«До» та «після»: чому у Деражні хочуть декомунізувати герб (ФОТО)

«До» та «після»: чому у Деражні хочуть декомунізувати герб (ФОТО)
Фото зі сторінки "Декомунізація. Україна"
  • На гербі міста зображено радянську червону зірку та меморіал слави воїнам, що загинули у «великій вітчизняній війні».

  • Активісти звернули увагу на відлуння радянщини та попросили міську владу змінити символіку герба. 

  • Дізнавайтеся як виглядатиме новий символ міста. 

Від початку повномасштабного вторгнення на Хмельниччині активно проходить процес декомунізації символів радянської та тоталітарної влади. Днями активісти громадської організації «Декомунізація. Україна» звернули увагу на герб міста Деражня. 

— Єдиний символ, який бодай якось стосується історії регіону — подільське сонце в куті! Також на гербах не може відображатися назва та дата заснування міста, а також державні символи. Цей же герб повністю порушує всі правила, а ще калька колишнього радянського, фон якого — буквально прапор УРСР. Вже два порушення. А ще якщо ми бажаємо зайнятися лютою українізацією нам варто таки звертатися до історії, а не на біса створювати чергові збочення радянської ідеї соціалізму та індустріалізації (навіть якщо робити це неочевидно, на кшталт малювати шестерні, колоси, тощо) та поміщати на герби символи, пов'язані з місцевістю, історією та просто якісь символи (історичні очевидно, за винятком державних), — відразу ж прокоментували допис користувачі.

Відео дня

Додамо, що цей герб в Деражні затвердили на міській сесії у 2005 році. Згідно опису герба міста, який виставили на сайті міської ради, древній щит поділений горизонтально на дав поля: червоне та голубе.

— У червоному полі щита – білий з жовтим силует Меморіалу Слави воїнам, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Зображення монументу обрамлене півшестернею і колоском що символізують розвиток промисловості та сільського господарства. У правому кутку герба, на блакитному фоні зображено жовте сонце з шістнадцятьма променями – це древня емблема Поділля. Підніжжя герба – блакитного кольору, відображення зливу річки Вовк з притокою Вовчок. У верхній частині, на жовтому полотні, великими білими буквами написано назву міста, а в нижній його частині — рік заснування, — сказано в описі. 

Відтак, активісти звернулись до мера Деражні Андрій Ковпака з вимогою змінити герб. Згодом міський голова повідомив, що геральдисти створили кілька моделей нового герба.

Серед них вибрали одну. Тож незабаром символ змінять. Новий герб матиме такий вигляд:

А вам сподобався ескіз нового герба? Висловлюйте свої міркування в коментарях.

Подивитися де в Україні вже демонтували радянські символи, а де досі є можна на інтерактивній мапі:

Додамо, що за бажанням кожен може долучитися до процесу, обравши найближчий до вас об'єкт, демонтувавши його власноруч, або разом з друзями.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up