Жахливий підвал, укриття і "Домком": розповідаємо про ситуацію в будинку на Свободи

Жахливий підвал, укриття і "Домком": розповідаємо про ситуацію в будинку на Свободи
  • Під ногами - будівельне сміття, а над головою протікають труби.  
  • Мешканці Свободи 6-А розповіли про приміщення, в якому змушені ховатись під час тривоги. 
  • Розповідаємо детальніше. 

Підвал цього будинку більше нагадує локацію з фільму жахів. Під ногами лежать купи сміття, бігають щурі, а зі стін і стелі стікає вода. Від важкого запаху вологи й плісняви неможливо дихати. Хмельничани поскаржились - в такому приміщенні вони перебувають під час повітряної тривоги. Вночі, разом з маленькими дітьми, подекуди по чотири-п’ять годин. 

“Наш будинок залишили біля розбитого корита”, - нарікають мешканці. Люди неодноразово звертались до керуючої компанії, аби там допомогли їм розв'язати проблему. Журналісти vsim.ua побували на місці й побачили все на власні очі. Розповідаємо про це детальніше. 

“Сморід стоїть жахливий”

Мова йде про будинок 6-А на вулиці Свободи. Колись це був гуртожиток та наразі він має статус багатоквартирного будинку. Під ним є приміщення, яке слугує для мешканців “укриттям”. Хоча таким його важко назвати. До початку повномасштабної війни тут було занедбано. Старі іржаві труби, з яких капає на голову і повно мотлоху під ногами. В такому стані все залишилось й зараз. 
Під час останніх гучних вибухів у Грузевиці люди спускались сюди. Кажуть - більше ховатись ніде. Пригадують, тієї ночі все здригалось і зі стін сипалась штукатурка. 

Відео дня

Тетяна Скригаль проживає у цьому будинку багато років. Жінка розповідає, мешканці старались прибрати бодай частину цього приміщення власними силами. Аби мати місце, де пересидіти тривогу. 

  • Тут взагалі все було загажено, закидано. Коли почалась війна, мешканці самі це трохи посунули по кутках, бо до цього ніхто тут не хотів прибирати. І так по сьогоднішній день. Труби течуть, підвал затоплений. Мокро, сморід стоїть жахливий. Хтось тут потруїв щурів, то геть упаковку залишили. А тут ж діти, - скаржиться пані Тетяна. 

“Куди йдуть гроші на прибирання?”

Відомо, що будинок обслуговує “Домком”. Що власне журналістам підтвердили і в самій керуючій компанії. Жителька будинку Валентина Трухманова каже, неодноразово люди звертались у “Домком” із скаргами, але відповіді не було. 

  • Вони присилають лише звіт, куди йдуть наші гроші. І підвали, і технічні поверхи ми прибираємо самі. Навіть коли в людей текли труби, вони прийшли, розвели руками і пішли. Цим ніхто не хоче займатись, - нарікали хмельничани. 

Мешканці Свободи 6-А розповідають, що сплачують за обслуговування будинку. Показують нам квитанції.  До слова, там вказано й суму, яку нараховують за обслуговування підвального приміщення. У когось ця сума 200 гривень, у когось - близько 300. 

Мешканцям пригрозили штрафом

Хмельничани поскаржились, що за час війни приміщення ніхто так і не перевіряв і не приводив до ладу. Додають, незадовго до візиту журналістів, на будинку вивісили оголошення від керуючої компанії. Там було вказано наступне:

  • Шановні співвласники! Просимо терміново прибрати побутове сміття у підвальному приміщенні після виконання ремонтних робіт у квартирі. В іншому випадку на Вас буде складений протокол та поданий на адмінкомісію відповідно до статті 152 згідно з Правилами благоустрою міста Хмельницького, - йшлося у повідомленні. 

Люди пояснюють: коли опублікували кілька фото з “укриття” у соцмережах, розголос дійшов і до “Домкому”. Мовляв, через це у компанії порекомендували мешканцям самостійно очистити приміщення. Як ні - протокол. Щоправда, жителі додають, що побутове сміття - не їхнє. 

Додамо, що станом на 5 червня підвал дійсно був закиданий купою непотребу. Чого тут тільки не було… Це і дерев’яні піддони, старі іржаві труби й будівельна плитка. 

Приміщення продали?

