Хмельничани викинули більше 20 тонн російської літератури. Що робитимуть з макулатурою

Хмельничани викинули більше 20 тонн російської літератури. Що робитимуть з макулатурою
  • У Хмельницькому триває акція “Руzzкую літературу - на макулатуру”.
  • Понад 20 тонн російськомовних книг вже конвертували у 70 тисяч гривень для ЗСУ. 
  • Волонтери кажуть, навіть не сподівались на такий ажіотаж. А ще показали, що відбувається з книжками далі.

Дитячі книги з російською пропагандою, романи, посібники, а також твори Толстого, Пушкіна, Тургєнєва…Все це роками припадало пилом на полицях багатьох хмельничан. Зараз - опинилось на точці прийому макулатури. Загалом вже назбиралось понад 20 тонн. Ще три повністю завантажені буси волонтери привезли сьогодні, 9 лютого. Журналісти vsim.ua бачили, куди дівається російськомовна література у Хмельницькому і що з нею буде далі.

Акція “Руzzкую літературу на макулатуру” стартувала в листопаді. Проєкт організували “Волонтери Поділля” спільно з міською радою. Хмельничани активно долучались й почали поступово звільняти книжкові полиці вдома від російськомовних книг. Відтак волонтерам вдавалось завантажувати повний бус щотижня. 

Як розповідає БФ “Волонтери Поділля” Анна Маєвська, зібрані книги вирішили не палити, а конвертувати їх у зброю. 

Відео дня

  • Ці книги будуть спрямовані на макулатуру. Палити - це неправильно, адже тут є й екологічна складова. Ці книги мають приносити користь і гроші, аби за ці кошти ми могли купувати речі, які допомагають військовим. Станом на 9 лютого зібрали 70 000 гривень. Ці кошти будуть спрямовані на купівлю патронів специфічного калібру, якими користуються наші снайпери. Кожен такий патрон - це  “хороший росіянин”,- каже Анна Маєвська. 

Як пояснюють волонтери, проєкт має ще й просвітницьку місію. Адже це дає змогу “деокупувати” книжкові полиці хмельничан, аби в дітей у майбутньому ніколи не виникало думки про “братні народи”. 

Планувалось, що акція з “утилізації” російської літератури триватиме близько двох тижнів. Але наразі вирішили зробити її безстроковою. Мовляв, побачили великий попит серед хмельничан. Люди продовжують активно позбуватись книг, написаних мовою окупантів. 

До слова, близько 80% зібраної макулатури - це російська пропаганда, присутня навіть у дитячих книгах. Також чимало побачили тут побутової літератури й романів. 

  • У перекладеній літературі ми зіткнулись з тим, що є фрази, які в оригіналі звучать зовсім по-іншому. Дуже багато є зауважень з цього приводу. Бачимо, що російські перекладачі часто зловживають, перекладаючи так, від чого контекст змінюється, - додають волонтери. 

До проєкту долучались не лише хмельничани, а й жителі громади та області. 

Куди віднести російську літературу?

Хмельничани можуть приносити книги на волонтерську пошту, що на Кам’янецькій, 63/1, а також у будь-яку УМК. Такі пункти збору в кожному мікрорайоні зробили для зручності хмельничан. 

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Німці так робили в 30 х роках. Хворі на голову
  • Алла Мацькова

    З книгами " руськомовними"  боротись легше,  ніж з людьми, які до цих пір нічого не поміняли в собі, продовжуючи розмовляти на окупанській мові((

    Julia Kushnir reply Алла Мацькова

    Алла Мацькова як ще не налетіли зі своїм "мне так удобно,і т.д."
  • Читач38

    Це ті роблять, що в Союзі не хотіли вчити сільської української мови і спішили в російські школи і комсомольці. А тепер перебудувались.
  • Валерій Світельський

    Дуже велике досягнення достойне книги Гіннеса.

keyboard_arrow_up