День Святого Миколая: історія свята, традиції, прикмети та головні заборони

День Святого Миколая: історія свята, традиції, прикмети та головні заборони
  • Дізнавайтесь більше про день, який із захопленням чекають усі дітлахи, а інколи навіть і дорослі. 

  • Ким був Миколай, чому його вважають Чудотворцем, чому цього дня прийнято класти подарунки під подушку та чого категорично не можна було робити вірянам. 

 

19 грудня чимало вірян в Україні святкують День святого Миколая за юліанським календарем. В церковному календарі – день святителя Миколая Чудотворця. Це одне з найулюбленіших свят православних християн. Наряд чи є хоча б одна людина в Україні, яка не чула про святого Миколая. Його ікони є в багатьох оселях.

Сьогодні він знаний, перш за все, своїми подарунками, які кладе під подушку слухняним дітям. А ось насправді він був відданим проповідником християнської релігії. Своїми молитвами святий Миколай здійснив чимало чудес. Він також вважається захисником всіх несправедливо засуджених, ображених, мандрівників і бідняків.

Відео дня

Хто такий Миколай та чому став святим 

Микола Чудотворець, також відомий як Святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських, — це великий угодник Божий. Він народився в сім'ї аристократів в III столітті в малоазійському місті Патара.

Ще дитиною він проявляв любов до Бога: вчив Святе Письмо, ходив до храму, молився. Завдяки батькам Миколай здобув хорошу на той час освіту, вмів писати та читати (що вважалося вкрай рідкісним явищем).

Рідного дядька святого також звали Миколаєм, він був Патарським єпископом. Побачивши, що племінник показує любов до християнства, призначив його спочатку читцем, а потім і священником. Коли відлучався у справах, то навіть залишав на племінника єпархію.

Миколай втратив своїх батьків в досить молодому віці. Після їх смерті він отримав великий спадок, який майже весь роздав біднякам: таємно приносив людям їжу, теплі речі, іграшки та інші необхідні речі. Досить цікава про родину з трьома бідними доньками. Вони не мали приданого, а тому не могли вийти заміж. Найбільш імовірно, що традиція дарувати подарунки пішла саме від цього випадку.

За тамтешніми звичаями, якби донькам бідняка не вдалося знайти роботу, то довелося б стати повіями. Миколай, дізнавшись про це, вирішує скористатись батьківським спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно в кімнату, де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок. Крім того, святий Миколай бажав, щоб ті три дочки не знали хто їм закидав це золото.

Коли правителями Римської імперії були Діоклетіан та Максиміліан, на землях поширювалося жорстоке ставлення до християн. Священника Миколая кинули за ґрати, де він продовжував навертати на свою віру вже ув'язнених. Після того, як намісником став Ліциній, ставлення до християн поліпшилося. Тоді Миколая і звільнили.

У часи життя Миколая єпископами ставали лише шановані серед народу люди. Святий мав досить великий авторитет завдяки своїй порядності і добрим вчинкам. Коли в місті Мира помер єпископ, на його місце запропонували саме Миколая. Так він і став єпископом Мирійським.

На цій посаді святий займався знищенням храмів ідолопоклонників, брав участь в обрядах вигнання демонів. Також був на Першому Вселенському Соборі 325 року. Там були створені основні церковні закони. Перебуваючи на посаді, Миколай залишався добрим другом для своїх прихожан. До святого йшли зі своїми проблемами, для вирішення суперечок. Смерть прийшла до святого Миколая 342 року.

Бог нагородив святого здатністю творити чудеса і надзвичайною харизмою за відданість Божому Слову. Навіть після смерті люди вірили що мощі святого Миколая можуть зцілювати від хвороб.

Також Святий Миколай спочатку вважався покровителем моряків, дітей, невинно засуджених, а потім він почав дбати про щасливу дорогу подорожувальників, вдале заміжжя жінок, захист від голоду й наступу чужинців.

Традиції цього дня

Традиційно діти напередодні Дня святого Миколая пишуть до Чудотворця листи з побажаннями, а потім вранці 19 грудня отримують подарунки під подушками.

Така традиція, найімовірніше, прийшла з Німеччини, де батьки на свято дарували дітям новий зимовий одяг, ласощі, іграшки тощо. Із часом це почали робити таємно, вночі, щоб діти вірили в чудеса святого. Згодом почали також дарувати ласощі: горіхи, сухофрукти та особливі солодкі хлібці з сушеними грушами; шкільне приладдя, іграшки, які клали в нові чи начищені та відремонтовані старі черевики, які ставили поблизу камінів, чи в панчохи, які вішали на каміни.

Діти вірили, що святий саме через камін закидає в дім подарунки. Неслухняним дітям клали в'язку різок. Вважалося, що імена тих, хто гідний чи не гідний подарунка, записувалися в Золотій книзі, якою володів святий Миколай. Діти також часто вірили, що Миколай приходить з осликом, який допомагає йому. Тому вони клали поруч зі своїм взуттям моркву для нього. Потім це поширилося на сусідні країни й дійшло до України.

Українці особливо шанували святого Миколая. Найбільш популярне це свято в дітей, які чекають від дідуся подарунків під подушку. Напередодні 19 грудня дівчатка та хлопчики пишуть святому листа, в якому згадують, що хочуть отримати. 

19 грудня, в день Миколи, обов’язково ходили до церкви. Там потрібно помолитися перед іконою святого, щоб він допоміг пережити всі негаразди. Зазвичай наші предки в цей день проводили ярмарки та вечорниці. А ось сьогодні діти часто виконуються таку пісню про святого Миколая:

19 грудня потрібно накрити святковий стіл. Обов'язково поставити рибні страви. З цього дня прийнято було свататися. А якщо дівчина мріяла про зустріч з судженим і заміжжя, читала Святому Миколаю молитви.

У день святого Миколая прийнято було прощати людей і самим вибачатися. У будинку потрібно прибрати і прикрасити до Нового року.

Заборони на свято

Наші предки 19 грудня на День святого Миколая дотримувалися таких заборон:

Прикмети погоди

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

До слова, також 19 грудня в Україні святкують День адвокатури, а в світі — Міжнародний день допомоги бідним.

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up