У приватний зоокуток в Хмельницькому привезли левів. Почався конфлікт між волонтерами й власником

У приватний зоокуток в Хмельницькому привезли левів. Почався конфлікт між волонтерами й власником
  • Тварин перевезли зі Сходу у приватний зоокуток Сергія Пальохіна.
  • Зоозахисника забили на сполох. Кажуть про жорстоке поводження з тваринами.
  • Розповідаємо про все детальніше.

 

Відео дня

Чоловік записав відео разом із Сергієм Пальохіним – власником зоокутка на вулиці Костя Степанкова, 3/1. Інша його назва – реабілітаційний центр для диких тварин. Репортаж звідти ми публікували вам раніше. 

Зоозахисники вважають зоокуток Пальохіна концтабором

Почувши про привезення левів в зоокуток Пальохіна, обурилися місцеві зоозахисники. Зокрема – волонтери організації «Врятуй життя». Вони підкреслили  те, що нещодавно в соцмережах був оприлюднений допис із проханням допомогти їжею та грошима тваринам з цього ж зоокутка. Тож наразі поповнення звіринця, на їхню думку, є абсурдом.

Волонтери навідалися до зоокутка та вимагали від власника показати документи на тварин. А також – умови їхнього утримання. Проте на територію Сергій Пальохін їх не пустив. На місці події також були присутні правоохоронці. Як все відбувалося, згодом на своїй сторінці в Instagram показала волонтерка Дар’я Попович. 

Вона повідомила, що зоокуток Пальохіна – це не реабілітаційний центр, а концтабір. Мовляв, тварин там тримають в неналежних умовах. А також – займаються їхнім продажем.

 

Умови в зоокутку Пальохіна вважає неналежними й інша волонтерка – Олена Голубнича. Вона також додає, що не розуміє, навіщо брати нових тварин, якщо не вистачає фінансування на вже наявних. 

Що про все каже Сергій Пальохін

Щодо вище описаних подій журналістка vsim.ua звернулася до власника зоокутка Сергія Пальохіна. Він розповів, що двох левів, про яких йдеться, вдалося вивезти з окупованої Луганщини. Мовляв, їхнім власником є іноземець, на ім’я Кумар. У Луганській області в нього був свій зоокуток. Врятувати з якого вдалося не всіх звірів. 

Сергій Пальохін розповів, що левам Сімі та Сімбі близько року. Він каже – тварин привезли в Хмельницький вночі, із 6 на 7 квітня. (із суботи на неділю, – прим.автора). Розповів, що леви перебуватимуть в його зоокутку тимчасово. Згодом їх перевезуть до Південної Африки. 

Також Пальохін прокоментував події із волонтерами. Каже – не пустив їх на територію, бо вони поводилися некоректно. Мовляв, звинуватили його в знущанні з тварин, відсутності документів та іншому. 

- Власник левенят сьогодні писатиме заяву в поліцію. Тому що його стали ображати, що він займається «чорною торгівлею». Людина звернулася до мене з проханням, аби я тимчасово потримав левів у себе і допоміг йому зробити документи для вивозу в Африку. Вони приїхали із суботи на неділю, вночі. Це були вихідні. Вже сьогодні о 9 ранку я був в екологічній інспекції. Потім поїхав у ветеринарну клініку. Щеплення, аналізи – всі процедури, які передбачені законодавством, ми виконуємо, – каже Сергій Пальохін.

- Якщо волонтери хотіли нормально спілкуватися, побачити документи – будь ласка, спілкуємося чемно одне з одним. А вони відразу почали говорити про якісь знущання з тварин і так далі. Я надав всі документи працівникам поліції, – додав він. 

Сергій Пальохін розповів, що наразі в зоокутку є близько сотні тварин. Як пояснив, зараз всього для них вистачає. Звіринець, за його словами, дійсно мав деякі труднощі. Це було пов’язано з тим, що Пальохін потрапив до лікарні. Тож, як говорить він, нікому було привозити харчі для тварин. Та все стабілізувалося завдяки небайдужим людям, – додав він. 

У поліції відкрили кримінальне провадження

Журналістка vsim.ua звернулася до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області з інформаційним запитом. Там мають надати відповідь, чи планують проводити перевірку зоокутка найближчим часом. А також – чи зверталися в інспекцію зі скаргами на зоокуток волонтери.

За коментарями щодо усіх подій також звернулися до ГУНП в Хмельницькій області. Там розповіли, що за заявою зоозахисників відкрито кримінальне провадження. 

-  За заявою зоозахисників  відкрите кримінальне провадження за ч.3 статті 299 ККУ (Жорстоке поводження з тваринами). В процесі розслідування слідчі планують залучати низку профільних фахівців, зокрема, спеціалістів Державної екологічної інспекції, представників ветеринарної медицини, - повідомили в ГУНП в Хмельницькій області.

