Сміттєпереробний завод та Палац спорту в Хмельницькому: яка ситуація зараз і що далі

Сміттєпереробний завод та Палац спорту в Хмельницькому: яка ситуація зараз і що далі
  • Воєнний стан «поставив на паузу» дорогі проєкти.

  • Що з ними буде далі?

З початком нової фази російсько-української війни видатки з бюджетів суттєво обмежили. Це стосується і державної, і місцевих скарбниць. Казначейська служба пропускає тільки платежі пов’язані з найбільш нагальними витратами, як от на оборону чи соціальну сферу. При цьому витрати на капітальні видатки зараз заблоковані.

Що ж у такому випадку відбувається з Палацом спорту та сміттєпереробним заводом, які є найбільш масштабними проєктами у Хмельницькому останніх років?

Палац спорту

Масштабне будівництво на Прибузькій, яке триває від початку 2019 року, просувалося відносно швидко. Будівельники звели «коробку» Палацу спорту, проклали комунікації, почали внутрішнє облаштування та оздоблювальні роботи.

Відео дня

Станом на кінець минулого року вартість будівництва Палацу спорту оцінювалася у понад 448 мільйонів гривень. Витратили на об’єкт станом на той момент майже 200 мільйонів гривень. Підрядником є ТОВ «Будівельний Альянс Груп».

Наразі всі роботи у Палаці спорту зупинені, а фінансування об'єкта не здійснюється. Про це журналісту vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук.

— Всі ті обсяги робіт, на які було фінансування, на сьогодні виконані і там перебуває охорона на об’єкті, роботи не проводяться в принципі, тому що на сьогодні капітальні видатки з міського бюджету не проводяться жодні, — розповів чиновник.

За його словами, Палац спорту готовий орієнтовно на 65-70%. Потрібно ще завезти та встановити обладнання, а також облаштувати довколишню територію.

Журналіст vsim.ua також запитав про можливу консервацію будівництва. Вона проводиться, серед іншого, у випадку відсутності фінансування для збереження того, що вже збудовано. Микола Ваврищук сказав, що цього року будівельні роботи, найімовірніше не відновлять. А вже наступного року долю Палацу спорту вирішуватимуть, враховуючи ситуацію, яка буде на той час.

Сміттєпереробний завод

Про будівництво заводу у Хмельницькому говорять вже не один рік. Міський голова Олександр Симчишин мав плани щодо цього і під час першого, і під час другого термінів.

Станом на початок цього року вартість будівництва заводу та рекультивації наявного полігону оцінювали у 36,5 мільйона євро. Це 1,18 мільярда гривень за тодішнім курсом. Зараз за офіційним курсом НБУ це приблизно стільки ж, але якщо брати середній ринковий курс, то це буде понад 1,28 мільярда.

Передбачається, що більшу частину грошей отримають у вигляді кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку й гранту Європейського союзу.

Микола Ваврищук розповів, що станом на березень-квітень тендерна документація була готова та перебувала на розгляді у банку. Оголошувати тендер можна вже, але цього не роблять через воєнний стан. Коли він завершиться, будуть вирішувати, чи оголошувати тендер, а якщо так, то коли.

— Поки в нас є воєнний стан, жодних тендерів не може бути оголошено і вони не оголошуються, але ми готові, ми були готові ще це зробити в березні-квітні, документи всі були готові, вони лежать на перегляді в банку, тобто фактично ми готові, але до кінця воєнного стану жодних рухів у цьому напрямку робитися не буде, — розповів Микола Ваврищук.

Читайте також: Запланували транспортні зміни на вулиці Прибузькій. Що саме хочуть зробити

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Елена Губаль

    Дійсно, реалія така, що бюджет не безмежний. Коли благоустрій міста починається з малого, а воно коштує не мало, бо це різні сфери (транспорт, озеленення, ремонтні роботи тощо), то до масштабного не доходимо. Шкода, що у свідомості людей існує переконання, що у бюджеті всі лише крадуть, а навколо нічого не змінюється. Розплющуйте очі - суспільство складається з людей, які повинні докладати зусиль, а не зауваженнями розкидатись, почнімо з самих себе!
  • Liudmyla Hryhorieva

    Можна нарешті по всьому роздільне сортування сміття розпочати? Контейнери для пластику та сміття - це ж не завод будувати.

    Liudmyla Hryhorieva reply Liudmyla Hryhorieva

    Віктор Бакун поблизу мене немає й близько, але мешканці готові до роздільного. У Спецкомунтрансі кажуть, що це не у пріоритеті їхньої роботи. Два роки просимо, відправляють до приватних фірм. Тобто міській владі це не треба.

    Віктор Бакун reply Liudmyla Hryhorieva

    Liudmyla Hryhorieva там де і є контейнери для роздільного сортування, його дотримуються приблизно 10% громадян а то і менше, все скидають в кучу і в багатьох випадках взагалі біля контейнерів
  • Олександр Савін

    Палаци будували в час війни за пів лярда, а зараз бля артилеріі не вмстачає ?
  • Читач00

    Симчишин вже другу каденцію мером нашого міста ,а віз з заводом ніяк нерішається скоро як в кацапстані будемо по сміті ходити і їздити....

keyboard_arrow_up