Чоловіків, які незаконно виїхали з України, будуть повертати назад

Чоловіків, які незаконно виїхали з України, будуть повертати назад

Втікачів-порушників, які під час війни втекли за кордон незаконним шляхом, планують повертати назад в Україну.

Під час воєнного стану виїзд чоловіків призовного віку за кордони України обмежено. Виїхати за кордон може лише певна категорія громадян за наявності в них документів, які підтверджують дозвіл на виїзд.

Та чимало людей вдається до хитрощів, аби перетнути кордон та, ймовірно, ухилитися від можливої мобілізації. Про це час від часу повідомляє Держприкордонслужба. Чи не щотижня прикордонники виставляють дописи про чергову спробу виїхати з країни нестандартним способом. 

Відтак, правоохоронці вирішили, що тих, кому все ж таки вдалося перетнути кордон незаконним способом, повертатимуть назад до України. Також їх притягнуть до відповідальності. Про це розповів речник прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону, інформує 24 Канал.

Відео дня

Демченко зазначає, що навіть якщо їм вдасться виїхати з країни, то надалі “ухилянти” не зможуть влаштуватися в Європі. "Біженцями" вони бути не можуть, бо немає на це законних підстав. 

Наразі Держприкордонслужба співпрацює із колегами із Євросоюзу та Молдови, аби протидіяти будь-яким спробам незаконно перетнути кордон. Речник закликав усіх тих, хто організовує подібні "мандрівки", утриматися від цього в подальшому.

Разом із тим, як саме повертатимуть втікачів та яке покарання їм загрожує. поки не зазначають. Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк зауважив, що виїзд чоловіків за межі України призведе до знищення країни. Він зазначив, що під час війни кожен громадянин несе відповідальність за свою державу.

Тому Подоляк відкинув це питання. Тема виїзду чоловіків за кордон не стоїть на порядку денному.

Що загрожує чоловікам, які виїхали за кордон незаконно

Чоловіки, які виїздять за кордон незаконно — пропонують за виїзд хабар, їдуть з підробленими документами тощо — мають нести за це відповідальність. За незаконний виїзд за межі країни передбачено кілька видів відповідальності: адміністративна та кримінальна. Про це розповів старший юрист БФ "Право на захист" Олександр Трегуб, пише РБК-Україна.

— Адмінвідповідальність за перетин кордону поза пунктами пропуску (через ліс, річку, у багажнику автомобіля тощо), надання чужого документа при перетині кордону (в тому числі паспорта жінки, відповідно переодягнувшись) передбачена статтею 204-1 КУпАП (Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України). За вчинення цього порушення передбачено штраф або адміністративний арешт, – каже Трегуб.

Якщо ж чоловік вирішив виїхати з країни з підробленими документами, печатками, штампами або бланками, то такі дії будуть кваліфікуватись за статтею 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

— Наприклад, чоловік для перетину кордону використав підроблений паспорт, де зазначено, що чоловіку 17 років. Але йому насправді вже виповнилося 18. Або їде з підробленими висновками ВЛК про визнання непридатним. Відповідальність за вказаною статтею передбачена у вигляді накладення штрафу або обмеження волі, – пояснює Олександр Трегуб.

За пропозицію, обіцянку або дачу хабаря службовій особі для перетину кордону передбачена також кримінальна відповідальність — за статтею 369 КК України. це може бути штраф або ув’язнення на строк до 4 років. Кримінальна відповідальність за цією статтею настає, якщо особа намагається підкупити прикордонника.

— Причому відповідальність настає за саму пропозицію дати хабаря за незаконний пропуск через кордон, незалежно від того чи прикордонник прийняв пропозицію і взяв хабаря. Та незалежно від того, чи в результаті вдалося перетнути кордон, – каже юрист.

Крім того, в усіх випадках незаконного виїзду за кордон чоловіками віком від 18 до 60 років їх дії можуть також кваліфікуватися за статтею 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період). Це пов’язане із тим, що сьогодні найчастіше незаконний перетин здійснюють саме з метою ухилення від мобілізації. Покарання в такому випадку — ув’язнення на строк від 3 до 5 років.

Разом із тим, якщо у суді зможуть довести, що  чоловік призовного віку виїхав за кордон саме з метою ухилення від мобілізації, то лише в такому випадку це може кваліфікуватися як злочин, відповідальність за який передбачена статтею 336 КК України.

Нагадаємо, за кордон під час воєнного стану виїхали 3 264 чоловіки призовного віку із Хмельниччини. Вони зробити це за допомогою системи «Шлях». Вона дає дозвіл на виїзд із країни з волонтерською або гуманітарною метою. Але обов'язковою умовою виїзду — є повернення. Однак, 80 чоловіків, із вищевказаного числа, так в Україну і не повернулися.

Нагадаємо, дію воєнного стану продовжили із 19 лютого ще на 90 днів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Tonia Kovsh

    Почнуть з МОНАКО чи з ВІДНЯ???
  • Наталія Квасюк

    А синкам мордоворотів не пора додому, га? Може вже нагулялися тай гайда до України...
  • Anatoliy Slobodian

    ПОРТНОВА ПОВЕРНЕТЕ???
  • Antonina Sushchuk

    А як щодо тих,хто їх пропустив,дозволив перейти кордон?

keyboard_arrow_up