22 березня - Сорок святих: що можна і чого не варто робити цього дня

22 березня - Сорок святих: що можна і чого не варто робити цього дня
Фото: tv.ua
  • 22 березня православні й греко-католики відзначають день пам'яті 40 мучеників севастійських.
  • Християни надають величезне значення цьому дню. Сьогодні обов'язково потрібно відвідати церкву, спекти булочки та на гойдалках покататися.
  • Не варто сьогодні прибирати, сваритися та гроші позичати. 

Сьогодні, 22 березня, вшановують пам’ять 40 севастійських мучеників. За легендою, ці воїни були найкращими у війську давньоримського імператора Лікінія. Але сам правитель був жорстоким гонителем християнства. І саме за відмову зректись віри воїни загинули.

Свято 40 святих відноситься до найшанованіших. У цей день навіть полегшується строгість Великого посту.

Що не можна робити в цей день:

Відео дня
  • не можна працювати, а також прибирати у будинку.
  • не можна прати та шити, щоб руки не боліли.
  • у цей день не можна позичати гроші, бо достатку в домі не буде.
  • також в це свято не можна гніватися та сваритися.

Що можна робити:

  • обов’язково потрібно спекти булочки-жайворонки, пампушки чи вареники (40 штук). Тоді проживете увесь рік в достатку та здоров'я матимете. В одну із булок клали монетку. Хто її знайде, той щастя матиме увесь рік. Булочками частували дітей. Вірили, що тоді у господарстві свійська птиця здорова буде. 
  • усі віруючі в цей день обов’язково повинні сходити в церкву і помолитися. У храмі запалювали 40 свічок і били 40 поклонів. 
  • варто погойдатися на гойдалках. Кажуть, що це  принесе щастя.

Наші предки цей день вважали провісником весни. 22 березня вигонили зиму. Робили солом'яну ляльку, виносили її за село і спалювали як ознаку того, що зиму остаточно вигнано. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Olga Matsyuk

    Перше що не відповідає дійсності- немає обов'язку не працювати щодо цього спомину, друге- немає обов'язку бути на службі.
    Інші поради то до язичників :)

    Анонім reply Olga Matsyuk

    Вищенаписане відноситься до святих, а не до грішників. До кого ви себе записали, як таке пишете?? Чи нові часи вам нашіптують що це не модно, застаріло, нудно, недосяжно, і взагалі не сучасно??? Але лікаря потребують хворі, а здорові до лікаря не звертаються.

    Пс: Обов'язок бути на службі означає бути на усій службі від початку до закінчення, посповідатися і прийняти святе причастя. Це є повнота участі. Якесь часткове, чи вибіркове відвідування, вибирання щоналегше і найшвидше з думкою, що скажуть знайомі, свідчить про відсутність віри  ось це і є язичниство.Що з цього для вас є недосяжним???

    Анонім reply Анонім

    Відсутність віри не може бути язичництвом за визначенням
  • Olga Matsyuk

    Де ви такі перли знаходите?
  • Evgeny Nebybko

    Спонсор УПЦ?
  • Галина Ильчук

    Идем качаться на качелях!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up