95 ліфтів у Гречанах і в центрі треба зупинити. Так вирішив суд, але комунальники проти

95 ліфтів у Гречанах і в центрі треба зупинити. Так вирішив суд, але комунальники проти
Ліфт на Подільській, 12. Фото з архіву редакції
  • Хмельницький окружний адміністративний суд вирішив зупинити експлуатації 95 ліфтів в обласному центрі.
  • Працівники Держпраці виявили порушення, які, на їхню думку, можуть бути небезпечними для мешканців
  • Комунальники оскаржують рішення суду. Ззаявили, що вимогу виконувати не будуть.

Більшості ліфтів у Хмельницькому - старожили. Їм уже за 25. Але з таким досвідом роботи відправляти на заслужену “пенсію” їх не збираються. Підйомники працюють, їх постійно ремонтують і оглядають. Адже це дешевше, аніж купити новий ліфт.  

Нещодавно інспектори управління Держпраці перевірили документацію в комунальників на ліфти, вік яких сягає 25 років і більше. Виявили порушення і подали до суду. 

Суд вирішив зупинити 

Інспектори Держпраці проводили планову перевірку в під'їздах хмельницьких багатоповерхівках. Знайшли деякі порушення. Мовляв, що комунальники не отримали дозвіл на подальшу експлуатацію підйомників після того, як закінчився граничний термін у 25 років. Порушення правил безпеки знайшли у ліфтах, які знаходяться на балансі КП “Управляюча муніципальна компанія “Південно-Західна”. Про це повідомляють на сайті Державної служби України з питань праці.

Відео дня

 - Зокрема, встановлено, що після завершення граничного строку експлуатації ліфтів суб’єктом господарювання не проведено позачерговий технічний огляд та не отримано дозволів на експлуатацію ліфтів. У зв’язку чим, Управління звернулось з позовом до Хмельницького окружного адміністративного суду стосовно застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до підприємства шляхом зупинення експлуатації 95 ліфтів, - йдеться у повідомленні.

Підприємство, як йдеться в рішенні суду, не надало доказів щодо усунення усіх виявлених порушень. І в результаті експлуатацію пасажирських ліфтів вирішили зупинити до повного усунення порушень.

"Є колізія в законодавстві"

В управлінні ЖКГ кажуть, що судяться з Держпрацею вже не вперше. Минулого року за рішенням суду, мали відключити 115 ліфтів, які знаходяться на балансі ЖЕКу № 1 і ЖЕКу № 5. Але, як і на цей раз, вирішили оскаржити його, а недоліки з часом усунули.   

Заступник начальника управління Володимир Путін вважає, що вся проблема в трактуванні законодавства.

 - Правилами експлуатації ліфтів передбачається, що після закінчення терміну експлуатації, тобто після 25 років, треба провести експертизу, - каже комунальник. - Якщо під час неї деякі моменти були не проведені, то проводиться позачерговий техогляд. У всіх ліфтах були проведені планові експертизи. Після кожної усувалися недоліки, якщо находилися. І знову термін експлуатації підйомника продовжувався. І так ми працювали багато років.

За словами Володимира Путіна, інспектори Держпраці звернулися до суду через те, що не були проведені саме додаткові огляди ліфтів - позачергові. Через це їх визнали небезпечними і вирішили зупинити.

 - Справа в тому, що є колізія в законодавстві. Після закінчення терміну експлуатації ліфта він має пройти експертний позачерговий техогляд в тих межах, де вже була проведена експертиза. Але це можна трактувати по-різному: чи обов'язково його проводити, чи тільки якщо експертиза все не охопила. Останнім часом Держпраця почала працювати за схемою, що обов'язково потрібно додаткову, - каже володимир Путін. - Але на цей раз зупинити вирішили навіть ті ліфіти, що не мають 25 років терміну, а це взагалі є абсурдом. Вони під час перевірки внесли в перелік всі об'єкти, які були у списку обслуговуючої організації.

Експертизи чи ремонт?

В ЖКГ кажуть, що коштів на утримання і ремонт ліфтового господарства і так обмаль. А проведення планової експертизи ліфта-ветерана коштує щонайменше 3000 гривень, додатковий огляд - 2200-2500 гривень.

  • Ці кошти можна використати на матеріали, які потрібні для ремонту, а не на додатковий огляд, - вважає заступник начальника управління. - Ми витрачаємо людські на огляд, який по суті не потрібен.

Комунальники подали касаційну скаргу. Тому роботу 95 ліфтів у Хмельницькому не призупиняли. Поки що хмельничани можуть ними користуватися.

Нагадаємо, у Хмельницькому налічується більше 1300 ліфтів. Їх встановленням та експлуатацією займається 4 компанії: спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Хмельницькліфт» та три приваних підприємства «Ліфт Експрес», «Геркон» і «Хмельницькліфткомплект». Працівники цих підприємств зобов’язані здійснювати огляд, ремонт, прибирання ліфтових кабін та шахт. Найбільшу кількість ліфтів обслуговує «Хмельницькліфт». Вони утримують 1087 ліфтів.  

 Читайте такожДвоє хмельничан застрягли і пролетіли вниз у ліфті на Проскурівського підпілля 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up