Мешканці новобудов біля «Woodmall» скаржаться на дитячий садочок: деталі конфлікту

Мешканці новобудов біля «Woodmall» скаржаться на дитячий садочок: деталі конфлікту
  • Жителі провулку 1-го Вінницького поскаржились на приватний дошкільний заклад. 
  • Кажуть, що діти садочка користуються майданчиком, а батьки займають паркомісця, за які мешканці сплачують кошти. 
  • Розповідаємо про ситуацію детальніше: зібрали коментарі жителів, дирекції закладу і власника приміщення. 

Мова йде про провулок 1-й Вінницький, 9. Ця новобудова була здана в 2022-му. Поруч з будинком тут зробили й благоустрій – облаштували дитячий майданчик і паркомісця для жителів.

Мешканці кажуть, щомісяця сплачують кошти за обслуговування будинку, в тому числі й за паркування.

Конфлікт спалахнув через те, що майданчиком користуються діти приватного дошкільного закладу «Я люблю Монтессорі», який розташований поруч, а батьки займають паркомісця. Окрім цього, вище будують дорогу й окремий заїзд до садочка. Жителі обурюються і кажуть, що через це біля будинку руйнується бруківка.  Розповідаємо про проблему детальніше і яким бачать її вирішення всі сторони конфлікту. 

Відео дня

«Чому ми маємо ремонтувати за власний кошт, коли хтось користується безкоштовно?»

Дитячий майданчик, який є однією з причин конфлікту, з’явився тут одразу з новобудовою. Поруч була невелика будівля, яка здавалась під комерцію. Минулого року сюди переїхав приватний садочок «Я люблю Монтесорі». З цього часу майданчиком почали користуватись вихованці закладу. 

Мешканка новобудови Юлія (ім’я змінене за проханням) розповідає, в будинку проживає багато мам з дітьми, які гуляють на цьому дитячому майданчику. Але через те, що територія невелика, тут усім ніде розвернутись.  

– Через те, що вони недобудували свій дитячий майданчик, вони користуються нашим. Спочатку в цьому була проблема, бо вони ламають гойдалки, не ремонтують їх. Там малесенький майданчик, де немає всім розміститись. Тоді мами з нашого будинку почали обурюватись. Але потім з’явилась інша проблема – батьки і працівники садочку почали паркуватись на наших паркомісцях, яких і так мало.  Ми платимо в ОСББ за обслуговування прибудинкової території разом з паркомісцями і дитячим майданчиком. Якщо щось зламається – ми це ремонтуємо власними коштами. Чому ми маємо це робити, а хтось безкоштовно буде цим користуватись?, – каже жителька будинку. 


Мешканці також додають, що працівники садочка нанесли розмітку «місця для людей з інвалідністю» і ставлять там свої автомобілі. 

«Потрібно поставити шлагбаум»

Цими вихідними жителі новобудови провели спільні збори, де були присутні працівники садочка, власник приміщення й депутат міської ради Роман Ужва. На місці була й поліція. Намагались врегулювати конфлікт. 

Голова ОСББ Сергій каже, до спільного рішення прийти не вдалося. Наголошує, із проблемою ще раніше звертались до міської ради, але все закінчувалось «відписками». 

Хмельничанин додає, що порозумітись не вдається не із самим садочком, а з власником цього приміщення. 

– До дитячого садочка в нас претензій немає, лише до власника приміщення. Спілкувались з ним, але порозуміння в цій ситуації немає. Він не платить кошти на утримання будинку, але користується нашими спільними мережами. До садочка єдине питання, щоб вони не паркувались тут. Мешканці хвилюються за безпеку своїх дітей, адже багато машин тут заїжджають і виїжджають. Тому моє бачення – потрібно поставити шлагбаум, щоб сюди ніхто не заїжджав. Але поки земля в комунальній власності, цього ми зробити не можемо, – пояснює голова ОСББ.  

Як коментують ситуацію в приватному садочку?

Журналістка vsim.ua звернулась за коментарем до директорки дошкільного закладу «Я люблю Монтесорі». Вона пояснила, що земля, про яку йде мова – у комунальній власності. Вважає, що конфлікт може вирішитись тоді, коли будуть встановлені чіткі межі між землею ОСББ і дошкільного закладу. 

– Ситуація може вирішитись дуже просто, якщо є нормальний діалог. Наразі нас об’єднує загальна територія, яка є в комунальній власності. Через це і виникають сутички. Якщо встановляться межі і поділиться територія – конфлікт усунеться раз і назавжди, – каже директорка закладу Ірина Кравчук. 

Вона також додає, що заклад має свій дитячий майданчик і місце для прогулянок дітей. Мовляв, залишилось завезти обладнання і поставити гойдалки. Окрім цього, до садочка будується дорога, окремий заїзд і парковка. За словами Ірини Кравчук, близько 50% робіт уже виконано. 

– Дитячий майданчик у нас є свій. Цей майданчик, про який йде мова, використовується садочком рідко…Приваблюють дітей гойдалки – після того, як батьки їх забирають, вони можуть там покататись. Хоча наразі майданчик також є у комунальній власності. Він є прилеглим до будівлі садочка. Сама будівля приватизована, а земля і майданчик – загального користування. Коли ми приїхали сюди, мешканці одразу були проти. Хоча власник нас запевнив, що ми вільно можемо користуватись майданчиком, – прокоментувала директорка «Монтесорі». 

«Садочок ні в чому не винний»

Хмельничанин Павло Громов – власник приміщення, який орендує заклад «Я люблю Монтесорі». До слова, він має у власності й кілька СТО на Трудовій. Одна з них межує із згаданим вище дошкільним закладом. 

Ми звернулись за коментарем до підприємця. Поцікавились, яким він бачить вирішення ситуації між жителями новобудови і приватним дошкільним закладом і що думає про конфлікт. 

Як вважає Павло Громов, ситуація може вирішитись лише за втручання міської ради

– Або рішення суду або земельна комісія це має вирішити, а не вирішуватись між мешканцями і дитячим садочком. Особисто моя думка – це хуліганські дії. Блокування роботи дитячого садочка і доступу до закладу – це не зовсім правильні вчинки. Це землі міської ради, тобто це комунальна власність. Чому батьки не можуть під’їжджати туди і забирати дітей? Чому мешканці будинку вирішили, що це їхня приватна власність? Садочок ні в чому не винний, – прокоментував Павло Громов. 

Наразі чим закінчиться конфлікт, поки невідомо. Ми слідкуватимемо за перебігом ситуації. Не пропустіть оновлення на нашому сайті. 

Мешканці кажуть, що через будівництво дороги вище у дворі руйнується бруківка
Тут почали будівництво дороги, яка вестиме до садочка

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up