Будівлю колишнього музучилища зобов’язали вилучити з переліку пам'яток історії Хмельницького, — суд

Будівлю колишнього музучилища зобов’язали вилучити з переліку пам'яток історії Хмельницького, — суд
Фото з Вікіпедії
  • Станом на сьогодні приміщення по Проскурівській вважається пам’яткою культури місцевого значення — «Будинок, де розміщувався штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва». 

  • ТОВ “Проскурівінвест” подало позов проти Департаменту ОВА, аби її виключили з переліку історичних пам`яток. 

  • Суд позов підтримав. Приміщення можуть демонтувати. 

Будівля в центрі Хмельницькому стала предметом судового спору. Йдеться про приміщення по Проскурівській, 79, в якому раніше розміщувались класи музичного училища імені Заремби. Його також називають «Будинок, де розміщувався штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва» 1937 року. Ця будівля площею в 1 417,7 квадратних метрів нині є пам'яткою історії місцевого значення. 

Та нещодавно підприємство «Проскурівінвест», яке в листопаді 2021 виграло аукціон та отримало цей об’єкт у приватну власність, подало позов проти Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА. У ньому вимагали виключити це приміщення з переліку історичних пам’яток. Підставою вважали Закон України «Про засудження комуністичного та націонал соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки». Про це йдеться в судовому рішенні. 

Ще під час проведення аукціону будівлю колишнього музучилища, а точніше — частину конструкцій та оздоблювального покриття, визнали такою, що потребує капітального ремонту. Зробити його мав новий власник — «Проскурівінвест».

Відео дня

Відомо, що 8 листопада цього року правоохоронці відкрили адмінпровадження в цій справі та призначили дату розгляду без виклику (повідомлення) сторін. Департамент ОВА не надсилав заперечень чи клопотань щодо цього. 

Суд зазначив, що будівля по Проскурівській, 79 заблокована з двох окремих будівель та має два окремі статуси:

В обласному краєзнавчому музеї також зазначили, що будь-яких відомостей щодо історичної та архітектурної значущості будівлі у них не має.

В Управлінні архітектури та містобудування ж повідомили суд, що приміщення колишнього музучилища не несе особливої архітектурної цінності. Воно побудоване в типовому стилі радянських часів. На будівлі відсутня ліпнина та особливі елементи, які вирізняють її з поміж інших. Крім того, вона не є твором відомих архітекторів та митців.

— Хоч приміщення по Проскурівській і зберегло свою форму, але знаходиться в аварійному стані. Історичні й культурні нашарування відсутні, окрім того, що в даній будівлі розміщувався «Штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва» (початок XX століття). Враховуючи Закон України «Про засудження комуністичного та націонал соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки» дана будівля збереженню та охороні не підлягає. Зважаючи на вищевикладене, можна прийти до висновку, щодо необхідності демонтажу будівлі по вулиці Проскурівській, 79, — йдеться в рішенні суду. 

Відтак, суд вирішив адміністративний позов “Проскурівінвесту” задовольнити:

Додамо, що фірма «Проскурівінвест», за даними Опендатабот, спеціалізується на купівлі та продажі власного нерухомого майна. Її власником є хмельничанин Олександр Чернов. А статутний капітал підприємства становить 900 тисяч гривень. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Artem Inkognito

    Захотіли блт собв участочок в центрі вибляди
  • Андрій

    Надо рушить. Точно помню,на
    1м лошади, а на 2м красные. Очень есть хотелось.
  • Елена Чернова Фененко

    Не буде ладу в нашій державі доти, доки такі люди будуть при владі... Все зруйнувати багато розуму не потрібно, а ви спробуйте зберегти - це набагато складніше. Але, нажаль, таких людей цікавлять тільки гроші.
  • Читач81

    Ці ненаситні щурі в масштабі України привели  кацапів своєю корупцією. А в Хмельницькому просто донищують центр міста, який не добили комуністи.  Достойні продовжувачі, Симчишин і К.

keyboard_arrow_up