Тарифи, пенсії, субсидії, комуналка: зміни для хмельничан з 1 грудня 2022

Тарифи, пенсії, субсидії, комуналка: зміни для хмельничан з 1 грудня 2022
  • З початком календарної зими в Україні зростуть прожитковий мінімум і пенсії, а тарифи на комуналку залишаться без змін. 

  • Запрацює новий механізм призначення субсидій та пільг, що значно спростить подання документів.

  • Про вихідні та святкові дні, посвідчення УБД та інші зміни з грудня дізнавайтесь далі. 

З 1 грудня на хмельничан чекає ряд змін. Для когось вони будуть несуттєвими, а комусь слід знати до чого готуватися. Так, вже від завтра зросте прожитковий мінімум, а відповідно й соцвиплати, котрі до нього прив'язані. Тож ряд категорій пенсіонерів чекає підвищення виплат. Зміниться й порядок надання субсидій. Розповідаємо детальніше про всі зміни грудня.

Прожитковий мінімум 

У бюджеті, який затвердили на 2022 рік, передбачили останнє підвищення прожиткового мінімуму цьогоріч у грудні. До бюджету прив'язаний ряд соцвиплат, а це означає, що з 1 грудня зміниться розмір виплат на дитину, аліментів, максимальних виплат з безробіття. Розглянемо їх детально. 

Розмір соцвиплат

  • Відео дня
    /li>

Мінімальний розмір по безробіттю – це фіксована сума. Її розмір регулюється законом. Залежно від розміру страхового стажу безробітним може нараховуватися 650 або 1,8 тисячі гривень. Цей розмір виплат залишиться без змін, а от максимальний — зросте.

Він складає чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб (2 684 гривні). Відтак, з 1 грудня максимальний розмір допомоги по безробіттю становитиме 10 736 гривень на місяць.

Розмір аліментів на дитину залежить від доходів того з батьків, хто не проживає з дитиною. Мінімальний (гарантований) розмір аліментів складає 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Тож до 6 років він складатиме 1 136 гривень, від 6 до 18 років – 1 416,5 гривень.

Максимальний становить 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку: до 6 років – 22 720 гривень, від 6 до 18 років – 28 330 гривень.

З 1 грудня зросте також допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування та соцдопомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування. Вона так само відрізнятиметься від віку дитини.

Відтак, на дітей до 6 років нараховуватимуть по 5 680 гривень (2,5 прожиткові мінімуми) та 7 952 гривні (3,5 прожиткових мінімумів) відповідно. На тих, кому виповнилось від 6 до 18 років будуть виплачувати 7 082,50 гривні та 9 915,50 гривень відповідно.

Виплати для переселенців

28 листопада у Мінреінтеграції опублікували оновлений перелік громад у районах бойових дій, на тимчасово окупованих територіях та тих, що знаходяться в оточенні. До нього увійшло всього 325 громад у 9 областях: Донецька (66), Харківська (56), Дніпропетровська (10), Луганська (37), Запорізька (62), Херсонська (45), Миколаївська (26), Сумська (19), Чернігівська (4).

Мешканці цих територій можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу від держави у розмірі 2 000 — 3 000 тисячі гривень.  Нагадаємо, 3 тисячі дають на проживання особам з інвалідністю та дітям, для решти внутрішніх переселенців – 2 тисячі гривень.

Також невдовзі розпочнеться друга хвиля виплат у розмірі 6 600 гривень внутрішньо переміщеним особам. Ці кошти виплачуватимуть впродовж 3 місяців – по 2 200 гривень на місяць. На неї можуть розраховувати особи віком від 55 років, вагітні жінки, самотні матері з дітьми віком до двох років, особи з інвалідністю, неповні сім'ї.

Пенсії 

З 1 грудня зросте пенсія для трьох категорій. А конкретно для тих, хто отримує мінімальну, максимальну пенсії, має надбавки до неї чи понаднормовий стаж:

Перерахунок пенсій відбудеться і для непрацюючих осіб, які отримують "страхові" пенсії – на рівні 2 500 гривень, або пропорційно наявному страховому стажу.

Податки

Розмір податків для ФОПів в Україні прив'язаний до мінімальної зарплати, а не прожиткового мінімуму. В зв’язку з цим ЄСВ залишиться у грудні без змін – 22% від 6 700 гривень. Додамо, що з 1 березня підприємці мають право не сплачувати за себе ЄСВ. Але в цьому випадку і страховий стаж для призначення пенсії нараховуватися не буде.