Сьогодні, 6 червня, люди розповіли, що на місці була управляюча компанія. З’ясувалось, що підвальне приміщення продали кілька років тому. Відтак так зване укриття вже є приватною власністю юридичної особи. Хмельничани додають, що особа заборонила виконувати будь-які ремонтні роботи. 

Журналісти vsim.ua звернулись також за коментарем до ТОВ "Керуюча компанія "ДОМКОМ Хмельницький". Як ситуацію коментує керівництво?

  • Підвал - це не укриття, тим паче якщо це будинок, якому купа років. Це по-перше. А по-друге - там укриття ніколи і не було. То нежитлове приміщення, яке знаходиться у приватній власності юридичної особи. Юридична особа з початком війни пустила туди людей ховатись, - пояснює керівник компанії Віталій. 

За його словами, мешканці також не платять за ремонт так званого підвального приміщення, як це було зазначено вище. Мовляв, в деяких будинках є підвали, а в деяких - ні. Але конкурсна ціна загальна для всіх. 

  • Люди не платять за підвальне приміщення. Є конкурсна ціна. В ній є відповідний пункт, який передбачає прибирання підвалу, технічного поверху і покрівлі. Це спеціальна загальна форма. В якихось будинках є підвальне приміщення, в якихось - немає. Ці кошти, які вони платять,  йдуть на прибирання покрівель та технічного поверху. Там ціна - 0,016 копійки за квадратний метр, - пояснює директор. 

Наразі хмельничанам радять шукати альтернативні укриття, розташовані поруч. 
Нагадаємо, у місті почали перевіряти укриття. Це анонсували у Хмельницькій обласній військовій адміністрації. У разі, якщо сховище зачинене під час тривоги, людям радять звертатись за номером: (0382) 76-21-34.

Додамо також, що стан укриттів на Хмельниччині перевіряли ДСНС, Департамент інфраструктури, Хмельницька ОВА і міська рада. 

Друзі, а у вас укриття у належному стані? Діліться у коментарях!

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” з обов’язковим додаванням логотипу АНРВУ.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Yuriy Major

    Чого ви всі ниєте? Ви самі обираши цю владу, ща пачку гречки! Або, ще гірше, забили хуй і не ходили на вибори! Типова фраща хмИльнИцка: "я палітікай нє інтєрєсуюся, ано мінє нє нада"... Так чого ж зараз ви свої рила в політику пзаєте? Вам же похуй!

    А кому не подобається жити в лайні, що самі ж напобили, можу запропонувати комфортабельні бліндажі і окопи в нас на фронті. Бо, як треба, то береться лопата в щуби і робиться все, щоб вижити.

    Irina Kulchitskaya reply Yuriy Major

    Yuriy Major підтримую.
  • Ксюша Андреевна

    А в нас з ремонтом підвал ,але навпаки закрили сусіди . Ходимо в сусідній такий самий як інакше фото .
  • Рита Титаренко

    Та, воно поголовно таке кругом! В нас же підвали, а не укриття! Ніхто ж не думав з попередніх всіх влад , що буде війна, ще й така страшна! Були в нас на все місто кілька бомбосховищ на випадок ядерної війни! Знаю, на заводі  Темп було бомбосховище, "моцне"! Колись, в ньому навчання по  "гражданской оборонє" проходили, це у 80- ті роки! Де воно? Хтось приватизував? На велику кількість людей було розраховано, на тисячі! Ото, на початку війни повідкривали всі підвали і, що? Бомжі, наркомани туди завалилися, позасирали весь підвал, понакладали купи, вогнища розпалювали, товклися всю зиму і весну! Закрили! Тепер знову відкрили, але, це ж не укриття, це засраний підвал, куди, навіть, гидко заходити! І, що робити в таких ситуаціях? Це ж по всьому місту таке є! Ні закрити, ні лишити відкритим!  Туди все одно ніхто не біжить, поки! Головоломка для влади!

    Андрей Кузнецов reply Рита Титаренко

    Ігор Пірог 1000%%%

    Игорь Николаевич reply Рита Титаренко

    Рита Титаренко повірте, "свобода" добре знала, що буде війна

    Алексей Никулишин reply Игорь Николаевич

    ага, хуйло подзвонив до Тягнибока і особисто сказав. Клоун
  • Людмила Мазур

    Гарнізонна,8. Те ж саме. Правда самі жильці прибрали сміття, а ЖЕК  зробив  напис "укриття". цікаво, скільки коштує цей напис?

keyboard_arrow_up