Кожен сьомий водій шпигує на користь рф через мобільні навігатори: деталі

Кожен сьомий водій шпигує на користь рф через мобільні навігатори: деталі
  • Два застосунки мобільних навігаторів є російськими. 

  • Вони досить поширені в Україні. Тож за їх допомогою ворожі спецслужби отримують інформацію про ситуацію на дорогах та навіть входи й виходи до будинків. 

  • Дізнавайтесь якими навігаторами краще не користуватися, аби не допомагати окупантам. 

Навіть під час повномасштабного вторгнення в Україні досі можна встановити російські навігаційні додатки “2-GIS” та “Яндекс Карти та Навігатор”. Однак, часом водії й не здогадуються, що ці застосунки контролюються урядом країни-агресора. 

Кожен сьомий водій

За допомогою них спецслужби окупантів в режимі онлайн отримують інформацію про ситуацію на українських дорогах, проїзд військової техніки та навіть входи й виходи до будь-якого будинку. Про це повідомляють на сайті Інституту масової інформації. 

— Для цього їм не потрібна армія шпигунів, адже цю інформацію збирають та передають тисячі наших водіїв. 15%, а це кожен сьомий водій в Україні, використовує російські мобільні навігатори під час поїздок, — свідчать дані дослідження Громадської спілки "Асоціація відповідальних перевізників". 

Відео дня

Водій може не знати, що шпигує на ворога

Незважаючи на санкції російські автонавігатори "2-GIS" та "Яндекс Карти та Навігатор" легко завантажити та користуватися ними за допомогою VPN. 

— Застосунки отримують та можуть передати безліч інформації про українські міста, включаючи об’єкти критичної інфраструктури, переміщення військових чи місця скупчення людей. Водій може навіть не знати, що став шпигуном — щоб передати інформацію, йому просто потрібно проїхати повз ці об’єкти з увімкненим навігатором, — йдеться у дослідженні.

Дані "Асоціації відповідальних перевізників" свідчать, що найбільше російських навігаційних додатків встановили на свої смартфони водії Харкова, Одеси та Дніпра. Таких користувачів там від 42% до 58%. 

російське коріння 

2-GIS

Цікаво, що власники додатків не приховують своє російське коріння. Із App Store та Google Play на сторінці "2-GIS карти і навігатор офлайн" раніше можна було дізнатись, що розробником є зареєстрована в ОАЕ компанія Urbi Gulf FZ-LLC. Нині ж він недоступний для завантаження в Україні. Однак, за кордоном його можна вільно скачати на свій гаджет. А на території нашої країни користуватися за допомогою VPN. 

У Політиці конфіденційності застосунку, яка є у вільному доступі, йдеться про те, що обробку персональних даних здійснює кіпрська компанія 2GIS LOCAL SEARCH LIMITED. За даними “Асоціації відповідальних перевізників” її основними бенефіціарами є росіянин Олександр Сисоєв та державний Сбербанк росії. 

А головний офіс товариства “ДубльГіс”, яке дає можливість безкоштовно користуватись 2-GIS, розташований в російському Новосибірську. До того ж, у червні 2020 року 72% акцій компанії-виробника додатку купив Сбербанк. А ще 3% її акцій належить товариству "О2О Холдинг" — це спільне підприємство Сбербанку і Mail.ru Group. 

У дослідженні зазначають, що навіть є сайт https://2gis.ua/kyiv. На ньому збирають інформацію про розташування організацій, висотність будівель та входи і виходи з них. 

Яндекс Карти та Навігатор

Додаток із серії Яндекс — "Яндекс Карти і Навігатор" — давно відомий в Україні. У Політиці конфіденційності застосунку вказали, що розпорядником персональних даних є товариство Яндекс. Воно зареєстроване в росії та опосередковано також належить Сбербанку росії. 

— Yandex та 2GIS включені до Реєстру організаторів поширення інформації в мережі Інтернет та відповідно до Федерального закону рф "Про інформацію" мають не тільки зберігати відомості про користувачів та їх реєстраційні дані, але й передавати всі отримані дані по запиту підрозділам федеральної служби безпеки рф, — повідомляє ІМІ. 

В чому небезпека

Це означає, що будь-яка інформація, яку "побачить" навігатор, вже за кілька хвилин може опинитися у руках військових країни-агресора. Найбільшу небезпеку це несе тоді, коли такими навігаторами користуються волонтери, які їздять на передову, військові та працівники критичної інфраструктури. 

— Ворог постійно шукає нові цілі та об’єкти для ураження, йому вкрай цікаво які шляхи й мости є більш завантаженими, куди їздить на роботу військовослужбовець, а куди головний інженер ТЕЦ. Тому питання негайного припинення використання російських мобільних застосунків шпигунів це питання безпеки кожного, — зазначають у дослідженні.

До того ж росія використовує дрони-камікадзе. Вони, як і автонавігатор, рухаються за заздалегідь встановленим маршрутом.

"Асоціація відповідальних перевізників" звернулась до правоохоронних органів з проханням вплинути на ситуацію та заборонити в Україні роботу російських агрегаторів. І вже вдруге — до РНБО. Однак, поки результатів немає. 

Нагадаємо, раніше ми писали про 10 російських застосунків, які збирають інформацію про користувачів. Вони маскують під ігри, є соцмережами чи поштою. Детальніше про це читайте за посиланням. 

А ви користуєтесь російськими навігаторами чи іншими додатками?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up