21 грудня — день зимового сонцестояння. Чим він особливий та що слід зробити цього дня

21 грудня — день зимового сонцестояння. Чим він особливий та що слід зробити цього дня
  • У цей час настає найдовша ніч і найкоротший день.  

  • Цей день вважали доленосним і навіть святкували сьогодні Новий рік. 

Щороку взимку дні починають ставати довшими, а ночі йдуть на спад. Це відбувається після зимового сонцестояння — найкоротшого дня у році. Дата офіційного святкування зимового сонцестояння була запроваджена ще Гаєм Юлієм Цезарем. Дізнаввайтеся коли воно починається, що потрібно робити у цей день, а що заборонено, та чому його вважають доленосним.

День зимового сонцестояння: чому відбувається це астрономічне явище

Північна півкуля нашої планети нахилена у бік, протилежний від Сонця, візуально вона досягає найнижчої точки на небі саме 21 грудня.

Через це у день зимового сонцестояння тривалість світлового дня найкоротша протягом року і складає лише 8 годин. 

Відео дня

Після дня зимового сонцестояння тривалість світлового дня почне збільшуватись. У Північній кулі розпочнеться астрономічна зима, а у Південній — астрономічне літо.

Зимове сонцестояння — це день, коли Сонце займає найнижчу точку відносно земного горизонту. Астрономи кажуть, що в 2022 році зимове сонцестояння відбудеться 21 грудня о 23:48 за київським часом. Ніч з 20 на 21 грудня буде найдовшою у році, а день 21 грудня - найкоротшим.

Історія та вірування про зимове сонцестояння

Наші предки вважали цей день особливо магічним і символічним. За давніми повір'ями, сонце символізувало початок нового життя.

Історія цього свята тягнеться з давніх часів, коли люди жили відповідно до сонячних циклів. Сонце у наших предків було в особливій шані: вони розуміли, що від сонячного світла й тепла залежить життя на землі. Тому день, коли Сонце починало дарувати більше тепла, розцінювався як перемога світла над темрявою й відродження нового життя.

У багатьох народів, у тому числі й у давніх слов'ян, саме цей день вважався початком нового року. У день зимового сонцестояння наші предки відзначали Різдво Коляди — одного з головних слов'янських богів Дажбога, який втілював Сонце. Аби вшанувати божество й допомогти сонцю перемогти темряву, розпалювали багаття, котили палаючі колеса, будинки прикрашали ялиновими гілками й пекли обрядовий хліб у формі сонця.

За іншою версією, язичники вшановували підземного бога Карачуна. Існувало повір'я, що Карачун керує морозами та хуртовинами, а його слугами вважали вовків та ведмедів. У народі були переконані що саме на Сонцеворота (інша назва цього дня) ведмідь перевертається в барлозі, тому половина зими вже пройшла.

До речі, саме сьогодні давні слов'яни святкували язичницький Новий рік. Була традиція вирізати на дереві різноманітні символи та розпалювати з нього багаття. На святковому столі обов'язково стояв коровай в вигляді Сонця. Вважалося, що варто загадувати бажання та позбуватися всього непотрібного.

Традиції та прикмети 21 грудня

Вважається, що день зимового сонцестояння має дуже сильну енергетику, тому він гарний для будь-яких починань — у кар'єрі, особистому житті.

У цей період прийнято складати нові плани і викидати старі речі, наводити порядок — не лише в домі, а й у своїх думках, відпускати старі образи та загадувати бажання. Існує повір'я, згідно з яким бажання, загадане в день зимового сонцестояння, обов'язково здійсниться. 

Цього дня вже можна поставити ялинку. Наші предки прикрашали свої будинки гілками ялини, щоб нечиста сила обходила їх стороною.

Вважалося, що якщо в день зимового сонцестояння на деревах є іній, значить, буде багатий урожай. Яка погода в цей день — така ж і 31 грудня.

Чого не можна робити на зимове сонцестояння

У день зимового сонцестояння потрібно відмовитися від гучних гулянь, алкоголю та важкої їжі. Краще провести його вдома, у колі рідних.

Не можна в день зимового сонцестояння скупитися — якщо щось попросять, обов'язково поділіться. А ось борги краще постаратися віддати до настання зимового сонцестояння.

Оскільки Різдвяний піст все ще триває, не можна вживати їжу тваринного походження. Також заборонено залишатися в брудному будинку: це може призвести до нещастя, тому обов'язково поприбирайте.

А ви вірите в прикмети?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up