6 грудня відзначають День Збройних Сил України. Історія свята та привітання для захисників

6 грудня відзначають День Збройних Сил України. Історія свята та привітання для захисників

Цьогоріч свято актуальне як ніколи, адже українські воїни щодня, щогодини, щохвилини боронять нашу землю від росіян, відбиваючи атаки й проводячи наступальні операції для звільнення територій.

День Збройних Сил України відзначається щорічно 6 грудня. Це свято завжди відзначалося з гордістю та пошаною, але у 2022 році під час повномасштабної війни його важливість зросла ще більше. ЗСУ — це меч і щит України, наша опора і захист. Найкращі сини і дочки України борються в Збройних Силах за незалежність і свободу своєї Батьківщини.

Історія свята

Свято започатковане постановою Верховної Ради України у 1993 році. Дата святкування була обрана не випадково – саме 6 грудня 1991 року було ухвалено закон "Про Збройні Сили України".

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила постанову "Про військові формування в Україні", якою визначила: "підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; урядові України приступити до створення Збройних Сил України". Фактично, цією постановою було покладено початок будівництва Збройних Сил України як важливого інституту держави і невіддільного елемента її воєнної організації. 

Відео дня

Восени – взимку 1991 року було підготовлено важливі документи, що стали нормативно-правовою базою формування Збройних Сил України. Серед таких документів і затверджена ВРУ 11 жовтня Концепція оборони і будівництва Збройних Сил України.

Концепція визначає, що Збройні Сили України складаються з трьох видів: Сухопутні війська (Війська наземної оборони), Військово-Повітряні Сили і Сили Протиповітряної оборони (Війська повітряної оборони), Військово-Морські Сили. 

Крім основних родів військ, до складу ЗСУ входять підрозділи територіальної оборони, Військова служба правопорядку, Медична, Капеланська, Юридична та Соціально-психологічна служби.

Наймолодший рід сил сучасних ЗСУ – це Сили територіальної оборони. Точкою відліку для них, відповідно до закону «Про основи національного спротиву», стало 1 січня 2022 року. Передбачалось, що в мирний час у ТрО служитимуть 10 тисяч, а в особливий період, за рахунок резерву, – понад 130 тисяч військовослужбовців. Втім, уже за перший тиждень повномасштабної війни лави ТрО поповнили понад 100 тисяч добровольців. Вони прийняли бій у Київській, Чернігівській та Сумській областях, а згодом брали участь й у їхньому звільненні.

Традиції

Починаючи з 2009 року, до Дня Збройних Сил України присуджується Премія імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва в декількох номінаціях.

А ще, до повномасштабного вторгнення рф, цей день відзначався урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, відбувалися урочисті збори, церемонії вручення державних нагород, святкові концерти, проводилися паради і виставки військової техніки в різних містах.

Цьогоріч українські захисники показують свою майстерність на фронті, боронячи нашу землю від ворога.

Привітання для захисників

  • Всіх українців ми вітаємо З Днем українських Збройних Сил, Відваги, мужності бажаємо, Всім тим, хто Батьківщину любив!
  • У світле свято України, В День українських Збройних Сил, Бажаємо від душі ми, Щоб солдат щасливо жив! Ситий був і не тужив, Щоб спокійно вночі спав, Зброю біля себе мав!
  • Вітаємо всіх доблесних і хоробрих чоловіків і жінок, які потужною стіною захищають свою рідну Україну від окупанта! Неможливо висловити словами нашу безмежну вдячність. Нехай Господь береже кожного українського воїна. Україна пишається своїм військом. Слава Збройним Силам України! Слава Україні!
  • Сьогодні вітаємо всіх військовослужбовців України. Ви наші захисники, опора держави. Спокій наших домівок, спокій близьких — у ваших надійних, сильних руках. Прийміть же привітання з кращими побажаннями: добра, світлого настрою, професійних успіхів!
  • Шановні воїни, службовці Батьківщині, вітаю вас з професійним святом. Бажаю мирного неба над головою, здоров'я і успіхів. Захисники і захисниці, ви найкращі. Дякую вам за захист України!
  • Українська армія - сила і гордість нашої Батьківщини. Українські військові довели, що вони найвідважніші, найдосвідченіші, найпрофесійніші воїни у світі. Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому цілими і неушкодженими, і принести з собою перемогу!
  • У День Збройних сил України від щирого серця побажати хочу міцних сил і незламної віри, бравих ідей і добрих надій, впевнених планів і обов'язкової удачі, незгасного оптимізму і відмінного виконання всіх поставлених завдань.

- Наші Збройні Сили захищають рідну землю, а це дає найсильнішу мотивацію з можливих. Борються за свободу, а це завжди примножує будь-яку силу. Відстоюють правду, а тому й майбутнє України. Пишаємось, захоплюємось, дякуємо. Кожному і кожній! Із великою повагою – Президент України, - привітав захисників Володимир Зеленський. 

 

- Дорогі солдати, сержанти й офіцери, працівники і ветерани Збройних Сил! Я гордий служити своїй державі пліч-о-пліч з вами. Гордий бути вашим Головнокомандувачем у цей важкий час. Я вірю в кожного з вас і в нашу Перемогу. Сердечно вітаю із Днем Збройних Сил України!
Бажаю швидкого відновлення пораненим воїнам! Всім, хто в строю, - сил і стійкості, натхнення і радості, переможного миру! Слава Збройним Силам України! Слава Україні! - привітав військових Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. 

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Evgen

    Дорогі захисники, та захисниці, наші любі хлопці й дівчата! Прийміть наші щирі вітання з Днем Збройних сил України! Вітаємо всіх доблесних, хоробрих чоловіків і жінок, які незламаною стіною, захищають свою рідну Україну від окупанта! Хочеться побажати Всім Вам міцних сил і незламного натхнення, віри, добрих великих надій в перемозі над ворогом. Неможливо висловити словами нашу безмежну вдячність, пошану и низький уклін до наших неперевершених Воїнів. Нехай Господь береже і накриває своєю енергією кожного українського воїна. Україна пишається своїми Воїнами.                            Слава Збройним Силам України! Слава Україні! Героям Слава!                                                                                                                                    Українська армія - сила і гордість нашої Батьківщини. Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому цілими і неушкодженими, і принести з собою перемогу!
  • Vera Corolyova

    ВІТАЮ УСІХ причетних до ЗСУ!!!

keyboard_arrow_up