Варто переглянути: ТОП українських фільмів про російсько-українську війну (ВІДЕО)

Варто переглянути: ТОП українських фільмів про російсько-українську війну (ВІДЕО)
  • Війна в Україні триває із 2014 року. Відтоді ЗСУ мужньо боронять країну від окупанта. 

  • Нині про українських захисників складають легенди та знімають фільми. 

  • Пропонуємо добірку із 6-ти фільмів про події на Донбасі, які точно не залишать нікого байдужим.

Ще задовго до 24 лютого 2022 в Україні вже почали знімати повнометражне кіно про відважних українських захисників. Добірку фільмів про російсько-українську війну, що вийшли на екрани впродовж 2017–2022 років, підготували у Ukrainer.

Їх варто подивитися чи передивитися кожному хоча б тому, аби краще розуміти, хто ми є і з ким нам випало боротися вже більш як 400 років. Аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя за нашу свободу. 

«Кіборги», 2017

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв.

Відео дня

Про що кіно: про більш як чотиримісячну оборону Донецького аеропорту від російських загарбників, що в 2014 році почали війну на сході України. За сюжетом, до «кіборгів» (захисників Донецького аеропорту, які відчайдушно захищали його на межі людських зусиль, за що їх так і прозвали) на двотижневе чергування приїздить група молодих солдатів-добровольців, які, беручи участь у боях і спілкуючись із місцевим психологом, намагаються зрозуміти нові реалії життя і свою роль у них.

Цитата з фільму: «Якщо ми тут, значить сьогодні розплачуватись за минуле, захищати теперішнє і нести відповідальність за майбутнє»

«Кіборги» стали рекордно популярною стрічкою про російсько-українську війну, зібравши за перший тиждень показу 8,2 мільйони гривень. Загальні збори склали 23,2 мільйони гривень, завдяки чому «Кіборги» досі тримаються в топах найкасовіших українських стрічок. Першими глядачами «Кіборгів» стали військові в Маріуполі.

«Додому», 2019

Режисер: Наріман Алієв.

Про що кіно: Кримський татарин Мустафа має двох синів, які після тимчасової окупації Криму в 2014 році виїхали в Київ. Старший із них помирає під час війни на сході України. Батько приїздить у столицю по обох синів: меншого хоче повернути додому, а старшого — поховати в Криму за мусульманськими обрядами.

Цитата з фільму: «Кому ми будемо потрібні, якщо не потрібні один одному?» (переклад із кримськотатарської)

«Додому» — кримськотатарська історія, розказана саме представниками кримськотатарського народу. Діалоги головних героїв зняті кримськотатарською мовою. Завдяки цьому фільм — ще одне нагадування про всі жахіття, які кримські татари пережили й досі переживають внаслідок злочинних дій рф. Фільм-кандидат на здобуття Премії «Оскар» від України в 2019 році.

«Атлантида», 2019

Режисер: Валентин Васянович.

Про що кіно: історія про можливе життя в Україні після закінчення війни з росією — всі події відбуваються у 2025 році. Окупований схід — знову український, але через злочинні дії рф його території визнані зовсім непридатними для життя. Однак це не зупиняє хід історії, зокрема початку чогось нового.

Цитата з фільму: «Усе має свій початок і має свій кінець»

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Серед виконавців — колишній розвідник, керівник військового відділу фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедикиня Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк та інші.

Зйомки фільму проходили в Маріуполі та Києві. «Атлантида» отримала широкий міжнародний успіх — фільм показали на понад 50 фестивалях, де окрім Венеційської перемоги, він отримав ще кілька гран-прі. Фільм-кандидат на здобуття премії «Оскар» від України в 2020 році.

«Погані Дороги», 2020

Режисерка: Наталка Ворожбит.

Про що кіно: п’ять різних історій жителів сходу України. Усі вони — про любов і ненависть, довіру і зраду, важливі й несуттєві речі, та об’єднані темою доріг. Історії, що змальовують життя людей на тлі російсько-української війни, яку рф розпочала на сході України в 2014 році.

Цитата з фільму:

Повнометражний дебют драматургині та сценаристки Наталки Ворожбит, екранізація її хітової однойменної п’єси, яку ставили у Лондоні та Києві. Сценарій створено на основі документальних історій, зібраних авторкою на сході України під час роботи над фільмом «Кіборги». «Погані дороги» висунули від України на здобуття Оскара в 2021 році.

«Земля блакитна, ніби апельсин», 2020

Режисерка: Ірина Цілик.

Про що кіно: історія сім’ї 36-річної Ганни, яка живе у місті, де майже не припиняються обстріли — це Красногорівка на сході України. Війна, що на той час триває вже шостий рік, докорінно змінює їхню буденність, але не забирає в них людяності та простих утіх. Зокрема донька Ганни намагається самостійно зняти фільм про своє життя під час війни.

Цитата з фільму: Як ти покажеш, що ти живеш п’ятий рік на війні? (переклад із російської)

Ця документальна стрічка — повнометражний дебют режисерки Ірини Цілик, який одразу ж чекав великий успіх. Стрічка стала першим українським фільмом, що взяв участь у найвідомішому й найбільшому в США фестивалі незалежного кіно — Sundance. Там він виборов першість за найкращу режисуру документального кіно. Саме на цьому фестивалі і відбулася світова прем’єра фільму.

Назва фільму — це уривок із вірша французького поета Поля Елюара. Він підкреслює той дивний новий світ, у якому опиняються герої стрічки, коли в їхнє рідне містечко Красногорівку приходить війна.

Зошит війни / War Note, 2021

Режисер: Роман Любий.

Про що кіно: про життя українських військових під час російсько-української війни. Життя, що плине з іншим темпом і за іншими законами. Документальний фільм створений із особистих відеозаписів (на телефон чи камеру) українських військових чи добровольців. Усі герої розуміють, що будь-який їхній кадр може стати останнім.

Цитата з фільму: «Привіт, моя хороша, в мене все добре…»

2 вересня 2021 року «Зошит війни» мав вийти в кінотеатрах, але цього не сталося, бо Держкіно не видало посвідчення для масового прокату. Річ у тім, що герої стрічки переважно розмовляють російською, а 16 липня 2021 року вже вступили в силу окремі норми закону «Про забезпечення української мови як державної». Фільм вийшов онлайн. 10 гривень із кожного придбаного квитка творці фільму перерахують у БФ кваліфікованої допомоги армії «Повернись живим» на закупівлю мобільних комплексів спостереження.

Які з цих фільмів ви вже бачили, а які плануєте подивитися? Чи цікаві вам такі підбірки?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Es fero

    шкода нашу країну
  • Віктор Савченко

    Гнила пропаганда.

    Anton Tokar reply Віктор Савченко

    нормалььно пропаганда. трошики прикрашено можливо десь. але суть вся як воно є . підтвердить  будь яка людина яка стикалася особисто з Донбасом , АТО і тд.

keyboard_arrow_up