8 березня — обретіння глави Іоанна Предтечі: що не варто робити сьогодні

8 березня — обретіння глави Іоанна Предтечі: що не варто робити сьогодні
Фото ілюстративне
  • Сьогодні за православним календарем — свято на честь першого і другого віднайдення голови Івана Предтечі, в народі Обретіння.
  • Про історію, традиції та вірування цього свята, читайте далі.

Іоанн Хреститель (Іоанн Предтеча) - найближчий попередник Ісуса Христа, який передбачив пришестя Месії. 

За переказами, він жив в пустелі аскетом, потім проповідував хрещення покаяння для іудеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа, потім був обезголовлений через підступи іудейської царівни Іродіади і її дочки Соломії.

Після відсічення голови Івана Хрестителя його тіло поховали учні в самарійському місті Севастії, а голову — таємно — на горі Ємонській. Через багато років, в IV столітті, при будівництві храму на цій горі й відбулося Перше віднайдення голови Іоанна Предтечі. Після її знову поховали у збудованій церкві. У 452 році святиню перенесли в Едессу, а пізніше в Константинополь.

Відео дня

Свято першого і другого чудових здобутків відзначається 9 березня — в невисокосні роки, а у високосні - 8 березня. 7 червня святкують Третє Знайдення Голови.

У народі кажуть, що святий Іван повертає птахів до гнізд із вирію. Тож свято "обретіння" стало називатися в народі "обертіння". Вважають, якщо побачиш лелеку цього дня — це до щастя.

Цікаво, що на свято наші предки не прали. Адже це погана прикмета. А ще, у цей день не варто спати, адже вірять, що так лихоманка настане.

Також у свято не можна сваритися і скандалити. Не варто проводити будь-які хірургічні втручання, аж до пломбування. Не слід брати до рук ніж та інші гострі предмети, тобто різати чи стригти.

Прикмети:

  • Швидкі і високі хмари віщують гарну погоду.
  • Горобці в'ють гнізда – незабаром прийде тепло.

Читайте також:

Перехід на літній час 2020: коли треба переводити стрілки годинника

Святкові вихідні: як будуть відпочивати хмельничани на 8 березня?

Великий піст 2020. Календар харчування на кожен день

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up