А влада чує хмельничан? Як реагує мерія на електронні петиції

А влада чує хмельничан? Як реагує мерія на електронні петиції

Приберіть за собаками і побудуйте завод. Електронні звернення - один з методів спілкування жителів міста з владою. У петиціях до мерії хмельничани просять і пропонують різне, інколи – абсурдне. Але у відповідь отримують більше відписок, аніж реальних дій.

Чи має електронний діалог користь? За півроку роботи системи електронних звернень у Хмельницькому було створено 320 петицій. В середньому - по три звернення на два дні. У даному випадку кількість не завжди означає якість. Підтримки у вигляді 500 підписів за 90 днів знайшли далеко не всі пропозиції. Всього, станом на 9 серпня, є лише 36 петицій, які набрали необхідну кількість голосів. Які проблеми найбільше турбують хмельничан та чи дають електронні звернення хоч якісь результати, розбиралися журналісти "ВСІМ". 

Невиправдані очікування?

З реалізацією підтриманих хмельничанами петицій ситуація непроста. Влада справно відповідає на них, та поки що не реалізувала жодної. Всі взяті до розгляду, планується щось робити або ж, в кращому випадку, процес реалізації розпочато. Та про жодне звернення влада не може ствердно сказати – «ми реалізували запропоноване у петиції на 100%».
Розподілимо усі петиції з відповідями на чотири умовні категорії: так, розмита відповідь (ми щось колись, можливо, зробимо), не наша компетенція, ні.

Відео дня

У першу графу лише умовно можна віднести 3 петиції. Дві з них на одну і ту ж тему. Йдеться у них про будівництво церкви біля кладовища по Кам'янецькій. Владі тут вдалося віднайти компроміс у завжди непростому релігійному питанні. Для тих, що будують, нададуть нову ділянку. Для інших дали обіцянку, що на кладовищі будуватися нічого й ніколи не буде. Третя петиція – надання приміщення для молодіжного хабу. Таке виконком знайшов на вулиці Інститутській.

Наступна категорія – улюблена для нашої мерії. Відразу для 24 петицій відповіли так, що й придертися особливо немає до чого. Але й конкретики мало. Найчастіше у відповідях зустрічаємо такі фрази: «ми плануємо зробити…», «згідно планів там буде…», «ми розберемося і вам повідомимо»... У жодній відповіді немає вичерпного "так" або "ні" . Петиція не зобов’язує владу до дій, але має спонукати.

- Як тільки запровадили систему петицій, то думав, що щось дуже новітнє. А насправді це просто новий спосіб комунікації громади з владою, - розповідає «ВСІМ» начальник відділу по роботі із зверненнями громадян Хмельницької міськради Анатолій Савченко. – Можна сказати, що більшість петицій в процесі виконання. Деякі чекають на затвердження владою. Є й такі, які не допускаємо на розгляд. Вони або повторюють уже існуючі або взагалі не відносяться до компетенції міськради.

Що кажуть автори  

Автори петицій не дуже задоволені відповідями. Хтось навіть вважає, що після них ситуація стала гіршою. Серед тих, з ким вдалося поспілкуватися, існує єдина думка – від міської ради хочеться більше конкретики.

Василь Камінський, автор петиції "Створення зеленої зони від вулиці Кам'янецької до Староконстятинівського шосе вздовж Південого Бугу".

- Звісно, хотів конкрентнішого. Фактично сама петиція вкотре привернула увагу до зелених зон. Хоча й під час збору підписів почали будувати парковку для працівників правоохоронних органів. Плюс через місяць-два почали будувати біля Палацу творчості. Петиція передбачала створення зеленої зони. Хоча правильніше б звучало "Створення облаштованої зеленої зони з лавками, велодоріжками та іншим".

Галина Грановська, автор петиції "Створення муніципального притулку для бездомних тварин"

 - Вирішилося все не так, як розраховувала. Нового притулку не буде, а старий віддадуть «Спецкомунтраснсу». Тої організації, яка цих собак вбивала. Боюсь, що зробила тільки гірше.  А на новий притулок грошей немає. Так мені пояснили. Можливо, колись там в віддалених перспективах.

