Скільки людей вважають, що 8 березня має бути вихідним: результати опитування "Дії"

Скільки людей вважають, що 8 березня має бути вихідним: результати опитування "Дії"
  • Українці поставили рекорд в “Дії” серед опитувань. 

  • Відповідали чи потрібен вихідний на 8 березня.

  • Свою думку виловили більше 2 мільйонів користувачів. 

У застосунку “Дія” закінчилося опитування щодо того, чи залишати 8 березня вихідним днем в Україні. Нагадаємо, воно стартувало 28 лютого. Понад 60% користувачів сервісу висловилися «за» вихідний у Міжнародний жіночий день. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, голосування за вихідний 8 березня стало наймасовішим за всю історію проведення опитувань у додатку. За шість днів у ньому взяли участь понад 2,1 мільйони людей.

Більшість проголосувала за те, аби таки залишити 8 березня вихідним — це понад 1,3 мільйони голосів. Загалом маємо такі результати:

Відео дня

Зазначається, що результати цього опитування будуть враховані у Верховній Раді під час ухвалення відповідного законопроекту.

— Вдячний усім, хто голосує і допомагає нам будувати електронну демократію. Робимо все, щоб держава враховувала думку кожного українця, — написав Федоров. 

 Раніше ми повідомляли, що депутати Верховної Ради пропонують скасувати святкування 8 березня, 1 травня та Дня перемоги 9 травня. Нардепи зареєстрували в Уряді відповідний законопроект. За їхніми словами, він спрямований на “визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі. 

Цим документом вони пропонують встановити нові українські свята і зробити їх офіційними вихідними днями:

Які теперішні вихідні та святкові дні натомість планують відмінити читайте за посиланням

Довідка: 
Традиції масштабного святкування 8 березня підтримують переважно у країнах, на які мав вплив СРСР або Китай. За межами пострадянських країн лише близько десяти країн визнають цей день офіційним вихідним: Алжир, Бразилія, Буркіна-Фасо, Камерун, Китай, Куба, Італія, Ізраїль, Лаос, Монголія, В'єтнам і Замбія.

Додамо також, що повна назва свята 8 березня звучить так — Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир (рішенням ООН від 1977 року). Ця міжнародна дата щорічно відзначається на згадку про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок. Темою цієї дати також є рух за права людини, виокремлюючи права жінок, привертаючи увагу до таких питань, як гендерна рівність, сексизм, репродуктивні права та насильство щодо жінок. 

Однак, в свій час комуністичний режим “присвоїв” собі це свято. Протягом 20 століття 8 березня відзначалось в СРСР та країнах соцтабору як державне свято — День жінки. І, на жаль, в більшості людей воно тепер асоціюється радше з тюльпанами та подарунками, аніж з боротьбою за рівноправ’я жінок. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Людмила Крук

    Питання поставлено невірно і провокативно.Свято потрібне,не обов'язково,щоб день був вихідний.Я за свято.
  • Тетяна Чернова

    Подивіться як купують квіти! Якщо меньше, то тільки тому що вони значно дорожчі, ніж в минулі роки. Пишуть одне, а життя продовжується.
  • Нина Лукашук

    Кожен святкує як може один буде прати до обіда друга варити а розумний виїде на природу
  • Ольга Лисенкова

    Ні

keyboard_arrow_up