Хмельничанин пропонує встановити на місці танку пам’ятник “Захисникам України”

Хмельничанин пропонує встановити на місці танку пам’ятник “Захисникам України”

Танк встановили у місті більше 50 років тому. Днями його прибрали. А тим часом на сайті електронних петицій зареєстрували звернення, аби замінити демонтовану конструкцію. 

Після початку повномасштабного вторгнення Хмельничиною та й всією Україною прокотилася хвиля декомунізації пам’яток радянщини. Зносили пам’ятники, перейменовували вулиці, демонтовували меморіальні дошки. Процес не завершився, він і досі триває. 

Днями в обласному центрі прибрали танк, розташований між вулицями Кам’янецька та Сковороди. Монумент стояв там ще з кінця 80-х. Танк демонтували, забрали на зберігання і надалі планують використовувати його як унікальний історичний експонат у музеї. Це відбулось у суботу, в День пам’яті жертв голодомору. 

Фото Хмельницький Live

Петиція

А вже у понеділок, 28 листопада, на сайті електронних звернень до міської влади зареєстрували петицію. У ній йдеться про те, аби встановити на місці «радянського пам‘ятника» — пам‘ятник «Захисникам України». 

Відео дня

— Відповідно до рішення Хмельницької міської ради 26 листопада було демонтовано пам‘ятник «радянському танку» поблизу вулиць Кам‘янецька та Сковороди. Пропонуємо на цьому місці встановити пам‘ятник «Захисникам України», яким зобразити подвиг багатьох поколінь проти окупантів, — зазначено в петиції

Також автор звернення вважає, що даний пам‘ятник “Захисникам України” стане візитівкою міста та символом вічної боротьби українського народу за здобуття незалежності.

До слова, петицію зареєстрував Владислав Лисенко. Станом на 13.00 звернення ще не підписав ніхто. Аби її розглянув міський голова, потрібно щоб звернення набрало 500 голосів. До кінця збору підписів залишилось 90 днів. Підписати петицію можна за посиланням

Що відомо про той танк

Танк у Хмельницькому встановили у 1967-му. Пам’ятник роками слугує для багатьох орієнтиром. Та спершу він стояв на перехресті двох вулиць: Свободи та Проскурівської, поблизу колишнього Будинку офіцерів. Танк розмістили там на честь військових частин, що визволяли місто від фашистських загарбників. 

Раніше ми розповідали, що хмельницький танк-пам’ятник має єдину у світі марку — Т-34-76-85. Його ініціатором, конструктором та виробником є командир-танкіст Іван Бабак. З’ясувалось, що цей танк є одним таким у світі. 

Танк у 60-х роках на перехресті Проскурівська-Свободи

Чимало хмельничан пам’ятають і найперше розташування танку.  Вже наприкінці 1980-х його перенесли на вулицю Кам’янецьку. 

— Ще багато хмельничан пам’ятають цей монумент із трьох фігур та стилізованою ракетою, який встановили у 1960-х роках на честь підкорювачів космосу, — пише краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом”.

Детальну історію монументу читайте в матеріалі Один такий у світі: історія танку на Кам’янецькій.

Фото танку зі спільноти "Історія Проскурова" у Facebook

“Якір рускава міра” 

Нагадаємо, цьогоріч у червні в Кам’янці-Подільському також демонтували танк. Робили це під пісню “Ой, у лузі червона калина”.

Після цього соцмережами прокотилася хвиля повідомлення про необхідність декомунізації “хмельницького” танку. Так, блогер Андрій Попик вважає, що його краще продати з аукціону, а гроші передати ЗСУ.  

— Нагадую, що в Хмельницькому радянський танк стоїть досі! Вже всі  міста України позбуваються радянських мілітаристичних символів, а Хмельницький вперто тримає якір "русскава міра", — написав він на своїй сторінці у Фейсбук. 

Читачі vsim.ua також неодноразово висловлювалися в коментарях щодо майбутньої долі танку. Одні писали, що монумент потрібно демонтувати, інші просили не чіпати. 

— Після війни поставити наш український танк, на якому наші воїни визволяли Україну. Цей, пов'заний з рашистами,— на металолом, — написала Валентина Масловська. 

У квітні міський голова Олександр Симчишин заявив, що танк зносити не планують. А заступник мера Михайло Кривак пояснював: монумент є не радянським, а українським. Оскільки танк виготовлений у Харкові. 

 

Опитування

На вашу думку, варто на місці танку ставити пам'ятник "Захисникам України"?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (60)
  • Читач 007.

    Негайно поставити на місце танк, так як  танк виготовлений у Харкові з Маріупольської сталі     конструкторами з Бердянська, і є чисто Українським шедевром світового танкобудування, і який ще й громив нацизм, а  поряд збудувати сучасний пам'ятник усім захисникам України.
  • Віталій Українець

    Бачу в опитуванні було багато гречанських прихильників Курчатова та старезних дідуганів.

    В місто приїздили іноземці і були шоковані такім тупим та дешевим вшануванням чогось там ,за 300 метрів не достатньо вшановані біля лікарні?
  • Тетяна Лагодюк

    Пам'ять має жити в серці ,а не в камені
  • Яна Таро

    Так

keyboard_arrow_up