Будні хмельницьких копів: колишній спортсмен В’ячеслав Жупан знає, як вгамувати і заспокоїти п’яних

Будні хмельницьких копів: колишній спортсмен В’ячеслав Жупан знає, як вгамувати і заспокоїти п’яних

Минає рік, як у Хмельницькому запрацювала патрульна поліція. До кінця грудня на vsim.ua з'являтимуться історії з роботи поліцейських. Чого навчилися, що побачили і де відзначилися - про це все дізнавалися наші журналісти.  

Знайомтесь, лейтенант патрульної поліції В’ячеслав Жупан. Його 120 екіпаж – це група швидкого реагування. Копи найчастіше за інших виїжджають на бійки і конфлікти. Тому п’яні розбірки, неадекватні розбишаки, які кидаються з кулаками, а то й з ножем – їхня стихія.  24-річний поліцейський відчуває себе як риба у воді. Зізнається, впевненості додає спортивне минуле. В’ячеслав – майстер з бойового самбо і хортингу. Міг стати тренером і навіть працював охоронцем у нічному клубі. 


«Тільки дурень не боїться»
Зі всіх випадків, які траплялись за рік роботи, патрульний пригадує найбільш яскраві. Розповідає, колись довелось рятувати жінку від чоловіка-злочинця. Вночі на планшет екіпаж отримав повідомлення, що чоловік намагається зарізати свою дружину. Це було в одному з приватних будинків у Дубовому. На вулицю доносились жіночі крики. 
- Сусідка зателефонувала в поліцію і сказала, що чоловік хоче зарізати свою дружину з дітьми. Вона їх закрила в себе в хаті, а сама тримала калітку і не пускала його. Під’їхало два екіпажі з обох сторін. Ми оточили територію. Першим пішов мій напарник. Я з іншої сторони. В даній ситуації потрібно було реагувати дуже швидко, - розказує патрульний. 

Розлючений чоловік, можливо, й сам розгубився, коли побачив стільки поліцейських. Поки колега відволікав його, В’ячеслав, не роздумуючи, підбіг і силою вибив ножа з рук. Називає це - «наніс розслабляючий удар». 
Як з’ясувалось пізніше, горе-чоловік і батько раніше вже був судимий. А його колишня жінка просто хотіла забрати з дому речі. Після погроз екс-коханого, почала тікати, а вже на вулиці її перестріла сусідка і взяла до себе. 

Патрульний каже, найголовніше - триматись впевнено і спокійно в будь-якій ситуації
Лейтенант говорить, в такі моменти не до страху і хвилювань. Коли отримують виклик, ще в автомобілі обговорюють, як будуть діяти в конкретній ситуації. А помітної впевненості в критичних ситуаціях додає те, що всі патрульні в екіпажі швидкого реагування мають хорошу фізичну підготовку. 

Відео дня

 

Говорити як зі своїми
З кожним можна знайти спільну мову, потрібен лише підхід. І психологом не потрібно бути, аби в цьому переконатись. Так думає і В’ячеслав Жупан. Хизується, може заспокоїти кожного. Словом, або ж власними психологічними хитрощами. 
Більшість всіх конфліктів, на які виїжджає екіпаж, відбуваються на п’яну. Переконує, якою б неадекватною людина не була в той момент, з нею можна знайти спільну мову. 

- Одна людина хоче, щоб до неї ставились поважно. Іншому навпаки треба, щоб з ним говорили так, як він з тобою. Завжди треба вести себе спокійно і врівноважено. Слово «шановний» має чомусь особливу дію. Коли починаєш шановливо говорити, то часто ще більше нервують, - каже коп. – Коли особисто до мене людина починає проявляти агресивність, то легше сказати йому «братішка, давай відійдемо поговоримо» і він заспокоюється. Такі люди поважають, якщо ти їх не боїшся. Іноді треба говорити з ним на його мові. Цей метод мені завжди допомагав. 


«П’яних дівчат не заспокоїти»
На конфлікти і бійки частіше виїжджають вночі. Нерідко колотнеча трапляється біля розважальних закладів, як «Арсенал», «Тарантіно», «Картопляник». 
- Я колишній спортсмен і трохи розумію, що в таких людей в голові. Сам довго спілкувався з ними і знаю їхню психологію. Коли попадаєш на таких молодих хлопців, то з ними просто можна говорити на їхній мові, - каже В’ячеслав. 
З компанією дівчат, як виявилось, складніше. На практиці поліцейського п’яних дівчат заспокоїти практично неможливо. Методи не допомагають. 
За словами патрульного, часто помічав, що порушення скоюють молоді люди, яким до 24 років.

Поліцейський зізнається, що в роботі йому допомагає спортивне минуле
- Доводиться їхати на виклики і звернув увагу, що часто, це люди такого віку. Це мене дивує. Там хлопець маму вдарив чи тата побив. Було три виклики за ніч і всі однаково років. Я сам такого віку і не розумію, що людьми керує. Хоча багато з них вживають наркотики. Але, звісно, головною причиною всього є алкоголь, - переконує лейтенант патрульної поліції. 

 

Читайте також:  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ростислав

    більше б таких
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up