Серед запропонованого в петиція зустрічаються як справді потрібні для міста ідеї, так і дивакуваті. Одні підірвали мережу і люди масово підписувалися під зверненням. Інші навпаки й двох десятків людей в підтримку на назбирали.

Петиція - наказ чи рекомендація?

Єдину систему місцевих петицій створено в рамках програми “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади. Попри корисність електронних петицій як засобу для комунікацій між громадянами та владою, впливовість цього інструменту на реальні зміни в житті суспільства є вкрай низькою. Але це в Україні. Вони радше мають консультативний тип. 

Як зазначають аналітики Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", електронні петиції діють у понад 70 країнах світу. Вони можуть мати як консультативний характер, коли просто ілюструють актуальність піднятої проблеми, так і імперативний. Імперативні петиції мають обов’язковий характер для органів влади. Така процедура існує, наприклад, у Фінляндії, де петиції, що зібрали 50 тис. підписів, автоматично стають законопроектами.  

Пропонуємо ТОПи популярних і потрібних/дивакуватих петицій, які ми знайшли на сайті звернень:

Топ-5 потрібних

  • Будівництво на околиці міста Хмельницькому заводу з переробки відходів
  • Проведення транспортної реформи + Встановити по місту оновлені зупинки громадського транспорту
  • Створити в місті мережу безкоштовних спортивних майданчиків з тренажерами.
  • Заборонити збирати кошти з батьків вихованців дошкільних та учнів шкільних навчальних закладів
  • Велодоріжки

ТОП-5 дивакуватих

  • Декомунізація та деколонізація назви міста. Тільки Плоскирів 
  • Підвищення плати за проїзд у громадському транспорті до 2 грн
  • будівництво міні аналогу ейфелевої вежі
  • Зобов'язати власників прибирати за своїми собаками
  • Розфарбувати будинки в центрі міста в яскраві кольори

Топ-5 непопулярних

  • Аніме ярмарки – 11 голосів
  • Богдана Хмельницького з вокзальній площі прибрати – 14 голосів
  • Дитячі міні- ігрові майданчики на зупинках громадського транспорту. -  16 голосів
  • Назвати нову вулицю або перейменувати стару на честь побратима Хмельницького міста Старобільськ. – 17 голосів
  • Організувати прямий автобус Хмельницький - Білорусія – 19 голосів

Топ-5 популярних

  • Будівництво на околиці міста Хмельницькому заводу з переробки відходів – 690
  • Не допустити закриття навчальних закладів професійно-технічної освіти міста! Звернення трудового та учнівського колективів Хмельницького професійного ліцею до Хмельницького міського голови  – 624
  • Не допустити перепрофілювання чи закриття ВПУ №25 м.Хмельницького – 615
  • Створити сквер імені Кузьми Скрябіна – 606
  • Створення муніципального притулку для бездомних тварин -  577

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • вова

    хто перетворив наше  м\сто в велике село.
  • Анонім

    нема чим людям зайнятися, тільки петиції пишуть, а влада не годна справитися з усіма. краще б біля себе прибирали і місто б розвивалось
  • Анонім

    влада взагалі не дивиться на петиції, вони людей не чують... їм і так добре
  • Исламбакиев Тигран

    Если уборка за своим блохастым считается чем-то "дывакуватым" - будущего у этого село-города нету.

    Анонім reply Исламбакиев Тигран

    за "своим блохастым" это ты о себе? не славянин...

    Анонім reply Исламбакиев Тигран

    тут скоре вопрос не в проблеме а в постановке вопроса. Просить владу сделать то, что и так должны делать люди. Но у нас заставить убирать за собаками - то же самое что и заставить переходить дорогу по зебре. Нету наказаний за это вот и люди нарушают. Так что пока не будут штрафовать и не создадут условий для выгула - ситуация не оменяется. а так пока такое ДИВАКУВАТО

    Анонім reply Анонім

    А нашо ті петиції, що вони дають?

    Анонім reply Анонім

    от це ти темний

    Анонім reply Анонім

    так написано - ничигошеньки. люди просят - а власть балуется и говрит мы что то да когда то сделаем
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок 11:11 Смертельна ДТП на Хмельниччині: водій «ВАЗу» влетів у дерево 10:35 Готуємося до Великодня: де купити смачні паски та інші частування для святкового столу 10:20 У Маліївцях відкрили туристичний сезон 2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up