14 серпня відзначають Медовий спас: що це за свято та чого не можна робити

14 серпня відзначають Медовий спас: що це за свято та чого не можна робити

Дізнавайтеся чому свято називають Маковія та які існують традиції, прикмети й заборони цього дня. 

Сьогодні, 14 серпня, віряни відзначають Перший Спас — Маковея. Це свято ще називають Медовим Спасом.

Що за свято Медовий спас

У народному календарі свято 14 серпня має такі назви: Перший Спас, Маковий Спас, Спас на воді, Мокрий Маккавей, Маковей, Медове свято, Маковеїв день тощо.

Є три важливі народні згадки, які наші предки хотіли вкласти у назву цього свята: мак, мед і вода.

Відео дня

14 серпня церква вшановує пам'ять семи старозавітних мучеників Маккавеїв, які загинули у 166 році до нашої ери. Назва свята пов'язана із зернятами маку, які дозрівають до цього періоду. У південних регіонах збирали мак й використовували його у різноманітних стравах – пекли пиріжки, булки, а потім пригощали гостей.

14 серпня українці відзначатимуть Перший Спас – Медовий. Також це перший день ​​Успенського посту. А ще 14 серпня – день пасічників, бджолярства. У вуликах заведено замотувати перші медові стільники, збирати мед і освячують його в церкві. Святити його варто у новому посуді, з якого ще ніхто не їв. Цим освяченим медом поминали родичів, які померли. На Перший Спас заведено готувати медові пряники, пироги, робити млинці з медом.

На честь малого водосвяття свято називають ще Спасом на воді. У наших предків було заведено чистити старі та освячувати нові колодязі, здійснювати хресний хід на річки або джерела для освячення води. Люди не тільки купалися в освяченій воді, а й купали худобу. Вони вірили, що це допоможе змити хвороби.

Народні прикмети й традиції

Традиції на Маковія

Примітно, що освячений мед має чудодійну силу. Його зберігають біля ікон та дають хворим. А освячені маківки зберігають вдома як оберіг.

Заборони на Медовий Спас

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up