Михайлів день 2022: історія, традиції, заборони свята

Михайлів день 2022: історія, традиції, заборони свята

У 2022 році Михайлів день припадає на понеділок. Цього дня віряни обов'язково відвідують церкву та моляться архістратигу Михаїлу. У давнину вважалося, що відсьогодні Михайло на білому коні приносить зиму. Та цьогоріч погодні умови випередили дату. Дізнавайтесь походження цього свята, хто такий Михайло, традиції та заборони дня. 

21 листопада православні віруючі відзначають церковне свято – захисника небесних сил Архістратига Михаїла. У народі день отримав назву «Михайлівські відлиги» або «Михайлівські грязі».

Повна назва свята – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних. Безтілесними силами небес називають ангелів і Архангелів, а Михайло очолює їх. 

Михайлів день має усталену дату – 21 листопада, або 8 листопада за григоріанським календарем. Вона обрана невипадково. Листопад у давні часи був дев’ятим за рахунком місяцем і символізував дев’ять ангельських чинів, а восьмий день обраний, тому що ангельський суд на Страшному суді здійсниться у 8 день. Як же з’явився цей день?

Відео дня

Історія

Архістратиг Михаїл вважається найгрізнішим ангелом у Господньому воїнстві. Свято на його честь встановили ще в IV столітті. Церква ставить Михаїла на чолі Небесного війська. Вважається, що саме він вступив у бій із Сатаною та отримав над ним перемогу. 

За переказами, колись Сатана був найзарозумілішим із небесних духів, за що його з назвали Люцифером. Але з часом у нього з’явилися самолюбство, гордовитість і злість, і він захопив багатьох інших духів.

Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів і виступив на війну проти Сатани і його ангелів. Сатану скинули, а Архангел Михаїл далі бореться за славу Божу.

Архистратига Михаїла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його покровителем Києва. Він зображений на гербі Києва.

Найчастіше в цей день погода ще тепла, але люди вже зустрічають початок зими, тому що з Михайлового дня починаються холоди і заморозки. Цьогоріч погода випередила дату. 

Традиції 

У цей день православні не виконують будь-яку роботу в корисливих цілях, а йдуть до церкви, аби помолитися за здоров’я  рідних. На Михайла наші пращури намагалися допомагати людям або займатися благодійністю. Також день вдалий для вирішення будь-яких сімейних проблем.

21 листопада накривали святковий стіл. До столу запрошували гості, адже за прикметою багато гостей у будинку в цей день пророкують господарям заможний наступний рік. Навіть існувала думка — чим більше буде страв, тим задоволенішим буде архістратиг Михаїл.

Через тиждень після Михайла починається Пилипівка — 40-денний Різдвяний піст. Тож на Михайла накривають щедрий стіл, на який виставляють різні м’ясні страви.

Заборони

Народні прикмети

Нагадаємо, 21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи та День десантно-штурмових військ. А за григоріанським календарем сьогодні Введення в Храм Пресвятої Діви Марії.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач52

    Слава ЗСУ і героям України!!!

keyboard_arrow_up