21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції, прикмети і заборони дня

21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції, прикмети і заборони дня
  • Для християнства це свято є втіленням радості й щастя, адже саме у нього народилась Та, хто змогла привести у цей світ Спасителя.

  • Дізнавайтеся які традиції мали наші предки цього дня та чого категорично не рекомендували робити в свято. 

21 вересня християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, яке в народі називають також Другою Пречистою. Вважається, що цього дня народилася Діва Марія, яка стала матір'ю Спасителя.

Історія народження Діви Марії

Божа Мати народилася в сім'ї праведної бездітної Анни та Іоакима в місті Назареті. Згідно з переказами, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей мати не могли. 

Дуже страждали від цього, так як в ті часи вважалося, що бездітні сім'ї прокляті. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі. 

Відео дня

Іоаким — батько Діви Марії — після довгих страждань відправився в пустелю і довго молився Богу про дитину. До нього з'явився ангел і сказав, що прохання його буде виконано — у них з престарілою дружиною народиться дочка. Іоаким передав цю новину дружині, пара зраділа і пообіцяла, що дитина їх буде служити Господу. 

Після народження донечки, Йоаким та Анна назвали малятко Марією — єврейським ім'ям, яке означає "пані". У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

Фреска Джотто "Різдво Пресвятої Богородиці"
Фото: Фокус

Як святкують Різдво Пресвятої Богородиці і коли

На Русі це свято відзначали з урочистими богослужіннями. У народі Богоматір шанувалася як заступниця жінок і матерів. 

21 вересня — день, який ознаменувався появою на світ майбутньої Святої, матері Ісуса Христа. Саме з цього дня починається цикл релігійних свят, так як в православ'ї початок року вважається не з 1 січня, а 1 з вересня. Вперше відзначати свято почали в V столітті. У X столітті з'явилися ікони, присвячені Пресвятій Богородиці.

Свято має й інші назви: "Друга Пречиста", "Осеніни", "Оспожинки".

Діва Марія зі своєю матір'ю, святою Анною, картина авторства Мурільйо
Фото: Фокус

Традиції свята Різдва Пресвятої Богородиці

Господині здавна накривали пишні столи на честь свята, пригощали стравами жебраків і нужденних. Жінки, які чекають дитину, здійснювали обряди: виходили на гору, щоб молитися Діві Марії про легкі пологи, а потім спалювали сплетені заздалегідь вінки — прощалися з безтурботною юністю. Також було прийнято вмиватися річковою водою — люди вірили, що вона має цілющу силу.

Селяни 21 вересня проводжали осінь — пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.

21 вересня наші предки відзначали "спожинки" – свято на честь закінчення збору врожаю. Чим більше врожаю вдалося зібрати, тим довше тривало свято.

Інша традиція цього дня пов'язана з частуванням родичів молодятами. До молодят приходили рідні і давали молодим поради. Також в цей день батьки нареченого і нареченої знайомилися і спілкувалися один з одним.

Зображення Богоматері (Оранти), яка молиться, у Софійському соборі в Києві
Фото: Фокус

Що не можна робити на свято

Християнська церква стверджує, Пречиста — несуворе свято, тому поститися не обов'язково, можна дозволити собі улюблені частування.

Проте, від прибирання в будинку краще відмовитися. Також не рекомендується шити, в'язати і готувати. Особливих заборон, пов'язаних зі святом немає. Разом з тим, існують деякі рекомендації, яким варто слідувати:

Які молитви читають в Різдво Пресвятої Богородиці

У цей день в храмах проводяться богослужіння, люди просять у Діви Марії блага і здоров'я для своїх рідних. Особливо важливим свято є для жінок. Ті, у кого діти є, моляться про їхнє щастя, а бездітні просять у Богородиці якнайшвидшої довгоочікуваної вагітності.

Прикмети Другої Пречистої

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up