9 серпня відзначають цілителя Пантелеймона: що не можна робити цього дня

9 серпня відзначають цілителя Пантелеймона: що не можна робити цього дня

Хто такий святий Пантелеймон і що обов'язково потрібно зробити сьогодні

9 серпня християни східного обряду відзначають свято, присвячене пам'яті Цілителя Пантелеймона. До нього звертаються з молитвами про зцілення, здоров'я, а також просять про позбавлення від різного роду залежностей.
Святого Пантелеймона шанують і католики, і православні. Відомо, що мученик жив в III столітті в Никодимії і постраждав за часів гоніння на християн. 

Хто такий був Святий Пантелеймон

Пантелеймон народився в язичницько-християнській родині. Мати його була віруючою і вчила сина Божим законам. Після її смерті вихованням дитини займався батько, який віддав Пантелеймона на навчання до лікаря. Хлопчик настільки майстерно опанував навички лікування, що про цілителя швидко дізналося все місто. Він відрізнявся співчуттям до людей, часто допомагав нужденним і незабаром хрестився, почавши зцілювати людей молитвою.

Через популярність Пантелеймона йому стали заздрити "колеги" і донесли на молодого лікаря царю. Імператор Максиміан був язичником і відчайдушно боровся з християнством, тому наказав схопити Пантелеймона і змушував його відректися від Христа. Отримавши відмову, став жорстоко мучити лікаря, а потім стратив його.

Відео дня

Що просять у святого Пантелеймона

В силу того, що святий мученик прославився, як захисник всіх стражденних і нужденних, а також істинний лікар, православні віруючі можуть помолитися Пантелеймону про допомогу в справах, про міцне здоров'я і про зцілення недуг.

Традиції цього дня

З давніх-давен 9 серпня травники і знахарі збирали цілющі трави і святили їх в храмах. Потім їх можна було висушити — такий запас використовуватися в лікувальних цілях і рятував від безлічі хвороб.

У народі прийнято було на Пантелеймона святити колоски пшениці, щоб був хороший урожай. Також існувала традиція — зірвати качан капусти, з неї приготувати будь-які страви, а також спекти пиріжки. Потім ці частування слід було роздати жебракам, друзям і сусідам.

Крім того, селяни вірили, що люди народжені в цей день володіють особливим даром зцілення, який мав цілитель Пантелеймон. 

Що не можна робити в день святого Пантелеймона

Згідно з народними повір'ями, в цю дату строго заборонено:

Наші предки вірили, що у будь-якого, хто не послухається завітів дня, може згоріти будинок або виникнути страшна хвороба.

Раніше вважалося, що на Пантелеймона не можна було носити або перевозити сіно, бо святий може розгніватись і спалити його. 

Не можна було тяжко працювати, жати пшеницю та проводити будь-які роботи пов'язані з хлібом. Випікати хліб в цей день також було грішним ділом.

9 серпня на День Пантелеймона люди не виходили на працю в поле, бо урожай на полі може повністю згоріти, а саму людину вдарить блискавка.

У цей день дозволено було допомагати тим, хто знаходиться в біді.

Прикмети Дня Пантелеймона Цілителя

Також 9 серпня відзначаємо такі події:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Любов Осипчук

    Амінь

keyboard_arrow_up