10 мільйонів на обладнання: що купили в хмельницькі школи за бюджетні кошти

10 мільйонів на обладнання: що купили в хмельницькі школи за бюджетні кошти
  • Від миючих засобів до мультимедійних комплексів. Хмельницькі школи отримали мільйони на закупівлю новітнього обладнання, меблів і господарчих товарів
  • В мерії кажуть, що з таким забезпеченням "добровільні" внески батьки вже не роблять
  • Журналісти vsim.ua дізналися на що хмельницькі школи витратили бюджетні кошти  

 

Мільйони на школи. Цього року ЗНЗ забезпечили чим могли. Шкільні меблі, спортивні товари, мультимедійні комплекси, підручники, нові комп’ютери, канцелярію, миючі засоби та кухонне обладнання, - на все це витратили понад 10 мільйонів гривень. 

Одним закладам купили майже все, а іншим придбали лише найпотрібніші речі. Ми проаналізували витрати на матеріально-технічне забезпечення ЗНЗ, отримали на руки копії укладених договорів і побували у чотирьох школах міста. Ділимося з вами тим, що побачили і дізналися від деяких директорів.

Загалом освітянський бюджет Хмельницького поповнився майже 49 мільйонами гривень. І хоч більшість коштів пішли на ремонт, у цьому матеріалі журналісти vsim.ua розкажуть про матеріально-технічне забезпечення шкіл. Ми підготували для читачів серію матеріалів про освіту. 

Відео дня
blockquote>

Як поділили кошти

Що потрібно було купити, який ремонт і де зробити директори повідомляли в управління освіти. Вже там вирішували, на що доцільно було б витратити бюджетні кошти.  

Кожен навчальний заклад цього року отримав по 100 гривень на одного учня. Ці кошти виділили з бюджету на фонди шкіл. Тобто, якщо в школі навчається 1000 учнів, то це – 100 тисяч гривень на поточні витрати закладу. В управлінні освіти вважають, що таке фінансове забезпечення повністю відкидає необхідність збирати батьківські гроші у фонди шкіл.

Цього року окремі заклади замінили чимало шкільних меблів, інші поповнилися дорогими посудомийними машинами. Половина міських шкіл придбала мультимедійні комплекси за понад 35 тисяч гривень кожен. До нього увійшли мультимедійна дошка, проектор та ноутбук. Ще одинадцять закладів поповнилися новими комп’ютерними класами. Сім шкіл оновили лічильники. Вибір устаткування та постачальника у закладах обирали самостійно.  

До прикладу, кошти на закупівлю спортінвентарю розподілили однаково на усі школи, окрім трьох спеціалізованих. Вийшло по 28 тисяч гривень. А далі – за потребами. 

Скільки коштів і на що отримала ваша школа, дивіться у нашій карті. Клікніть на іконку, щоб дізнатися цифру

Колегіум з посудомийкою і без підручників
(1402 учні) 

Хмельницький колегіум імені Володимира Козубняка цього навчального року відкрив двері для учнів із новим директором. Оксана Віхтюк, як керівник закладу, отримала на матеріально технічне забезпечення школи майже 280 тисяч гривень.

Найбільше коштів пішло на закупівлю обладнання для комп’ютерних класів. Так, на 87 тисяч гривень придбали 10 комп’ютерів та принтер. Закупили й один мультимедійний комплекс. Все це брали у «Технопросторі».

У шкільній їдальні стоїть нова посудомийка. Її купували у приватного підприємства «Таїр Ексклюзив» аж за 39 950 гривень. Сама машинка невелика, але за 2 хвилини у ній можна помити 40 тарілок. Новою технікою поки не користуються. Директорка пояснює чому:

- Мультимедійну дошку ми тільки підключили. А от посудомийну машинку ще навіть не встановили, бо немає заземлення. Та й електрику треба підвести. То зараз шукаємо кошти, щоб виконати ці роботи, пояснює директор Оксана Віхтюк.

У підвалі також встановили новий лічильник на тепло. Він обійшовся у 10 500 гривень. А в комп’ютерний клас придбали 5 учнівських столів та два для вчителя. У два перших класи купили 38 комплектів регульованих парт. Дітки вже за ними навчаються.

А от підручниками у закладі забезпечені не повністю. Учні четвертих класів користуються поки чотирма підручниками. А от у сьомих не вистачає лише «Зарубіжної літератури» та «Англійської мови».

Спортивне обладнання школа вирішила замовити у ФОП Ремез. Частину залишили у спортзалі, трохи віддали вчителям початкових класів. На 28 тисяч гривень взяли 4 мати для занять, нову волейбольну сітку, баскетбольні, волейбольні, гандбольні та тренувальні м’ячі, м’ячики для метання, 46 скакалок, гімнастичний канат, 13 пар ракеток та воланчики для бадмінтону, обручі, 6 сіток для баскетболу та футбольні фішки. Новий спортінвентар вже використовують на уроках.