Судові справи за участі Пальохіна

Раніше Сергія Пальохіна вже неодноразово намагалися притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 88-1 КУпАП (Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах). Дані про це розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Зокрема, у 2018 році було встановлено, що Пальохін порушив правила утримання диких тварин у неволі. А саме – двоє ведмедів жили в клітках площею 15 квадратних метрів. Також зафіксували порушення щодо утримання птахів, єнотовидних собак й лисиць.

Як йдеться в справі, був відсутній дозвіл на тварин та порушено порядок їхнього придбання. Зокрема – відсутнє документальне підтвердження набутих диких тварин у власність.

Тоді Сергій Пальохін пояснив суду, що просторі вольєри для тварин саме будуються. А також невдовзі він отримає відповідний дозвіл на використання об’єктів тваринного світу.

В результаті, Пальохіна від відповідальності звільнили, обмежившись усним зауваженням.

Також справа за даною статтею була відкрита й у 2021 році. Протокол про адміністративне правопорушення тоді склав інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області. У ньому було зазначено, що Пальохін порушив правила утримання диких тварин у неволі. А також – утримував їх без дозволів і документів, які підтверджують законність набуття у приватну власність. 

Тоді у судовому засіданні Сергій Пальохін повідомив, що інспектор склав протокол передчасно. Тож не було можливості усунути виявлені порушення. 

В результаті, суд постановив: закрити справу за відсутності складу адміністративного правопорушення.

Того ж 2021 року Пальохіна все ж притягнули до відповідальності за порушення правил утримання п’ятьох ведмедів. 

У реєстрі йдеться, що тоді був відсутній дозвіл на утримання диких тварин (бурих ведмедів) у неволі. Відсутні відповідні документи законності набуття у приватну власність бурих ведмедів, відсутній дозвіл на право займатися розведенням, у напіввільних умовах чи неволі, видів тварин занесених до Червоної книги України. А також не дотримано умов утримання диких тварин у неволі або напіввільних умовах.

Тоді Сергія Пальохіна визнали винним у вчиненні правопорушення за статтею 88-1 КУпАП (Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах). Його оштрафували на 85 гривень, а ведмедів суд постановив конфіскувати. Також на користь держави тоді стягнули судовий збір на суму – 454 гривні.

Нагадаємо – у серпні минулого року зоозахисники та волонтери поскаржилися на умови проживання ведмедя Балу в зооткутку, який знаходиться в парку імені Чекмана. Клітку, в якій все своє життя живе тварина, назвали катівнею, а замість води там болото.  Тож пропонували перевезти ведмедя в реабілітаційний центр. 

Ситуація набула розголосу та дійшла до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Там за дорученням міністра Руслана Стрільця вирішили перевірити умови проживання бурого в зоокутку. Ми розповідали про це у матеріалі Міндовкілля перевірить умови проживання ведмедя Балу в парку імені Чекмана

Врешті ведмедя передали до Національного природного парку  «Синевир».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • NatA

    Краще б наволонтерили щось для того куточка ,а не проти!

    Людина як може так і доглядає,деякі не можуть ради дати одному домашньому улюбленцю,а цей,щоб не викинули на вулицю прихистив,і ще не так((((

    Сергій звернувся по допомогу,а міська влада не могла запропонувати цю допомогу сама,вічно треба клянчити....

    Сором такій владі і таким"волонтерам"!

    Волонтери допомагають ,а не палки в колеса вставляють!
  • Andrii

    Я у березні був в даному Зоокуточку із своїми дітьми. Тварини були не голодні, я перекинув мясо  через сітку для левів, вони навіть не рухнулися. Інші хижі тварини, теж були із мясом, на наше мясо не реагували, а ні вовк, ані хижі птахи.
    Щодо болота у їх вольєрах, то не у всіх вольєрах було грязно, лише в копитних. Проте, така ситуація навіть в Київському Зоопарку. Біля копитних тварин, по весні, чи після дощу, завжди болото.

    Щодо даних волонтерів, їх бажання закрити зоокуток дивує. Тому що, біля кожного із тварин є інформація, звідки дана тварина, й як вона травмована в попередньому місці перебування.

    Отже, їх бажання закрити зоокуток викликає питання, якби це були дійсно зоозахисники, то вони б допомогли покращити умови, а не закрити зоокуток та вигнати тварин на "вулицю" померти з голоду!
  • Андрій

    Щось дохера волонтерів розвелося

    Читач62 reply Андрій

    Оце точно!

keyboard_arrow_up