Субсидії 

З 1 грудня нарахуванням субсидій для українців буде займатись Пенсійний фонд, а не Мінсоцполітики. Для тих, в кого субсидія вже нарахована, не зміниться нічого. Вони продовжать отримувати виплати через "Укрпошту" або на свої банківські рахунки. Відкривати нові рахунки не потрібно.

А хмельничанам, які ще не подавали заяву, від 1 грудня слід це робити через ПФУ.

Які документи потрібні, щоб подати субсидію: 

Ці документи треба подати до органів Фонду, посадових осіб центру надання адміністративних послуг, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради. Також заяву можна подати й в онлайн форматі. Це можна зробити на сайті ПФУ, через мобільний додаток ПФУ або на порталі Дія.

Розмір субсидії

Цьогоріч субсидія на оплату комунальних послуг може складати до 1,8 тисячі гривень. Перевірити, чи ви отримуєте субсидію, можна на сайті Мінсоцполітики, натиснувши тут.

Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко повідомив, що станом на початок листопада, 2,4 мільйона домогосподарств в Україні отримують житлові субсидії. Раніше кількість звернень могла сягати 30 тисяч. Також прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що субсидії українцям будуть виплачувати в повному обсязі, адже на це передбачено 37 мільярдів гривень.

Тарифи ЖКГ

Основні тарифи на оплату комунальних послуг зафіксовано на період війни. Верховна рада запровадила мораторій на підвищення цін на газ, тепло та гарячу воду. Ціна на електроенергію для побутових споживачів також залишиться незмінною щонайменше до закінчення опалювального сезону.

Тарифи на газ

Вартість послуг газопостачання для побутових споживачів залишиться на рівні цін до 24 лютого 2022 року. Якщо у домогосподарства укладено річний контракт, встановлений у ньому тариф діятиме весь період воєнного стану та ще 6 місяців після.

Тариф найбільшого постачальника газу для населення "Нафтогаз України" зберігається на рівні 7,96 гривень за куб. Тарифи на розподіл газу операторів газорозподільчих компаній також не підлягають збільшенню.

Тарифи на опалення

Ціни на газ для виробників тепла зафіксували до 30 квітня 2023 року. "Нафтогаз" продаватиме газ промисловим споживачам за фіксованою ціною. Це дозволяє місцевій владі не підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду для населення.

Тарифи на воду

Тарифи на воду також залишаються незмінними. Ціни на воду у Хмельницькому наразі такі:

Інфографіка 24 каналу. Тариф по області = сумі вартості за водопостачання та водовідведення

Тарифи на світло

Пільгова вартість на електроенергію для побутових споживачів збережеться як мінімум до 31 березня 2023 року:

Статус УБД

У Міністерстві юстиції України внесли зміни до порядку та процедури надання статусу учасника бойових дій (УБД) українським громадянам, які стали на захист України від початку повномасштабного вторгнення рф.

Відтак, у Постанові зазначено, що військовослужбовці можуть отримати статус УБД за умови виконання ними особисто, або у складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань.

При цьому вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій не встановлюються.

Які документи для цього потрібні

Аби отримати статус учасника бойових дій необхідно дати документальне підтвердження виконання бойових завдань військовослужбовцем. Таким підтвердженням є витяги/копії:

  • бойових донесень
  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки)
  • вахтових журналів
  • польотних листів
  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

У відомстві додають, що потрібен хоча б один з таких документів.

Куди звертатися

Для отримання статусу УБД командири військових частин мають звернутися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебуває військова частина. Або ж військовослужбовці повинні самостійно звернутися через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Вихідні та святкові дні

Згідно з календарем у грудні 2022 року на українців чекають 22 робочих та 9 неробочих днів. Через воєнний стан цьогоріч населення не матиме додатковий вихідний 26 грудня через Різдво, котре цьогоріч випадає на 25 грудня (неділю).

Нагадаємо цього року ПЦУ дозволила православним за бажанням святкувати Різдво саме 25 грудня, а не 7 січня. Також у грудні на хмельничан чекає ще два свята: День Святого Миколая (19 грудня) та День Збройних Сил України (6 грудня). 

Детальніше про святкові та вихідні дні читайте в матеріалі Вихідні та свята: скільки хмельничани відпочиватимуть у грудні 2022

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • IGOR

    Учитывая инфляцию, такие изменения назвать "ростом" мягко говоря язык не поворачивается...

    IGOR reply IGOR

    Между прочим никого не смущает, что наша вода стоит для нас дороже, чем импортный газ?

keyboard_arrow_up