Хто такий Святий Миколай та чому він приносить подарунки. Історія свята

Хто такий Святий Миколай та чому він приносить подарунки. Історія свята
  • Святого Миколая вважають покровителем дітей, мандрівників, пекарів, моряків.

  • Цьогоріч в Україні його день вперше відзначатимуть 6 грудня. 

Цього року День Святого Миколая вперше відзначатимемо 6 грудня разом із християнами західного обряду, за григоріанським календарем. А за юліанським календарем його святкують на 13 днів пізніше — 19 грудня.

Це улюблене свято малечі, адже за легендою цього дня добрий чарівник приносить дітям під подушку солодощі та подарунки. Звідки ж пішла ця традиція та ким насправді був Миколай, якого нині називаємо Святим. 

Хто такий Святий Миколай

Святий Миколай, також відомий як Миколай Чудотворець чи Миколай Мирлікійський, був християнським єпископом, який жив у IV столітті у місті Мира на території сучасної Туреччини. Це реальна особа, чоловік, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. 

Відео дня

Він проживав у III-IV сторіччі. Миколай народився близько 270 року в місті Патарі, в південно-західній області Малої Азії. Миколай став священиком, а згодом – єпископом у сучасній Туреччині. Після смерті єпископа міста Міри його обрали на цю посаду.

Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. Згодом про його діяння склали чимало легенд.

За переказами, Миколай був надзвичайно чесною та доброю людиною. Бачачи складне становище, в якому перебували бідні люди, він усіляко їм допомагав. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. З часом, люди дізналися про доброту Миколая та почали самі до нього звертатися.

Ще будучи зовсім молодим, він став опікуном сиріт та знедолених. Допомагав всім, хто потребував допомоги, розраджував, захищав. За легендою, якось він заспокоїв бурю на морі, врятувавши рибалок від неминучої гибелі. А його молитва зцілювала калік та хворих, рятувала від смерті приречених на страту.

Чому Миколай “підкладає” подарунки

Існує цікаве пояснення, чому Миколай часто кладе подарунки у шкарпетки. За легендою, він бажав допомогти трьом бідним сестрам, яких через злидні, ніхто не хотів брати собі у дружини. Зовсім бідно жила родина сестер, і Миколай вирішив врятувати їх – він закинув через димохід три мішечки з золотими монетами. Мішечки впали в оселю і потрапили саме до шкарпеток сестер, які їх розвішали сушити перед вогнем.

Саме цю легенду вважають початком традиції підкладати дарунки від імені Святого Миколая. Згодом це стали робити в день смерті святого. Святий Миколай помер 6 грудня близько 345 - 352 рр. у місті Міра. Тіло його поклали з великою пошаною в церкві міста Міри, де воно спочивало до 1087 року. 

На його честь установлено окреме свято. День Святого Миколая відзначають 6 грудня за григоріанським календарем, на який Україна перейшла у 2023 році, і 19 грудня за юліанським. Святий Миколай у сучасній культурі став святковим персонажем, добрим чарівником, якого ототожнюють з образом християнського святого Миколая Чудотворця.

Як розповідає легенда, нині Святий Миколай мешкає в Раю. Але, раз на рік, він спускається на землю, щоб відвідати діток та зробити їм подарунки за чемність, гарну поведінку та старанне навчання. Зазвичай, Святий Миколай кладе свій подарунок під подушку, в шкарпетки або чобітки і вранці всі чемні діти знаходять під нею цукерки та інші бажані сюрпризи. До тих же, хто погано себе поводив та не слухався батьків, Святий Миколай не приходить. 

Традиція дарувати подарунки дітям на свято розповсюдилась Європою із середньовічної Німеччини. Її перейняли Австрія і Польща, а далі — й Україна. Це підтверджується тим, що в Україні теж є звичай класти дітям подарунки під подушку. 

У Радянському Союзі образ Святого Миколая заступив Дід Мороз, який, відповідно до антирелігійної політики очільників компартії, мав стерти образ християнського Миколая. Після того як Україна здобула незалежність, Святий Миколай, традиційна фігура українських зимових свят, став поступово повертатися в масову культуру. 

А до вас приходить Святий Миколай? В яку дату ви його чекаєте?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Игорь Макар

    Можливо і так...Але ідей для подарунків близьким та рідним може бути безліч. Мене особисто зручно презентувати подарункові сертифікати https://kava.ua/uk/certificates на якісь розваги чи цікаве неординарне проведення часу. Щось нестандартне завжди добре запам'ятовується!

  • Ванда Юськив

    На жаль не всі вміють правильно обирати подарунки
  • Valentyna Chernyuk

    Святий Отче Миколаю! Моли Бога за нас грішних! Останній раз ( історія  життя Українського народу свідчить) ми Тебе величали  6 грудня...до 1917 р, а потім... комуняки все у червоний перефарбовували... навіть у колядки лєніна втесували..

    Valentyna Chernyuk reply Valentyna Chernyuk

    Nataliua Sloboguan А дайте відповідь: де знаходиться нетлінне тіло Святого Миколая?  Вірно! San Nicola di Bari! І якого числа поминають Його там, з великою повагою, почестями і любов'ю?Вірно-6 грудня! Посміємось чи задумаємось?!

    Valentyna Chernyuk reply Valentyna Chernyuk

    Nataliua Sloboguan Мені ваша фотка... не цікава..мишаками коти цікавляться. Думайте... якщо...

    Nataliua Sloboguan reply Valentyna Chernyuk

    Valentyna Chernyuk
  • Наталія Піонтковська

    Не вперше

keyboard_arrow_up