27 вересня — Воздвиження Чесного Хреста. Чого не можна робити в цей день

27 вересня — Воздвиження Чесного Хреста. Чого не можна робити в цей день
  • 27 вересня відзначається Воздвиження Хреста Господнього. У це народне свято хрест володіє особливою силою, і його можна повісити вдома для захисту житла.

  • Дізнавайтеся які прикмети цього дня та чого категорично не можна робити. 

Християни східного обряду відзначають 27 вересня церковне свято Воздвиження Хреста Господнього. Свято присвячене подіям, що відбулися у 326 році. Подію почали відзначати, коли у Єрусалимі знайшли хрест, на якому був розп'ятий Ісус. Воздвиження Чесного Хреста відноситься до 12 найбільших свят церковного календаря.

Про цей день в народі говорили: "На Воздвиження осінь до зими швидше рухається". До цієї дати зазвичай вже закінчується бабине літо, темніє рано, а сонце якщо і світить, то не гріє.

Свято Воздвиження Хреста Господнього вважалося пісним днем. Наші предки в цю дату здійснювали хресний хід навколо селищ, щоб захиститися від біди. Також з іконою обходили поле, щоб урожай був хороший. У це свято можна помолитися Богу про зцілення хворого. Вважається, що сила Хреста навіть важких хворих на ноги піднімає.

Відео дня

З цього дня починалася низка осінніх молодіжних свят "капусниць". Неодружені юнаки видивлялися наречених, а дівчата в красивих сукнях рубали капусту і готували з неї страви. Вечорами молодь влаштовувала застілля і танці, на яких нерідко утворювалися пари. Тому до Покрови справлялося багато весіль.

Що не можна робити 27 вересня

Прикмети погоди 27 вересня

А ви вірите в прикмети?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up