Через SEX і російську мову в Хмельницький не пускають відомі українські театри?

Через SEX і російську мову в Хмельницький не пускають відомі українські театри?
Ольга Сумська. "Анна Каренина". Фото niklife.com.ua
  • У Хмельницькому хотіли показати вистави «Чорного квадрату», «Анна Каренина» з Ольгою Сумською і «Homo Soveticus» Віктора Шендеровича.

  • В театрі Старицького їм відмовили. Організатори кажуть, що через російську мову і назви вистав.

  • Ситуацію пояснили в обласній раді, організатори й “Чорний квадрат”. В театрі спілкуватися на цю тему не хочуть.

 - В нас було заброньовано три дати. 28 листопада була запланована вистава по Віктору Шендеровичу «Homo Soveticus». Друга дата була запланована і погоджена із директором театру на виставу «Чорний квадрат». Третя дата була заброньована на 5 грудня на виставу «Анна Каренина» з народною артисткою України Ольгою Сумською. Директор театру попросила нас написати лист на обласну раду на погодження оренди. Рада погодила. Тоді директор театру каже, що треба написати листа ще на її ім’я. Написали. Вона відмовила нам в проведені всіх трьох вистав через те, що вони йдуть російською. Це вона нам сказала. Хоча офіційно директорка написала, що немає дат. Хоча всі дати були з нею погоджені. «Чорний квадрат» в нас уже десять вистав робив, «Анна Кареніна» вистави робили. Ну а Шендеровича російською забороняти – це не поважати свою країну, - каже менеджер із організації вистав у Хмельницькому Юрій Слупіцький.

Читайте також:  В департаменті освіти пояснили, чому відмінили російську мову і в яких школах

Що кажуть в обласній раді

Академічний музично-драматичний театр імені Старицького є комунальним закладом, підпорядкований Хмельницькій обласній раді. Керівником театру є Галина Шпулак. Із січня 2017 року вона, як директор, визначає кому і коли надавати приміщення театру в оренду. Раніше це визначало обласне управління культури.

Відео дня
  • Було засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту і туризму. Була запрошена директор театру Старицького Галина Станіславівна. Вона відправляла всіх в обласну раду. Ми підняли повноваження постійної комісії. Вона не приймає рішення про те, якому творчому колективу надати чи не надати приміщення. За це все несе відповідальність директор театру. Раніше цим займалося управління культури. З січня ці повноваження в них забрали, - каже начальник відділу з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення Хмельницької обласної ради Віктор Ніконішин. – Питання мови зараз вносить напругу в суспільство. Той склад активістів, які зараз є на Хмельниччині, може повернути це питання зовсім по-іншому. Вона, в якійсь мірі, підстраховуючи себе, бачить отаке рішення. Хоч їй тре балансувати і приймати мудре рішення. Колектив живе за ті кошти від оренди. Обласна рада до цього прямого відношення немає.

Проблеми в назві і мові?

Серед зазначених театрів найчастіше в Хмельницький приїжджав «Чорний квадрат». Їхній представник зазначила, що в нашому місті їм відмовили не тільки через мову, а й через назву їхніх вистав. Кажуть, що через слова «секс» і «ліфчик» вони раніше навіть змінювали назви вистав для афіш в Хмельницькому. В інших містах проблем з цими словами не було.

  • Ми не один раз гастролювали до вас. Цей рік маємо проблеми. Отримали відмову. Просила офіційного листа з поясненнями. Його ніхто мені не надав. Були в нас версії про те, що назви вистав не відповідають якимось моральним принципам. Тепер чую відгомін про те, що це все російська мова. Хоч вистави взагалі-то не російською, а мовою оригіналу: і російська, і українська і суржик. Кажуть просто, що немає дати для проведення. Будемо надіятися, що місцеві організатори в Хмельницькому зможуть домовитися. Сам театр не займається організацією гастролей. Ми приїдемо в Хмельницький залюбки. Скучили за глядачем. Але просто неба виступати ж не будемо, - каже актор «Чорного квадрату» Анна Яновіцька.

А що в театрі?

Дізнавшись про те, що в Хмельницький не приїдуть відомі українські театри, ми відразу звернулися за поясненнями до керівника театру Старицького. Вперше зателефонували Галині Шпулак у вівторок зранку, 17 жовтня. Вона не відповідала. В театрі сказали, що керівниці немає на місці. Лише ввечері вона все-таки відповіла на дзвінок. В короткій розмові так і не дала якихось пояснень.

  • Галина Шпулак - До мене письмово щодо проведень вистав ніхто не звертався. І взагалі, я про таке по телефону не розповідаю.
  • Журналіст – Коли з Вами можна зустрітися?
  • Г.Ш. – У мене зараз багато бюджетних запитів і багато роботи. Коли все закінчу, тоді й зможу.
  • Ж. – Коли приблизно це може бути й коли до Вас зателефонувати, щоб домовитися.
  • Г.Ш. – Я не знаю.

На цьому розмова завершилася. Більше на зв'язок Галина Шпулак не виходила. В театрі постійно говорять, що вона на нарадах і прийняти нас не має можливості. Телефонні дзвінки з номерів наших журналістів керівниця ігнорує.

Редакція чекає пояснень від Галини Станіславівни! Сподіваємося, що отримаємо відповідь на питання, чому в Хмельницькому відмовили відомим українським театрам. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Victor Vorobets

    Клоунада....як би ще налаштувати народ однієї країни один проти одного?....хм...а точно - давайте заборонимо виступати артистам на інших мовах крім держваної! І не важливо що 50% населення російськомовні.....і це не робить їх автоматично ворогами нації.....так не важливо, наплюєм на них.... Подякуємо нашій владі за пропаганду націоналізму на рівні дебілізму! Неадеквати, слів немає.



    P.S. Будьте людьми, всі мови рівні. Згадайте слова не останньої людини - "скільки мов ти знаєш - стільки разів ти людина. Йоганн Вольфганг фон Ґете".  

    І питання до крикунів за мову  -  ну невже ви дивитесь всі фільми і книги читаєте лише в українському перекладі?....чесно?....
  • Jose Gonzalez

    Директорці  театру респект і моя повага, так тримати. Головне зараз витримати тиск п'ятої  колони, вони тут звикли домінувати над українцями, тому не заспокояться, це  для них перша поразка.
  • Jose Gonzalez

    Ого, скільки ще москалів і русифікованих хахлів залишилося, не всі ..Нам не потрібна ваша дегенеративна культура, непотрібні палгіатори толстой, пушкін  і достоєвський. Вони є лише  тонкою цивілізаційною оболонкою, яка маскує ваше дикунство і азіатську жорстокість. Толстой це   лише прикриття за яким обов'язково приходять гіві з моторолами, причому приходять вбивати. Хочете дивитися свої нікому непотрібні вистави  -  їдьте в інше місце.
  • Елизавета Панкова (Гончарова)

    Такие решения принимают убогие самодуры, страдающие чувством неполноценности.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up