Previous Next

СЗОШ № 27: сто тисяч на меблі

Спеціалізована школа № 27 розташована у Південно-Західному мікрорайоні. Окрім звичайних предметів, тут вивчають дизайн. На стінах закладу красуються учнівські картини, а у коридорах стоять виставки дитячих робіт. Цьогоріч у школі майже 105 тисяч гривень витратили на меблі. Придбали 82 комплекти регульованих парт, 3 вчительські столи з тумбами, 138 учнівських стільців. Закуповували у ФОП Вітюк та ТЗоВ «Меблі Бімс».

А от для кабінету інформатики та по сумісництву шкільної конференц-зали придбали меблів аж на 60 тисяч. Їх замовляли у ФОП Розгонюк. Кажуть, вибирали де дешевше. Однак, ці меблі поки що збирають. Та й частина парт зараз знаходиться у підвальному приміщенні. Новими ж поки користуються учні лише двох класів.

Мультимедійна дошка вже в ходу. Її та 10 нових комп’ютерів замовляли у ТОВ «Корвет». Витратили на все близько 125 тисяч. Скаржаться у школі лише на надходження підручників. Четвертий клас забезпечений новими на 73%, а сьомий – на 68%. Не вистачає учням «Літературного читання», «Основ здоров’я», «Зарубіжної літератури», «Історії України», «Всесвітньої історії».

Замінили у закладі посудомийну машину. Працівники кухні не можуть нахвалитися обновкою. Кажуть, за 2,5 хвилини може помити 60 тарілок.

- Стара машинка була вже мертва. Запчастин до неї знайти не могли, - розповідає директор школи Анатолій Долинський. - То я замовив нову у «Технопросторі» за 40 тисяч гривень. Це стальна італійська посудомийка, яка використовується у закладах громадського харчування. Ми встановили її всього два дні тому.

Поповнилася школа і новим спортінвентарем. Тут також придбали футбольні, баскетбольні, волейбольні, гандбольні м’ячі, 5 гімнастичних ковбиків, сітку для волейболу, 25 скакалок, 15 футбольних ковбиків, 2 секундоміри та 30 обручів. А для шкільної футбольної команди замовили нову оранжеву форму та 2 пари рукавиць для воротаря. Перевагу надали ФОП Мачуга.

Previous Next

НВК № 31: є чим мити і писати 

Навчально-виховний комплекс № 31 знаходиться у мікрорайоні Виставка. Його відвідують лише дошкільнята та школярі молодших класів. Навчається тут 442 вихованці. Цій школі виділили найбільше коштів на комп’ютерні класи. Майже за 90 тисяч гривень придбали 10 комп’ютерів.

Закупили  і мультимедійний комплекс. Він обійшовся у 36 тисяч гривень. Замовляли у ТОВ «Корвет». Зараз інтерактивну дошку на уроках використовують вчителі 2-3 класів. Чимало коштів пішло й на канцелярію. За 63 тисячі гривень для дошкільнят купили прості та кольорові олівці, кольоровий та офісний папір, картон, пластилін, клей, пензлики, фломастери, ножиці, стакани для олівців та фарби.

24 тисячі гривень витратили на миючі засоби. За них купили 280 пачок прального, миючого та чистячого порошку, засіб для скла, господарське мило та соду. Канцтовари та хімію закупили у ПП Кукурудза. школу укомплектували і новими меблями, які взяли у ТЗоВ «Меблі Бімс».

- У нас з’явились нові ортопедичні парти. Ми ними забезпечені вже на 100%. Цього року купили 45 комплектів. Також маємо 12 столів у комп’ютерний клас і один вчительський. У кожен туалет ми поставили шафу для миючих засобів, - розповідає директор НВК Алла Войталюк.

Також школа № 31 повністю забезпечена підручниками для 4 класів, однак вони поки лежать на полицях бібліотеки. Адже четверокласників у школі ще нема. Цього року їх не набрали.

За кошти, які виділили на спорттовари, школа придбала 19 матів, конуси, 10 скакалок, кеглі, 10 обручів, м’ячі для метання, 25 гімнастичних паличок, секундомір, свисток, 5 контейнерів для м’ячів і гімнастичних паличок, футбольні м’ячі та стінку у спортзал. Спортінвентар школа закупила у ПП Петричко.

Previous Next
 

СЗОШ № 7: без комп'ютерів і кухонної техіки

Школа № 7 розташована на Заводській неподалік від залізничного вокзалу. До неї ходять 505 учнів. Цій школі виділили менше порівняно з іншими навчальними закладами. Їм не дали коштів на нові комп’ютери та кухонну техніку. Однак з вересня учні мають змогу використовувати  мультимедійний комплекс, який придбали за 36 тисяч гривень у ТОВ «Корвет». Дошку встановили в історичному класі.

