Міжнародна компанія допоможе хмельничанам, домівки яких постраждали від ракетного обстрілу 31 грудня

Міжнародна компанія допоможе хмельничанам, домівки яких постраждали від ракетного обстрілу 31 грудня
Фото ілюстративне, з сайту Хмельницької міської ради
  • Вікна, скло та фурнітуру замінять в 64 квартирах. 

  • Кошти на це надасть швейцарська компанія Medair. 

  • Дізнавайтеся деталі. 

В останній день 2022 року російські окупанти вдарили двома ракетами вдарили по мікрорайону Дубове. Вони попали в один військових об’єктів та АЗС. Внаслідок цього пошкоджено заправку, дитячий садок, багатоповерхівки, приватні житлові будинки, склади, магазини, об’єкти комунальної інфраструктури, 8 приватних авто. Повилітали сотні шибок і дверей. Збитки – великі й серйозні.

Лише в одній із новобудов мікрорайону Дубове 45 пошкоджених квартир та зірвані ворота 30 гаражів. Осколки ракети були в квартирах й у стінах будинку. Віконні рами вдавило всередину квартир. Детально про це читайте в матеріалі Наслідки ракетного удару по Хмельницькому ліквідовували комунальники (ФОТО, ВІДЕО)

Нещодавно міський голова Олександр Симчишин підписав меморандум з організацією Medair. Він зазначив, що в його рамках буде надаватися гуманітарна допомога у сфері охорони здоров'я, підтримка внутрішньо переміщених осіб, забезпечення проведення ремонтних робіт та надання будівельних матеріалів. 

Відео дня
Тут і далі фото зі сторінки Олександра Симчишина

Крім того, Medair, своїми коштами замінить вікна, скло та фурнітуру в 64 квартирах, які постраждали від терористичної атаки 31 грудня.

Довідка:
Medair — це міжнародна неурядова організація (МНУО), мета якої — полегшити страждання людей у ​​найвіддаленіших і спустошених місцях світу. Medair прагне допомогти людям, які постраждали від стихійних лих і конфліктів, відновитися з гідністю, надаючи якісну гуманітарну допомогу.
Заснована у Швейцарії, у 1989 році, Medair допомагає найбільш уразливим — незалежно від раси, статі, релігії, віку чи національності. Станом на 2019 рік у Medair працювали понад 1 500 співробітників по всьому світу, а річний операційний бюджет становив 90 591 326 доларів США. 

Також мер зустрівся із представництвом ЄС в Україні та організації НЕФКО. Вони допоможуть модернізувати в Хмельницькому систему водопостачання, утеплення закладів освіти тощо. 

— Тепер працюємо над проектом із забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Мова про забезпечення житлом майже 1 тисячі українців, житло яких знищили російські терористи, — повідомив Симчишин. 

Додамо, що на четвертий день після вибухів хмельницькі комунальники повідомили, що встигли вже засклили більше 50 вікон мешканцям Дубового. Скло, поліетилен, дошки використали з матеріального резерву, який завчасно заготовили у 2022 році, передбачаючи можливі дії росії. 

Куди звернутися аби подати заявку на пошкоджене майно

Хмельничани, у яких внаслідок вибуху 31 грудня пошкодились металопластикові вікна, можуть звернутися до управляючої муніципальної компанії "Дубове" (за адресою вулиця Петлюри, 61 (колишня вулиця Купріна — ред.) та написати заяву на ім'я міського голови (зразок нададуть в УМК).

Також жителі Хмельницької громади, які зазнали збитків під час ворожих обстрілів, можуть отримати грошову компенсацію від держави. Про це йдеться в сюжеті телеканалу ”Місто”.  

Як отримати компенсацію за пошкоджене майно

Механізм отримання компенсацій поки що передбачений лише законопроектом, який у першому читанні підтримали 1 квітня цього року. У серпні в Україні створили Реєстр пошкодженого та знищеного майна. 

Аби отримати компенсацію за знищене росіянами майно потрібно подати заяву із описом пошкоджень.

— Ми рекомендуємо подавати вже зараз (заяви — ред.), використовуючи застосунок “Дія”, – розповів начальник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької міської ради Валентин Карван.

Яку інформацію потрібно подати через “Дію”:

Якщо ж немає застосунку “Дія”, то цю інформацію можна подати через портал “Дія”. Або ж скористатися послугами ЦНАПу. 

Після цього органи самоврядування будуть створювати комісію для оцінки збитків. Майно буде обстежуватися, оцінюватися та складатися відповідний акт. Цей акт буде видаватися людям на руки і це буде підставою для прийняття рішення про компенсацію.

Нагадаємо, того дня восьмеро людей отримали серйозні травми. Четверо потрапили до лікарні у середньо-важкому стані. А 22-річна Оксана Музика померла в лікарні. Медики не змогли врятувати її життя. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up