ютерів чи підручників.

Міністерство освіти та науки пояснило, що гроші громадам на фінансування зарплат вчителям даватимуть, але вони не зможуть їх витрачати на маленькі школи. Тому потрібно буде підвозити дітей до найближчої великої школи або платити зарплати вчителям малих шкіл коштом місцевого бюджету. У міністерстві додали, що за цим принципом освітню субвенцію ще з 2016 року не отримують школи, у яких навчається менш як 25 учнів.

Відео дня

Які школи на Хмельниччині мають менш як 60 учнів і скільки їх взагалі? Цим питанням журналіст vsim.ua поцікавився у Хмельницькій обласній військовій адміністрації, відправивши туди запит. З отриманої відповіді дізнаємося, що в регіоні таких шкіл є загалом 78, в тому числі 30 таких, які мають менш як 45 учнів.

Школи, у яких навчаються 45-59 учнів

Берездівська громада

Білогірська громада

Війтовецька громада

Віньковецька громада

Волочиська громада

Ганнопільська громада

Грицівська громада

Гуменецька громада

Дунаєвецька громада

Жванецька громада

Ізяславська громада

Красилівська громада

Крупецька громада

Ленковецька громада

Лісовогринівецька громада

Маківська громада

Меджибізька громада

Михайлюцька громада

Новодунаєвецька громада

Новоушицька громада

Полонська громада

Розсошанська громада

Смотрицька громада

Старокостянтинівська громада

Староостропільська громада

Старосинявська громада

Судилківська громада

Чемеровецька громада

Чорноострівська громада

Ямпільська громада

Ярмолинецька громада

Школи, у яких навчаються 1-44 учні

Берездівська громада

Війтовецька громада

Вовковинецька громада

Волочиська громада

Гвардійська громада

Грицівська громада

Жванецька громада

Кам'янець-Подільська громада

Красилівська громада

Летичівська громада

Лісовогринівецька громада

Наркевицька громада

Новоушицька громада

Полонська громада

Розсошанська громада

Слобідсько-Кульчієвецька громада

Старокостянтинівська громада

Старосинявська громада

Ямпільська громада

Як ці зміни пояснюють урядовці?

Навіщо це все потрібно? У міністерстві пояснили, що у школах з менш як 45 учнями в одному класі вчаться 5-6 учнів або ж класів взагалі немає і діти вчаться індивідуально чи у з’єднаних класах (початкова школа), що об’єднують дітей різного віку. «Це призводить до того, що діти не отримують належного рівня взаємодії одне з одним, не навчаються одне в одного й не бачать прикладів для наслідування», — йдеться у повідомленні відомства.

Мало того, маленькі школи зазвичай не забезпечені вчителями повною мірою. До того ж педагоги там часто не можуть набрати потрібну кількість годин зі свого профільного предмета, тому їм додають непрофільні. Обмеживши використання бюджетної субвенції, у міністерстві хочуть стимулювати громади підвозити дітей до більших шкіл, які укомплектовані вчителями та мають краще технічне забезпечення.

— Згідно з міжнародним дослідженням якості освіти PISA-2022, учні із сіл за рівнем навчальних результатів відстають від своїх однолітків із міст на 4,5 року. Тобто їм потрібно 4,5 року, щоб мати ті ж знання і навички, що й учні того самого віку з міст. Подібні результати показує ЗНО (НМТ): минулого року середній бал учнів із сіл з української мови був на понад 6 балів менше, ніж учнів із міст; з математики — на понад 8 балів; з історії України — майже на 3 бали. Результати учнів із сіл з інших, предметів на вибір, теж нижчі, — повідомляють у міністерстві.

При цьому навчання дітей у селах обходиться державі дорожче. На одного учня в селі з державного бюджету йде в середньому 30,4 тисячі гривень на рік, а в окремих населених пунктах — понад 51 тисячі на рік. При цьому на кожного учня в місті йде в середньому 24,4 тисячі гривень щороку. Таким чином, підсумовують у міністерстві, освіта у селах коштує дорожче, і це не виправдовується якістю.

Коли описані зміни будуть реалізовані, громадам слід буде або платити зарплати вчителям з місцевих бюджетів, або забезпечувати підвезення дітей до більших шкіл. При цьому у міністерстві нагадали, що другий рік поспіль виділяють гроші на купівлю шкільних автобусів. Так, минулого року купили 450 одиниць транспорту у співфінансуванні з місцевими бюджетами. Вчителів же слід буде або звільняти, або влаштовувати на роботу у більші школи і, знову ж таки, забезпечувати підвезення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Читач40

    На учнях економити, а чому на депутатах не економлять, а тільки їм добавляють зарплати, пенсії, тощо. Хай працюють як волонтери. А що слабо. П ми в школі поацюємо зараз як аолонтери, платять за одну годину,  а проводжу , це в кожному класі, чотири . Це предмет математика. Як иожна провести в тиждень один урок математики і виконати програму.
  • Читач40

    Якщо школи знищують, це значить, що розумних дітей Україні не треба.

    Мені здавалось, що так можуть робити тільки орки, але ні...

    А ви думали, як будутьвчитись дітки початкових класів, якщо вони будуть вставати в п'ять годин ранку і приїжджати додому о 17:00.
  • Андрій

    Може ліпше офіс президента і верховну зраду зскиити?...
  • Urum

    З таким грунтом, кліматом і природою перетворюємося в пустелю безлюдну...

keyboard_arrow_up