7 грудня - Катеринин день. Сьогодні прикликають долю

7 грудня - Катеринин день. Сьогодні прикликають долю
  • Сьогодні відзначають день великомучениці Катерини, яку вважають заступницею шлюбу.
  • У цей день дівчата ворожать, аби дізнатися, коли вони вийдуть заміж.

Сьогодні вшановують пам'ять великомучениці Катерини. За переказами, вона народилася в Олександрії. Батько дівчини був правителем цього міста. Катерина була красивою та розумною.

Імператор Максиміна наказав стратити дівчину, коли вона відмовилася вийти за нього заміж. Її відрубали голову. За легендою, після страти тіло дівчини зникло. Люди вважали, що його забрали ангели на найвищу гору Синайського півострова.

Великомученицю Катерину вважають заступницею шлюбу. Їй моляться про сімейне щастя.

Відео дня

День святої Катерини має чимало цікавих традицій.

В цей день дівчата гадали. Вранці вони зривали молоді гілочки вишні й ставили їх у воду. Вірили, якщо до Нового року або Різдва на ній появляться перші листочки, то в наступному році її господиня вийде заміж. А от, якщо гілочка засохне – це кепська ознака.

Опівночі дівчата брали горнятко з “вечерею”, обгортали його новим рушником та йшли “кликати долю”. Дівчата по черзі вилазили на ворота, тримаючи в руках горня, і гукали:

"Доле, йди до мене вечеряти!"

Вважали, якщо в цей час заспіває півень, то це знак, що “доля обізвалася”. Якщо у цю мить загавкає пес, це означало, що з тієї сторони слід чекати нареченого. Причому якщо півень закукурікав, то парубок буде статний і багатий; якщо загавкав пес – чоловік буде вірний, але не дуже красивий.

Хлопці 7 грудня також просили дарувати їм хорошу дружину. Вважали, що у цей день потрібно постити, щоб молитви скоріше почула свята.

Молодята у цей день були в центрі уваги. Перед їхнім будинком клали вивернутий кожух. А вони повинні були пройти по ньому. Вірили, що такий обряд допомагає уберегти сімейне щастя від злих очей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолій

    І знов автор "прожував" історію святої, а гарно розписав за традиції які люди самі придумали.

    "наказав стратити дівчину, коли вона відмовилася вийти за нього заміж. Її відрубали голову." - вона ісповідала православну віру, і сказала що обручена Хресту і ні за кого більше не вийде, і тим більше не буде приносити жертву ідолам царя. І от якраз за це царь Максиміан її і казнив. Відчуваєте різницю.

    Повне житіє святої https://days.pravoslavie.ru/Life/life6573.htm

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up