Адвент 2022: чому на двері вішають вінок та купують календар, що можна і не можна робити в цей період

Адвент 2022: чому на двері вішають вінок та купують календар, що можна і не можна робити в цей період

Дізнавайтеся що це за свято Адвент і чим воно відрізняється від православного Різдвяного посту, чому на двері будинків перед Різдвом вішають вінок та що він символізує, а також все про популярні адвент-календарі. 

В останні роки серед хмельничан набули популярності так звані адвент-календарі. Однак не кожен знає що Адвент — то особливий період у вірян. 

Слово "Адвент" виникло від латинського "adventus", що в перекладі означає "пришестя". Цей період подібний до православного Різдвяного посту, але відзначають його католики та деякі протестанти. Коли ж починається піст у 2022 у католиків, і які існують традиції, пов’язані з цим періодом. 

Різдвяний піст 2022 у католицизмі 

Традиційно Адвент триває з 15 листопада до 24 грудня. Але в протестантів період трохи змінений — з 27 листопада до 24 грудня. Цей період необхідний, щоб підготуватися до важливого свята — Різдва Христового.

Відео дня

На відміну від православної віри, в католицизмі під час посту немає ніяких обмежень в харчуванні. Рекомендується обмежити себе в споживанні їжі (до 1-2 разів на день) і відмовитися від м'ясних і молочних продуктів. 

Суворого посту в харчуванні віруючі дотримуються за бажанням. Більше значення надається їжі духовній, молитвам і богослужінням.

Протестанти взагалі не постяться по датах — вони роблять це тоді, коли самі вважають за потрібне. Наприклад, якщо вірянин розуміє, що у нього в житті настав важкий період або його здолала серйозна хвороба, то може відмовитися від тієї чи іншої їжі. 

Протестанти та католики вважають, що немає сенсу турбуватися про своє тіло, якщо душа не в порядку.

Скільки днів триває Адвент 

Різдвяний піст у католиків і протестантів розділений на два етапи. Існує так званих чотири Адвенти, не більше і не менше. Терміни Адвенту:

Що означає вінок Адвенту

Часто в закордонних фільмах можна побачити, що перед Різдвом герої прикрашають будинки та чіпляють на двері різдвяні вінки — з хвої та прикрашені стрічками, свічками чи ялинковими прикрасами. Це не просто гарна традиція. 

Вінок Адвента — головний символ свята. Він виглядає як вінок з ялинових гілок з чотирма свічками. Саме такий вінок християни вішають на двері або ставлять вдома, щоб перед ним молитися Господу.

Символізм вінка:

Що роблять під час Адвенту

Чотири свічки на вінку Адвенту символізують певні тижні посту. Ці ж свічки вказують на найважливіші періоди, які зв'язані з Ісусом Христом і його діяльністю, тому в різні дні католики і протестанти запалюють різні свічки:

Адвент-календар

Популярний нині Адвентський календар — то не лише оригінальний подарунок. Він важливим атрибутом Адвенту. Він може бути у формі картонного будиночка, мішечків, шкарпеток з кишеньками або інших святкових органайзерів. 

Сенс в тому, що в кожному відсіку такого календаря є солодощі і записка — наприклад, цитата з Біблії. Такі календарі можна дарувати дітям, щоб вони кожен день відкривали для себе істину Божу і з кожним кроком сильніше відчували наближення Різдва.

Що не можна робити під час Адвенту 

Незважаючи на відсутність суворих заборон церкви, під час Адвенту вірянам не рекомендують:

В цей період радять готуватися до сповіді перед Богом і ставити перед собою високі духовні цілі, виконуючи все необхідне, щоб досягти їх.

А ви вішали вінки на двері чи купували адвент-календарі, не знаючи що це означає?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up