Поповнилась школа і новими партами. У класи поставили 18 нових столів та 36 стільчиків. Перевагу надали ПП Розгонюк. Меблі купили і для комп’ютерного класу – теж 18 комплектів та один м’який стілець для вчителя. Їх придбали у ТЗоВ «Меблі Бімс».

- Нам цього року виділили багато коштів. Але те, що дають, це лише невеличка частина з того, що потрібно школі. Ми зараз тільки починаємо викидати старі меблі і міняти на нові. Нам дуже прикро, що за всі роки вкладення в освіту були практично нульові. У нас зараз капітального ремонту потребує харчоблок, бо немає котла для підігріву води. Треба покращити умови для приготування їжі, - зізнається директор Алла Смертюк.

Школа ще не повністю забезпечена підручниками. На них цього року виділили 24 тисячі гривень. Для 4-х класів треба підручники з математики, а 7-м класам бракує книжок з алгебри та геометрії. 

А от спортзал у школі цього року забезпечили усім необхідним. Сюди купили 2 паролонові мати, футбольні, баскетбольні, волейбольні, тенісні м’ячі, 5 металевих обручів, волейбольну сітку та кольорові фішки. Спортивне обладнання, як і їхні колеги із колегіуму, закупили у ПП Ремез. Учні і молодших, і старших класів вже використовують його на уроках фізкультури.

Previous Next

Читайте також: Рейтинг шкіл Хмельницького за результатами ЗНО з української мови та літератури 

"Побороти благодійні внески можна лише колективно"
Після кадрових чисток в освіті мерія заявила, що контролюватиме усі надходження і витрати навчальних закладів. А щоб побороти "благодійні" внески у школах, уперше за багато років виділили стільки коштів саме на ремонти і підручники, дрібний спортивний інвентар і миючі засоби, які до цього фінансувалися переважно за рахунок благодійної допомоги.

Що ж стосується додаткових витрат, то їх ніхто не відміняв. Фонди класів залишились. Тут все залежить від можливостей батьків. Як переконує начальник управління освіти Роман Миколаїв, батьківські колективи самі можуть вирішувати, що їм потрібно. Адже збирати на потреби класу не заборонено.

Якщо ж у вашій школі "добровільні" збори на "фонд школи" не припинилися, то варто писати колективне звернення. Експерти кажуть, що справу можна довести до суду. 

Володимир Шинкарук, адвокат

- Якщо в навчальних закладах у батьків просять чи вимагають здати якісь кошти, то вони мають право звернутись із письмовими заявами до керівництва школи. Якщо це було сказано вчителем на батьківських зборах, то батьки повинні об’єднатися і писати колективні звернення до керівництва. Коли ж сказано один на один, тоді має бути підтвердження факту вимагання. Тим паче, що в кожного в кишені зараз є мобільний із диктофоном і можна записати будь-яку розмову.

Якщо зі сторони директора немає жодної реакції, тоді писати заяву до управління освіти. Якщо і там не допоможуть - звертатись до правоохоронних органів.

Якщо ж батьки хочуть довести справу до кінця, то слід погоджуватися на вимогу, а самим іти в прокуратуру. Там є певна процедура роботи. Гроші помічаються та фіксуються посадовими особами в момент передачі-взяття коштів.

Валерій Заяц, керівник Хмельницької місцевої прокуратури

- Насамперед, якщо батьки запідозрили школу у якихось протиправних діях, то вони мають звернутись в управління освіти. Якщо вони вважають, що були якісь зловживання з коштами, то можуть звертатись і у правоохоронні органи. У таких випадках пишеться заява у довільній формі. Вона має бути зареєстрована у ЄДРДР. Після цього поліція проводить розслідування, а прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Якщо встановлюється винна особі, тоді це провадження спрямовується до суду і там прокурор доводить її вину та підтримує обвинувачення.

Зараз ми маємо одне відкрите кримінальне провадження стосовно однієї із шкіл, де закуповували матеріали. Але зараз йде ще розслідування, тому що одне – це знайти винних, а інше – це довести справу до суду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Аліна Ковальчук

    Як на мене, скільки грошей не виділяй, все одно нічого не змінюється. Мої діти, наприклад, навчаються в колегіумі Козубняка, то цього року з батьків не те що збирають, а просто деруть гроші. Збирають на все - то на свято першого дзвоника, то на елементарну крейду і миючі (хоча їх могли би і купити за рахунок виділених коштів). Цього року збирають вже на 2!!! охоронців, при тому що за батьківські гроші встановлено відеоспостереження. А походами в кіно, театр, планетарій та концерти замість уроків вже просто достали, та ще й для молодшої дитини заставили купити абонемент в ляльковий театр на цілий рік!!! Видно добре хтось гроші заробляє?!? Якщо порахувати витрати для сімї, в якій двоє школярів, то ще той Гарвард виходить!!!
  • Кошарский Юрий

    Стаття чудова.і ініціатива міськ ради хороша.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up