Історія відзначення 8 березня: цікаві версії та факти

Історія відзначення 8 березня: цікаві версії та факти
  • Дізнавайтесь чому Міжнародний жіночий день святкують саме 8 березня. 

  • Які є версії походження цього свята, до чого тут текстильниці Нью-Йорка та Клара Цеткін.

  • А також як цей день відзначають в ООН і ще багато цікавих фактів. 

Нині Міжнародний жіночий день радше сприймають як свято краси, весни і жіночності. Але виявляється, нічого спільного з цими поняттями свято не має. Формально його заснувала одна з найвідоміших німецьких комуністок Клара Цеткін. Вона була активним борцем за права жінок.

Однак, справжня історія 8 березня бере свій початок задовго до неї. Чому ж Міжнародний жіночий день святкують саме 8 березня та чому він зовсім нічого спільного немає із весною, квітами та красою. Ми дібрали цікаві версії, факти та міфи про цей день.

Перша версія — День солідарності трудящих жінок

Першою версією становлення 8 березня, як свята, є варіант, згідно з яким, його заснували як День солідарності трудящих жінок після "маршу порожніх каструль". Той провели цього дня ще в 1857 році текстильниці Нью-Йорка. А назву таку він отримав тому, що протестувальники молотили по каструлях черпаками, привертаючи увагу.

Відео дня

Ці жінки виступали за скорочення робочого дня до 10 годин та рівні з чоловіками умови оплати праці. А слід додати, що в ті часи жінки працювали по 16 годин на добу. Також мітингувальниці вимагали наділити жінок виборчим правом. 

Американська версія — Національний жіночий день 

Через кілька десятків років жіночі мітинги повторилися. У 1908 року в Нью-Йорку за призовом соціал-демократичної жіночої організації організували акцію протесту. В ній взяли участь не менше 15 тисяч жінок. 

Вони вимагали рівноправності з чоловіками, скорочення робочого дня, підвищення оплати жіночої праці і отримання права голосу на виборах. Організаторкою маршу була Мод Мелоун — радикальна суфражистка, президентка Гарлемської ліги рівноправності та засновниця Спілки прогресивних жінок. 

Марш пройшов 16 лютого, бо це була неділя – єдиний вихідний на тиждень, коли жінки, які працюють, могли вийти на протест. Він пройшов мирно, нікого навіть не заарештували, хоч і погрожували.

А суфражистка Роза Шнейдерман стала авторкою одного з гасел протестного руху, яке звучало, як "хліба та троянд". Маючи на увазі, що жінки мають право не лише на шматок хліба, а й на гідний рівень життя. Через рік після цього мітингу Соціалістична партія Америки оголосила національний жіночий день. 

Радянська версія 

Через рік після жіночих мітингів в Нью-Йорку із закликом заснувати свято 8 березня виступила відома німецька комуністка Клара Цеткін. На форумі жінок в Копенгагені Цеткін звернулася до міжнародного співтовариства з вимогою затвердити Міжнародний жіночий день, щоб жінки могли проводити мітинги і демонстрації задля привернення уваги громадськості до своїх проблем. 

Ідея Клари Цеткін швидко здобула свої плоди. У 1911 році Міжнародний жіночий день відзначали в багатьох країнах Європи, а в 1917 році жінки отримали виборче право в Австралії, Новій Зеландії, Данії та Норвегії. 

В СРСР 8 березня стало офіційним святом в 1921 році, а офіційний вихідний був введений в 1966 році. Його заснували після демонстрації жінок, які 8 березня 1917 року вийшли на вулиці Петрограда з вимогами "хліба і миру". Вважається, що свято в СРСР "привезла" подруга Клари Цеткін — революціонерка Олександра Коллонтай. 

Скандальна версія 

Противники Міжнародного жіночого дня стверджують, що у тих самих страйках і мітингах в 1857 році брали участь не текстильниці, а представниці найдавнішої професії. Вони нібито вимагали виплатити зарплату матросам, які хотіли користуватися їх послугами, але не могли заплатити через відсутність грошей. 

Подібна акція відбулася ще раз — 8 березня 1894 року в Парижі. На цей раз жінки легкої поведінки вимагали заснувати спеціальні профспілки і визнати їх права нарівні з співробітницями сфер послуг, які шиють одяг або печуть хліб. 

Офіційна версія ООН 

Деякі історики сходяться на думці, що 8 березня — звичайна політична кампанія соціал-демократів та комуністичний пережиток. Однак, не можна однозначно ігнорувати той факт, що свято заснували в результаті появи жіночого руху. 

Те, що 8 березня не має ніякого відношення до комунізму, свідчить і той факт, що свято визнали в ООН. Там в 1975 році нарешті оголосили справжнє значення свята. В Організації закликали всі країни світу оголосити 8 березня — Днем боротьби за права жінок. 

Більш того, кожен рік в ООН вибирають тему, якій присвячено 8 березня — зазвичай це те питання, яке зараз вимагає особливо пильної уваги. Наприклад, у 2020 році ООН проводило 8 березня під темою: "Я — покоління рівноправності: реалізація прав жінок". 

8 березня хочуть перенести на 25 лютого

Нагадаємо, депутати Верховної Ради пропонують скасувати святкування 8 березня та ряд інших свят. Мотивують це тим, що досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий “Міжнародний жіночий день”, встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. За словами нардепів, він впроваджений за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року. Натомість, кажуть, доцільніше відзначати “День української жінки” в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки Лесі Українки — 25 лютого. 

Нардепи зареєстрували в Уряді відповідний законопроект. За їхніми словами, він спрямований на “визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі”. А в “Дії” нещодавно провели опитування чи залишати 8 березня вихідним. Свою думку виловили більше 2 мільйонів користувачів. Голосування за вихідний 8 березня стало наймасовішим за всю історію проведення опитувань у додатку. За шість днів у ньому взяли участь понад 2,1 мільйони людей.

Журналісти vsim.ua також опитали хмельничан чи потрібен вихідний на 8 березня. Що вони відповіли дивіться у відео за посиланням

Цікаві факти про 8 березня

До слова, у 2023 році Міжнародний жіночий день припадає на середу. Він мав би бути державним вихідним. Однак згідно з законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" всі вихідні скасовано, поки діє воєнний стан. Отож, сьогодні це офіційно робочий день, як і торік. Втім, кожен роботодавець може ухвалювати рішення індивідуально.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up