Документи на левів надані не були, – Держекоінспекція про тварин у зоокутку Пальохіна

Документи на левів надані не були, – Держекоінспекція про тварин у зоокутку Пальохіна
Зоокуток Пальохіна. Фото з архіву редакції
  • Зі Сходу в приватний зоокуток Хмельницького привезли двох левів, яким близько року.

  • Волонтери заявили про неналежне утримання тварин та відсутність документів на них.

  • Що про це кажуть в Держекоінспекції?

Наприкінці минулого тижня між волонтерами та власником приватного зоокутка на вулиці Костя Степанкова розгорнувся конфлікт. До звіринця привезли двох левів зі Сходу, яким близько року. Місцеві зоозахисники забили на сполох. Мовляв, для тварин немає належних умов утримання. До того ж власник зоокутка, Сергій Пальохін, не надав відповідних документів на левів, – розповіли волонтери. Коментарі зоозахисників та власника зоокуточка, Пальохіна, переглядайте в окремому матеріалі – У приватний зоокуток в Хмельницькому привезли левів. Почався конфлікт між волонтерами й власником.

Як журналістці vsim.ua раніше повідомили в ГУНП в Хмельницькій області, за даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. А саме –  за ч.3 статті 299 ККУ (Жорстоке поводження з тваринами). Як додали в поліції, в процесі розслідування мають залучати низку профільних фахівців, зокрема, спеціалістів Державної екологічної інспекції й представників ветеринарної медицини, - повідомили в поліції.

Журналістка vsim.ua також звернулася до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, аби отримати коментар щодо перевірок приватного зоокутка Сергія Пальохіна. 

Відео дня

Начальник відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ Наталія Сологуб розповіла: вчора, 9 квітня, до Держекоінспекції у Хмельницькій області надійшло звернення від зоозахисниці з Ужгорода, Марії Трунової. Вона просила перевірити приватний зоокуток. Такі ж звернення в інспекції отримали від ГО «Надія на життя» з Дніпра та БФ «UAnimals». Проте, в умовах воєнного стану, згідно з постановою Кабміну, заборонено проводити як планові, так і позапланові перевірки, – додала Наталія Сологуб. 

Тож наразі перевірка звіринця здійснюється в рамках відкритого кримінального провадження. До слідчих дій якого залучений працівник Держекоінспекції.

Також Наталія Сологуб розповіла, що згідно з порядком утримання та розведення диких тварин, до Державної екологічної інспекції мають бути надані документи про набуття у власність тварини. 

Зокрема, це документ про походження тварини, кличку за наявністю, дані про біологічний вид. Відомості про звичайну та наукову назву тварини, її стать. Дату, місце народження або орієнтовний вік тварини. А також інші морфометричні показники, такі як довжина і маса тіла. Та, за словами Наталії Сологуб, інформація щодо набуття у власність левів в зоокутку Пальохіна, до інспекції досі (станом на 10 квітня, – прим. автора) не надходила. 

В екоінспекції також розповіли, що остання перевірка в приватному зоокутку проводилася у вересні 2021 року. Тоді були виявлені неналежні умови утримання п’ятьох бурих ведмедів. А також – відсутній дозвіл на утримання цих тварин. Справа дійшла до суду. Сергія Пальохіна оштрафували на 85 гривень, а ведмедів суд постановив конфіскувати.

Ми будемо стежити за перебігом подій у цій справі. Тож слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також: Репортаж з волонтерського пункту на Тернопільській: кому допомагають і як можна долучитись

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валерий Дорогань

    А что не волонтёрам делать, работать же не надо

keyboard_arrow_up