Кладовище на Кам’янецькій заросло бур’янами. Коли там почнуть робити парк

Кладовище на Кам’янецькій заросло бур’янами. Коли там почнуть робити парк
  • Старому цвинтарю на Кам’янецькій більше сотні років.
  • Серед похованих є відомі люди. Наприклад, колишній міський голова, військові та лікарі.
  • Там планують облаштувати меморіальний парк.
  • Коли розпочнуть роботи та як кладовище виглядає зараз?

Історія старого цвинтаря на Кам’янецькій налічує близько 150 років. Ховати людей там почали ще в 1870 році. Тоді всю ділянку цвинтаря було поділено на 3 частини - для православних, католиків і євреїв. Серед похованих є і відомі в місті люди. Зокрема - могила колишнього міського голови Миколи Сікори, відомого офтальмолога Сергія Полозова та проскурівської підпільниці Марії Трембовецької. Також є могила англійського офіцера, який воював у складі військ Антанти, — Віктора Лоуренса Едвардса. Він помер у проскурівському госпіталі після бойового поранення.

Ще два роки тому про похованих людей на цьому цвинтарі нам розповідав місцевий мешканець і краєзнавець Сергій Причишин-Кліновський. Він знає про поховання більше, бо там спочивають його предки. Тоді він розповідав журналістам vsim.ua, що на кладовищі крім звичайних могил, є підземні склепи. Тому під час прогулянки він просив дивитися під ноги, адже входи до деяких добряче позаростали й з-поміж трави їх не було видно.

Нет описания.

Відео дня

Також із паном Сергієм ми проходили повз могили, він показував й розповідав, хто і де похований. Роздивитися надгробки можна було зблизька. Більше про все це читайте в матеріалі - Генерали, відомі лікарі та китайці: хто спочиває на старому кладовищі у Хмельницькому.

На цвинтарі зроблять освітлення, облаштують доріжки й висадять декоративні дерева

Поховання на Кам’янецькій вже давно не здійснюють, а місцеві мешканці називають кладовище “старим”. Минулого року в міській раді вирішили офіційно його закрити. Як нам розповів керівник СКП “Хмельницька міська ритуальна служба” Сергій Бортник, там планують облаштувати меморіальний парк. Про це підготують відповідний проєкт рішення, який запропонують на сесії міськради.

За словами Сергія Бортника, на території цвинтаря займуться благоустроєм. Зокрема - висадять декоративні дерева й зроблять пішохідні доріжки. Початок робіт планують на цей рік. Та чи вдасться все розпочати, відповіді не дають. Оскільки “питанням у повітрі” залишається сума, що знадобиться для облаштування парку.

Кладовище заросло бур’янами

Сьогодні, 4 червня, ми навідалися на цвинтар і подивилися, як він виглядає. Ще два роки тому із краєзнавцем Сергієм Причишиним-Кліновським ми ходили біля могил і розглядали надгробки. Зараз зробити цього не можна, адже все тут потопає у кущах.

Доріжок між похованнями вже не видно. Замість них - бур’яни. Більшість із цих зарослів сягають вище пояса дорослої людини. Де-не-де серед трави стирчать хрести, які нагадують, що тут розташоване кладовище. 

Згідно з публічною кадастровою картою України, площа кладовища сягає 5,564 гектара. Територія відгороджена від дороги високим парканом. Хмельничани часто ходять через цю ділянку, тому там є протоптані стежки. А деякі тут вигулюють домашніх улюбленців. На момент нашого візиту один з місцевих гуляв там із собакою породи “хаскі”. 

Керівник міської ритуальної служби Сергій Бортник сказав, що комунальники займуться викошуванням трави на цвинтарі вже найближчими днями.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Tatyana Palamarchuk

    Застаріле фото!
    Сьогодні там проходила, все гарно покошено )
  • Валентина Кміта

    я корінна проскуровчанка і це клавище памьятаю.там поховані батьки і родичі моіх знайомих,сумно,що могили в такому жахливому стані.це не дивно,тому що на кладовищі в шаровечці є такий же жах.це культура націі і маємо що маємо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up